Wednesday, 27 October 2010

tasty salty egg - in the making

sangat excited bila terjumpa ada blog yang tunjuk how to make your homemade telur masin, lagi la tuan punya blog tu pun jauh di perantauan sanun..hehe...agak kagum la dengan blog ni. sebab dah la student medic kat russia, then suka baking (wink*wink) and siap amik order jual kek kat sana lagi tauuu.....fuhhh...to have that energy...salute lah!

by the way, rasa cam teringin nak try buat telur masin - permulaan kepada merealisasikan impian makan nasi kerabu di perantauan..sob..sob... -__-'

kalau nak tengok cara-cara yang detail korang klik je la sini ok, kalau tunjuk pun korang bukannya heran pun nak buat kan..dah tentu2 kat kedai runcit ah seng tu bersepah telur masin hehe...


first thing first, kena carik telur yang kulit putih...telur itik memang nan ado la kan...satu-satunya tempat yang pernah ternampak telur ayam kulit putih ni adalah kat markandspencer..hambik ko kalau kat msia ada ke ko gi m&s ni beli telur? haha nak beli biskut dengan coklat dia pun cam fikir 18 kali, kali ke-19 fikir decide tak jadi beli =P

telur ayam kulit putih, checked!

comel kan terapung-apung gitu =)
try 3 biji dulu...sebab takde botol besar bertutup yang sesuai


apakah kesudahan proses membuat telur masin homemade ni? nantikan keputusannya in err..another 2 weeks! tungguuuuuu....and wish me luck! =)

Tuesday, 26 October 2010

aktiviti hujung minggu

last weekend first time sewa kereta dan mengaplikasikan penggunaan lesen memandu UK secara rasmi hehe...punya la lama kitorang tunggu lesen tu nak sampai rumah tau...macam biasa la kan, kalau ada kereta hari sabtu pergi shopping groceries, bawak mya main then ahad ke carboot sale..dah memang itu je la tempatnya yang boleh jalan uols, serius kat sini boring..nak jalan best sket pergi edinbourgh, shopping ok and carboot pun besau memang banyak hasil ku bawa pulang set teko pinggan mangkuk antik royal albert bagai...nak lagi best shopping manchester, nak lagi best buang duit beli flight ans shopping gi london muahahaha...

tapi, malas la kan, dah la winter cepat malam tak best jalan.. we all plan nk gi stonehaven makan aiskerim sedap sos coklat leleh2 tabur mashmallow kacang banyak tepi laut pun terpaksa cancelled..aje keje giler kome makan eskrem sejuk2 gini hiks hiks =P

so, jalan2 bandar aberdeen je la... *sigh...* T_T

first stop, makan duluuuu....sejuk-sejuk begini dapat makan chicken tikka dengan briyani memang layan...cuma masalahnya kalau tiap2 minggu makan benda sama dah tak larat nak terlayankan..haha...huhu..hohoho...i miss sushi..i miss kfc...i miss roti canai unnee... *nangis lagi* T_T
(oh jika terperhatikan pipi ku yang semakin geleber sila abaikan =P)

egg fried rice for moi and mya, chicken tikka masala and lamb briyani for papa..itu sajer..memang agak memeranjatkan bila mi amor order sikit gini..kalau tak harus ada ayam bakar seekor (yes, 1 WHOLE chicken okeh...err tapi kan tapi kan ayam kat sini sumer saiz xs jer hehe tersenyum sipu daku malu sendiri) plus 2 shish kebab...nampak sangat dah boring..haihhhhh...lambat lagi ke ek nak raya balik?

suda kenyang kalu jom shopping...ni je la tempat shopping groceries paling best hehe...ala2 carrefour gitu..tesco pun ada tapi jauh sket..dan malas nak explore jalan =P

yeay berjaya penuhkan separuh troli...ni pun kira shopping main2 jer ni..sebab baru last week beli stok barang online...huh apo bondo laie la omak kau nih, umah tu dah la kocik ni ditambah eh laie dongan sampah kata papa di dalam hati beliau kehkehkeh...remember darling, like i said, you=banker, me=spender, ok? =)


kat sebelah asda tu ada entertainment park...and indoor games dia ada play area for toddler..ok la kan dari tak ada....nak main bumper car dengan naik family train mya pulak kecik lagi, ketinggian tak melepasi piawaian hehe...seonok gile dia dapat main, cam jakun sian anak sapa la ni..isk isk T_T ye la kan dah seminggu tak kuar rumah...last week memang hari2 hujan dan gloomy, mya pulak selsema so duduk bersalai dalam rumah je la...

kitorang punya la sengal, ada ke patut elok je amik gambar dengan video mya main kat dalam play area tuh..padahal ada je tampal notis tak boleh amik gambar hehe..ambik ko kena warning..patutla orang sumer tengok jek, i thought diorang tengok sebab we all ni jakun orang lain takde beria pun nak snap sana sini rupanya memang tak boleh wakakaka =P

i totally forgot uols...macam la tak pernah datang before this hehe...so itu je la gambar yang ada yek...the next day tu pergi carboot tapi hampa tau..sebab tak banyak gerai dan weather tak best..kesimpulannya, jangan pergi carboot time winter..nampaknya pencarian set teapot vintage i terpaksa la bersambung ke tahun depan tunggu abis winter huhu...

sekian dulu untuk kali ni..boring kan boring kan? hehe...




Thursday, 21 October 2010

what's cookin - Moist Chocolate Cake


sesungguhnya...kek coklat dan lin memang tak boleh dipisahkan.....

haha apa la punya pembuka kata =P

tapi serius la laling-laling sekalian, masa zaman muda belia dulu kan rasanya selain dari tahap ketembaman (yes saya adalah the bam2 chubby girl kat skool dulu ye terima kasih sila dtg lagi), perangai notty yg membuatkan tapak tanganku merasa rembatan rotan cikgu depan perhimpunan sekolah (maunya tak femes sekejap hehe...cikgu, kalau cikgu jumpa saya sekarang mesti bangga budak tembam comot nakal ni dah jadi orang ngeh ngeh ngeh) kawan-kawan sekolah juga kenal saya sebagai budak penaja kek coklat kalau ada jamuan kelas hehehe... which is totally the other way around dgn mi amor sebab dulu time sekolah org kenal dia sebab 1.budak baik, 2.budak pandai and 3.err..budak baik dan pandai serta bermuka jambu yang masuk st john club =P hehe..itula org putih kata we compliment each other ye tak?

ingat lagi kalau hari ada jamuan tu nampak je budak tembam ni bawak kotak kek membe dah kerumun nak intai kek dan buat muka kagum...comel kan budak sekolah? padahal kek coklat je pun =) minat buat kek ni harus berterima kasih kepada emak, sebab dulu kalau kawan-kawan mak buat tempahan mesti saya yang kena tukang bancuh kek tu..mula-mula buat atas pengaruh upah (upah saya adalah the whole harga kek itew yer...haha tak balik modal kan?) lama-lama cam best lak baking ni...

sehinggalah kepada zaman dah berboyfren...kek coklat adalah senjata utama terutama semasa birthday dan musim perayaan..maunya tak rasa kembang semangkuk kalau dapat hulur kek coklat dgn kek blueberry ke rumah boyfren semasa hari raya...kalau korang pun sure vangga kan, silap-silap esok terus ada rombongan datang kehkehkeh...

kek coklat tu resepi emak...memang sure menang punya resepi okeh...and i was too lazy to try another choc moist cake sebab..resepi tu senang gile! hehe..sukat pakai cawan dan sepanjang pengalaman bertahun buat tak pernah failed or ada problem masa baking...

until one day i found this recipe...and my eyes were automatically terbeliak dan hati kecil pula berkata 'lin ko mesti buat beb gua sure mesti sedap punyer' simply because, the amount of liquid used in them.

and yes, saya mendengar kata hati kecil and do it straight away. and boy oh boy they were amazing! yahoooo..!!

tergedik2 i dengan mya(dah dia je geng kat rumah kan and of course dia tak mengerti apa-apa, mama je over lebih) masa makan first bite tawww....baiklah, mari kita lihat imbas kembali saat-saat kegembiraan tersebut kawan-kawan...
basic; bancuh semua bahan kecuali telur dan kacau...see see very the liquid i tell you kan kan...cairrrrr jer..wah masa ni dah happy...ni baru betul moist choc cake! (oops, didi, walkers sebagai background tu adalah tidak disengajakan ye..hehe.. tu kudapan chef selepas penat membancuh kek =P)


topped with simple choc frosting, hias sikit dgn hundreds and thousands, gula manik kegemaran mya


haaaa..kasi guna flash nak tunjuk sikit kelembapannya yang menawan kalbu itewww...actually dah potong dua layer kek ni, lapis lagi fosting kat tengah tapi sebab tak cukup tak dapat nak letak krim tebal sepuas hati kat tengah tu huhu...

muka excited nampak kek terus nyanyi lagu hepi besday dalam versi sendiri
anak dara sape la ni. haih. comot kan? still tak pandai lagi nak berikat rambut main reben2 dan scrunchie bunga2 polka dot....huhu..ikat rambut kejap dah bising suruh mama bukak ;)

junior chocohalic in the making...serious tak boleh bagi makan coklat selalu, makan cam addicted lajuuuuu je habis...


bahan liquid dalam kek ni ada 3; 1 cawan minyak,which is preferably canola oil la kan, paling sesuai untuk baking...jangan korang curah je minyak masak kelapa sawit tu takut nanti terasa pelik hehe (ni cakap ikut pengalaman ye akibat degil malas pergi kedai beli minyak jagung habis muffin ku terasa yuck! =P)

then, 1 cawan susu segar dan 1 cawan kopi...yes darling coffee...kopi ni fungsi dia adalah untuk enhance lagi rasa kecoklatan kek and you can actually taste the depth of the cholatey taste, not the coffee...just bancuh je black kopi (kopi o lerrr..hehe) macam biasa dan tuang sahaja ikut instruction..tak kisah la jenama apa nescafe pun okey jer...and make sure use good quality cocoa powder...selalunya orang guna jenama van houten....tapi kalau beli kat kedai baking cam yummie bangi tu boleh je beli yang packet tapi pilih yang imported ye...sama kualiti dan sama rasa macam van hauten =)

and as for the cake frosting, i've use simple ganache recipe from davidlebovitz.com which you can refer here.

kalau kita baca entry asal resepi kek ni from kitchensimplicity.com dan ikut arahan dalam resepi tu memang dia suruh bakar dalam dua loyang kek yang bersaiz sama, which is bahagi dua adunan and bake separately or kalau ada oven besar kipas laju boleh je bakar dua loyang sekaligus. this is due to kecairan adunan itu ya...saiz loyang memainkan peranan so kalau kita sumbat adunan pada loyang yang tak sesuai ada kemungkinan kek tu tak jadi or rupa buruks sikit. gituuuu...

but since i don't have 2 cake pan, bakar je la sekali harung kan...and as per said by the author in the comments section (minah ni memang bagus tau, rajin layan pertanyaan readers dia pasal baking), my cake did sank a lil bit in the middle after cooling, which is tak effect rasa pun cuma rupa paras je la huduh sket hehe...

here goes the recipe...copy paste dari kitchen simplicity, million thanks cheri! =)


MOIST CHOCOLATE CAKE
Source: kitchensimplicity.com, which is adapted from TasteofHome

  • 2 cups flour
  • 1 tsp. salt
  • 1 tsp. baking powder
  • 2 tsp. baking soda
  • 3/4 cup baking cocoa
  • 2 cups sugar
  • 1 cup oil
  • 1 cup brewed coffee
  • 1 cup milk
  • 2 eggs
  • 1 tsp. vanilla
  1. Sift together dry ingredients. Add oil, coffee and milk. Whisk until combined. Add eggs and vanilla. Whisk until well incorperated (about 2 min.). It will be quite runny.
  2. Grease and flour 2- 9 inch round pans. Pour the batter into the pans and bake at 325ºF for 25-30 min until a toothpick inserted into the centre comes out clean. (kalau guna satu loyang je like moi, mungkin kena tambah masa untuk membakar ye)
  3. Let the cakes cool in the pans for 10 min. before removing to cool completely.
Happy Baking and eating! (^o^)

what's cookin - Simple Blanched Pak Choi with Oyster Sauce



kali ni nak share satu resepi mudah, sedap, dan menyihatkan...Sayur Pak Choi dengan sos tiram ringkas...atau emak saya panggil sayur ni sawi pendek...kalau nak cuba sila guna sayur pak choi yang batang hijau cam ni ek..sebab yang ni lebih lembut dari yang jenis batang putih tu...kalau yang tu daun dia cam liat sikit kurang juicy lepas di celur...tak tau la kan ni taste ikut anak tekak i hehehe...


first time makan i terus jatuh cinta you...kredit tu my sister in law, hot mama adam yang introduce lauk ni..biasalakan...we all kalau weekend bila berkumpul ramai-ramai takdo kojo lain masak masak dan masak lagi hehehe...berlumbo-lumbo nak tunjuk skill...yg tahu baking (ehem*muka serius betukan spek =P) tunjuk camne buat kek, yang pandai lauk tunjuk skill masak lauk shedappp...gituu...haih. tetiba rindu nak balik kampung..uwaa..tak sampai sebulan ok sila tabahkan hati tunggu hari raya tahun depan T-T

yang penting lauk ni senang dan sesuai untuk orang yang tengah diet (oit, don't look at me okey gi jeling cik puan shakira yg sedang bersemangat berdiyet tu hehehe) kat aberdeen sayur yang ada baby spinach, kobis, carrot dgn baby pak choi ni la...so kalau lauk sayur terpaksa la rotate bayam goreng, sup sayur campur, pak choi masak oyster dan begitulah seterusnya...nak kangkung goreng belacan? maap la ye..kangkung ada tapi seikat tu rm20 hinggit okkkkktakpe lah ye baik i beli baju or barang baking =P

bahan kat bawah ni just senarai aje ye...bilangan dan amaun tu uols pandai2 la agak...ikut la sayur tu banyak ke tak..then main rasa-rasa aje..gituu...

Pak Choi with Oyster Sauce

sayur pak choi hijau
2-3 ulas bawang putih - cincang halus
udang kering - tumbuk light2 gitu
sos tiram
kicap manis cap kipas udang

1. Didihkan air dalam periuk. Bila dah mendidih, celur sayur sekejap agak-agak dalam 30 saat, angkat dan terus masukkan dalam air ais - ni petua untuk kekalkan warna hijau yang cantik. Kemudian tapis sayur dan susun dalam serving plate, preferably yang saiz besar dan nipis.

2. Untuk Sos - tumis bawang putih, kejap je sebab bwg putih cepat hangus. Then masukkan udang kering yang dah ditumbuk tadi. Kacau seketika.

2. Masukkan sos tiram, agak-agak nak kuah banyak mana ok. Masukkan kicap manis dalam 2-3 sudu besar dan tuang sikit air. Rasa sos dan tambah mana yang patut, kalau yang suka pedas boleh tambah sikit black pepper. Didihkan sekejap.

4. Tuang sos atas sayur tadi dan bolehlah dihias dengan hirisan cili merah, ikan bilis goreng atau bawang goreng. Hdangkan panas dan pasti menambat selera anda =)


Wednesday, 20 October 2010

GLEE Time Warp - it's just a jump to the left!

wahhh..best tau tgk diorg perform 'Time Warp' ni..seswai dengan mood halloween skang (kat sini mana2 pun ada labu hantu, lalu kedai kek ada kek hantu, iklan kt tv promote baju hantu dengan labu, kedai baju jual costume hantu)

serius suka sangat...sebab bila tgk terus rasa nak goyang2 kepala, a kind of songs yang elok didengar atau ditonton selepas kena marah dengan bos wakakaka...mesti terus rasa nak gelak joget2 sorang2 dalam opis

actually, this is from season 2 episode 5 yang akan on air officially 26 oct ni kalau tak silap..a tribute to cult classic British horror comedy stage muscial - The Rocky Horror Show yang diadaptasi ke filem The Rocky Horror Picture Show yang saya tau memang famous...haha...serius beb i baru tau =P

apa-apa pun, enjoy cuci mata pengubat rindu pada feveret show korang and releks otak kejap okeh..




Time Warp

It's astounding
Time is fleeting
Madness takes its toll
But listen closely

Not for very much longer

I've got to keep control
I remember doing the Time Warp
Drinking those moments when
The blackness would hit me

And the void would be calling

Let's do the Time Warp again
Let's do the Time Warp again

It's just a jump to the left
And then a step to the right
With your hands on your hips
You bring your knees in tight
But it's the pelvic thrust
That really drives you insane
Let's do the Time Warp again
Let's do the Time Warp again

It's so dreamy
Oh, fantasy free me
So you can't see me
No, not at all
In another dimension
With voyeuristic intention
Well secluded, I see all

With a bit of a mind flip

You're into the time slip

And nothing can ever be the same

You're spaced out on sensation

Like you're under sedation

Let's do the Time Warp again
Let's do the Time Warp again

Well I was walking down the street
Just a having a think
When a snake of a guy gave me an evil wink
He shook-a me up, he took me by surprise
He had a pick up truck and the devil's eyes
He stared at me and I felt a change
Time meant nothing, never would again

Let's do the Time Warp again
Let's do the Time Warp again

It's just a jump to the left
And then a step to the right
With your hands on your hips

You bring your knees in tight
But it's the pelvic thrust
That really drives you insane
Let's do the Time Warp again
Let's do the Time Warp again

Tuesday, 19 October 2010

chill baby

hmm..mode sekarang: craving chocolate tak habis-habis (nearly finish my big bar now nyum nyum), and sekarang tengah buat bubur kacang hijau, tetibe je teringin uols T_T please hentikan saya sekarang stop it lin stop it!

malas bebeno rasanya nak update belog sekarang...online je terus leka layan cuci mata bukak blog org jual cotton (seriously gorgeous wa cakap lu matttt...rambang mata naik juling tengok), window shopping bukak topshop la, dorothy perkins la hape la...then google pasal pinggan noritake la royal albert la (eh, lin cakap pasal pinggan? oh no am i turning into my mother now? LOL ey who doesn't rite? =P)

motif: sebab nak cari set pinggan or tea set vintage saat ke carboot this weekend...yieehaaa!!! akhrnya, carboot sale, nantikan kedatanganku..mintak2 la ahad ni cuaca elok sebab hari ni dah start frost..mak tak sokaaaa okkk...sejokk! sian kat mya, minggu lepas almost everyday dapat kuar jalan2, pergi main dgn kawan dekat creche lepak makan fries and sundae (dah itu je boleh makan kan)

dan minggu ni dapat sewa keta go walk2 (bak kata mya) sebab papa mya dah dapat lesen uk secara rasmi hehehe clap clap clap! tepuk tgn sikit bagi semangat drive pagi2 buta ke carboot and hulur duit kat mama beli pinggan hahaha...org tu kan, nak exam dgn ujian praktikal driving mengalahkan nak amik final exam time degree dulu hehe..yelah, kalau i pun konfius you...kalau kat traffic light tu kan, cam kat msia tu lampu hijau kita je yg jalan kan..tp kat sini tak tau..kalau lampu ko hijau kena slow2 gak sebab yang simpang lain pun hijau gak...bole?

weh, apesal bubur kacang ni tak jadi2 eh? ikut timer dah dekat sejam dah dok rebus kacang tuh apakah?? org dah lapau ni huhu...ok la ek, nak otter apa yang patut tak pun humban je la dlm ting sampah buat baru habis cerita...

Tuesday, 12 October 2010

si puteri katak


fuh...sangat lah malas mahu kemaskini belog ini...tolonggg...

hari ni plan nak anta Mya ke crèche..not that i need some 'me' time but saja je nak Mya socialize dan berinteraksi dengan manusia sebaya hehe...ni tak, balik2 tengok muka mama, papa, dinding rumah, mainan lego, teddies, lemon, banana (yes, dia tak nak yang tipu punyer eh, kalau main masak2 just gave her the actual pots and senduk plus bahan masakan seperti epal dan lemon gerenti senyap) dan kawan baik dia encik tv. sangat tak membantu perkembangan otak kan?

but despite my big effort berkejar masak lunch, mandikan Mya, etc etc tunggu bas dan sebagainya it just happens that hari ni creche tu full la pulak...haih. camno ni? nak balik sahaja kah? but as i thought about going to spencerdanmark to buy some stuff (cheesecake sedap to be exact) tiba2 ternampak a few people with their kids, some of them pushing trams with small babies walking towards to The Lemon Tree next door..wahhh...ni mesti ada apa2 ni kan..cam best je (haha baru sedar apesal Mya suka nak busy body jugak =P)

tengok2 memang pun untuk budak-budak..ada puppet show la uols...and dah nak start pulak tu..ape lagi terus beli tiket and me dgn sexcitednya beli snacks dan x sabar nak masuk hehe...dalam kepala dah bayangkan 'oh ni mesti just show puppet sarung kat tgn main kat tingkap macam yang diorg selalu buat kat tadika tu kut' hehe

orang memang ramai ok..siap bawak baby yang kecik around 2-3 months...patutla anak diorang ni semua behave je kecik2 dah biasa pergi tempat ramai orang kan...sekali tengok tempat show tu dalam mini teater laa...wahhhh...bestnyer...dah lama x tengok wayang beb, puppet show pun jadi la hahaha...cerita hari ni adalah The Frog Princess, perform by Puppet Lab. seronok tau show ni, kelakar dan memang menghiburkan...puppeteers dia pun pandai berinteraksi dengan audience..overall masa 45 minit and surprisingly Mya pun elok je diam hehe...dah sumbat coklat mana tak senyap kan =P

The Frog Princess by Puppet Lab

kat Lemon Tree ni macam tempat organize aktiviti arts la kat abndar Aberdeen ni, kalau rajin check web site boleh la join aktiviti untuk kanak-kanak yang best2...bayar pun tak la mahal sangat, cam puppet show ni just 6 pounds jer...kalau kat msia tu tengok teater mana dapat tiket bawah RM50 kan? ada tu ada, tapi duduk kat atas nuuuun sana, bawah sikit je dari bumbung teater tuh kehkehkeh...so next target nak bawak Mya pergi We Dance, Wee Groove pulak...cam best kan sebab ada dancing dancing joget joget..i loikkeeee!!

ok la, Mya pun dah tidur kepenatan naik bas hari ni...dah book tempat untuk dia main kat crèche esok so tomorrow is for sure another fun and busy day for her...baru la dia happy sikit, kalau tak tu muncung bukan main lagi panjang yang amat sebab bosan duk rumah hehe....

Friday, 8 October 2010

what's cookin - Apple and Blackberry Crumble

fresh from the oven...membuatkan rumah ku berbau bakery hmmphh hmmphhh...

lagi entry what's cookin...entah kenapa last week tiba-tiba craving nak makan apple crumble..terbayang-bayang apple filling yang rich berkuah masam manis ditambah dengan bau harum cinnamon...aduh memang tak tidur malam beb! kebetulan memang ada terbeli blackberry (ewah kalau kt msia ni maunye org ingat 'ter'beli hp baru!) sebab tekak ni saje je gatal teringin nak rasa blackberry hehe... (which extremely masam maybe sebab dah off berries season kut)

so after a few research up and down looking for the filling recipe, i've decide to make it on my own...hehe..selalu macam tu, ye ye je salin resepi bagai last-last buat ikut sesuka hati je...

lokasi shot wajib haruslah di tepi tingkap..terkojut jugak org lalu lalang kat luar tengok ada pompuan mereng sebelah tangan pegang pinggan sebelah lagi pegang digi cam =P

personally, I prefer to add a bit of cinnamon powder into the filling...sebab ada je resepi yang tak letak tapi macam kureng la sikit..coz I do think apples and cinnamon are match from heaven, memang tak boleh dipisahkan di kala memasak dessert berasaskan apple =P

as for the crumble, maybe you can follow other recipes according to your preference...ada yang tak suka too buttery, ada yang prefer tambah almond flakes, or maybe those yang a bit calorie conscious (obviously not me haha) prefer to use less butter and add more healthy ingredients like oats, wholemeal flour or such...pendek kata sangatlah mudah membuatnya main campak-campak saje...and I do think this is the most simplest dessert you can cook up in storm, or prepare the filling in advance and save it for later...

saje je nak sepah-sapeh kan crumb banyak butter dan rangup itew haha...tapi kuah merah tu memang keluar sendiri eh, mengancam bukan? ;)


Simple Apple and Blackberry Crumble

Filling:
2 medium cooked apples like Bramley, Granny Smith, etc. (peeled, cored, cubed)
1/4 cup blackberries
1/2 tablespoon lemon/lime juice
3-4 tablespoon brown sugar
1/2 teaspoon cinnamon powder (or kalau takde campak je 2 batang cinnamon semasa memasak)
2 tablespoon water (coz i like it to have a bit of gravy...)
1 tablespoon flour/cornflour (...and i like it thick hehe)

Crumble:
175gm - 200gm butter
4 tablespoon brown sugar (use less if you want as filling is already sweet)
1/4 cup flour
a bit of crushed cornflakes ( i use my favorite Special K Oats and Honey)

Method:
1. Put cubed apples, lemon/lime juice, sugar, cinnamon powder and water into small pot. Cook over low heat just until the apples a bit soft and the sugar dissolved.
2. Stir flour with a bit of water and pour into the pot. Stir well carefully not to break up the fruits.
3. Adjust taste with more sugar or lime juice if necessary.
4. Turn off heat and slowly stir in blackberries. Pour filling into small ramekins or a tart pan.
5. For crumble; Place flour, sugar and butter in a bowl and rub until it resembles breadcrumbs.
6. Sprinkle crumble on top of the fillings, and lastly sprinkle crushed cornflakes on top of the crumble.
7. Bake in preheated oven, 180C 40-45 minutes or until the crumble browned and the fruit mixture bubbling. Serve warm with cream or vanilla ice cream and enjoy! (^-^)


Thursday, 7 October 2010

what's cookin - Butter Prawn


hidangan masa berbuka puasa beramai-ramai di kampung saya kat sg. besi (kat kl pun ada kampung okeh)

hai hai hai...episod eh eh masak ape tewww..? kali ini dimulakan dengan resepi Butter Prawn atau Udang Mentega (ek ele memang la pun kan)

firstly, harus berterima kasih pada my MIL sebab telah mempertanggungjawabkan memasak udang butter ni kepada saya dengan hanya berbekalkan resepi dari keratan surat khabar..hehe..lupa la pulak which one tapi rasanya harian metro kut yang kuar resepi hari ahad tu....dah la tak pernah buat lauk ni so kitorang pun cam excited je kat dapur nak tengok hasilnya last last menjadi la pulak...aummm!! (eh tetibe nak mengaum apehal)


Butter Prawn
Source: keratan akhbar yang dah lupa jenama apa =P

1/2 kg udang
2-3 ulas bawang putih - ketuk jer
beberapa helai daun kari
cili kering dan cili padi - dihiris (ikut suka tahap kepedasan masing-masing)
tepung beras
garam dan serbuk lada sulah
2 biji telur - dipukul
175gm mentega (setengah buku yang saiz 250gm tu)

1. Gaul udang dengan tepung beras, garam dan serbuk lada sulah. Goreng sekejap agak-agak dah garing angkat dan toskan. Put aside.
2. Panaskan mentega sampai cair dan berbuih, tuangkan bancuhan telur dan kacau sentiasa. Sila anggap anda sedang mensauna muka di salun pada ketika ini hehehe...
3. Bila minyak butter dan telur dah naik tuangkan bahan dihiris tadi - bawang putih, cili kering, cili api dan daun kari. Kacau sekejap.
4. Dah naik bau tuangkan udang, kaup balik cukup syarat dan angkat.
5. Ops, jangan lupa tapis hasil udang mentega tu dulu kasi minyak dia turun...and watch your keraks appear like from nowhere haha..magic!

ye ye saya tau agak tricky nak buat ikut resepi ni...your truly sendiri pun dah berapa kali buat pun ada yang kerak tak cukup mengamcam..tak pun silap-silap telur tu jadi telur dadar sebab tak cukup butter terlebih telur...tapi korang boleh je try ikut resepi lain yang lebih mudah, siap ada letak nestum lagi kat MyResepi.com ni...dah try kasi roger2 dalam belog eh =)

Monday, 4 October 2010

Bergaya bersama ZH Japanese Cotton


sebagai menyahut cabaran dari tauke ZH Japanese Cotton, Cik Puan Mek Murni dan bagi merebut hadiah sepasang kain cotton sakura (dijamin ori dari Jepun sebab mek ni duduk kat sana hehe) secara percuma meh sini kita promote sikit perniagaan beliau =)

Puan Murni ni actually my ex-rumet kat UTM dulu...and after grad terus dok kat Jepun merantau ikut husbandnya yang bekerja di sana..dan sebagai mengisi masa lapang beliau baru memulakan perniagaan menjual kain cotton Jepun secara online di sini. hari tu cuti kejap dari menjual dan baru-baru ni atas permintaan ramai kawan-kawan dan para pelanggan setia perniagaan tersebut akan dimulakan semula.

as for me, dah 2 kali membeli dari tauke cotton ni..service tip top dan penghantaran pun cepat...hehe..memang puas hati la kan..mula-mula tu beli sepasang then delivery hantar kat rumah omak den...tapi mak ingat kain tu untuk dia hehe..dah semangat tengok kain tu cantik halus memang kelembutan kain cotton sebenar compare to kain cotton sepasang tak sampai RM50 yang dibeli beliau dari Jalan TAR....skit lagi mak nak hantar tailor buat baju kehkehkeh....makanya harusla beli sepasang lagi untuk dia pulak kan...hehe...

pembelian pertama; cotton bunga kecil warna suci hehe...actually arahan kepada tailor adalah suruh letak lace pada hujung tangan as i meant lace yang ala2 french lace sulam halus2 tuh tapi diletaknya lace yang ni huhu..arahan kurang jelas daa.....takpe, next tempahan kena bagi arahan betul2 T_T

pembelian kedua, utk emak saya..warna sangat lah very the bright gitu..i likee!! hehe..eh eh, ye la kan...baju yang adik saya pakai tu sama macam baju saya di atas...kantoi la pulak main rotate2 baju raya, bukan setakat baju tudung pun sama muahaha =P


aha, ni contoh katalog hasil cilokan dari blog jualan ZH Japanese Cotton, kain yang i beli is code ZH32..and yang beli untuk emak is as shown in second picture....sori eh mek Mur aku ambik gamba hang kasi tunjuk sikit kat depa corak tu secara up close hehe =)

so apa lagi kawan-kawan...jom la ramai-ramai terjah blog ZH Japanese Cotton ni kasi cuci mata mana la tau ada yang terberkenan di hati ke kan...kalau tak untuk diri sendiri pun boleh la buat hadiah untuk insan yang tersayang =)

p/s: mek Murni, aku dah promote ni cepat-cepat kasi upload gamba kain terbaru yang gorjes2 ok =D

Friday, 1 October 2010

my 2nd (advanced) birthday party


baiklah. seperti yang di angan-angan kan sejak dari berada di Aberdeen sebelum pulang ke kampung halaman lagi, akhirnya party birthday Mya yang diawalkan 2 bulan selamat diadakan around seminggu raya lepas. woohoo...parti diawalkan? she is sure one lucky girl kan?

ini semua gara-gara me the gediks mama mya yang 'trauma' lepas 1st birthday party mya dibuat jauh di perantauan tanpa gelak ketawa keluarga dan limpahan makanan sedap sob..sob.. sedih woo...sebab dah la tu her 1st birthday, dah la masa tu baru sampai, dah la buat kek segera dari kotak yang tak sedap..dah la.. oh sudah sudah berhenti sekarang. T-T

anyway, my big plan is adalah mahu cuba buat ice cream cake for the pengantin of the day. and it has to be in pink..hehe..ye, ketokohan gedik saya amat ketara disini, melebih-lebih dari orang yang diraikan =P

pernah tengok super hot Nigella Lawson buat dalam foodnetwork, nampak senang..ikut suka hati kita nak flavour apa and nak tuang apa sekalipun dalam ice cream batter tuh ( eg any preferred nuts/cookie crumbs/candy or even chopped berries), yang penting kena ikut tips and cara-cara nak buat so that takde problem nak keluarkan ice cream cake tu dari acuan...gitew ye...cara detai akan diletakkan dalam episod what's cookin okeh.

jamuan dibuat secara kecilan aje...just close family members on both side yang available and err..yeah just families. did inform cik atie and lantik dia jadi wakil geng untuk diberitahu ke seluruh ahli geng tapi apakan daya nama pun raya kan...everybody just not available dah la semua pun cuti lama so tak ape la ye kawan-kawan...masih banyak party Mya yang akan dibuat di masa-masa akan datang =)

the goodies - thanks to Mya's beloved aunties - Mama Adam dan Tiyin yang bersusah payah mensponsor goodies dan belon hot pink/putih dan other party packs...huhu...total ada 6 packs, 4 ben 10 for the boys and powerpuff girls for the girls...yes, tetamu kanak-kanak cuma ada 6 orang je itu pun termasuk Mya

and yes, perempuan montel itu adalah saya!! ini adalah kesan jangka masa pendek setelah pulang melantak selama 3 bulan (sadly including fasting month T_T terima kasih gulai lomak sedap terima kasih kuih raya terima kasih semuaaa...)

pengantin of the day..susah betul nak dapat shot dia berdiri full menunjukkan kekembangan gaun beliau...ligat sangat tak berhenti melompat-lompat bergolek-golek..oh, gaun kembang ni dibeli papa mya uols! memang sangat kagum dengan taste papa sekarang yeay!

with Mama Adam dan Adam...actually kan, besday Adam ni lagi awal dari Mya iaitu pada 3 Oct..memang over kan actual date November tapi party in September? itu la dinamakan diva sejati muahaha...

the only and the best picture of her showing kekembangan gaun idaman ramai

eleh. buat-buat bosan pulak

shmile! =)

blowww mya bloowwww...

suka belon-belon, suka hanging banner tersebut, suka party packs suka suka suka! (^o^)

Mya with Nek Mun =)

yeay! the cake come out perfectly..with its pink 'ice cream topping' and all...thanks to the super hot weather that day coloured candy keliling kek habis mencair hehe... (dan ya kawan-kawan, saya memang suka buat kek bentuk cinta dengan hiasan suci begini hehe..tak gitu min?)

nyanyi jangan tak nyanyi...aww, seeing this picture really made me want to go back to that day T_T minus the super hot weather of course

the spread and my hands trying to cut the cake as quick as possible...memang hangat tak ingat masa ni cek oiiii...laju je cream pink tu jatuh menitik-nitik hehe...

masih sibuk dengan kek beliau T_T

most important, Mya reallly reallly loves her cake..yeayy!! dalam cuaca panas kering begini, siapa pun tidak menolak diberi sepotong ais kerim bukan? memang puas hati setelah bersusah payah membuat dan berkejar-kejar potong laju-laju, kek tersebut pun lajuuu je habis =D

err..ni je la gamba kek yang telah di slice yang ado hehe...

sesi membuka hadiah...ala susah susah aje bagi hadiah segala..hik hik...masa ni dah pengantin tukar persalinan...panas woo buat seksa budak je nak suruh pakai baju cantik kain kilat kembang berlapis-lapis tu..tengok muka dia pun dah celemuih habis hehe

orang kuat ... meh sini nak cium sikit meh hehe

gitula ghopenya party mya hari tu...simple but nice...yang penting dikelilingi keluarga tersayang =) alhamdulillah..walaupun cuaca panas tapi Mya tak mengamuk, tu yang penting kan? kalau tak mau hancur majlis =P

dah habis majlis baru teringat takde gamba up close the superlicious food (laksa by MIL, roti jala ditempah emak, lasagne yang very the cheesilicious by yours truly, nuggets, karipaps and kuih kocis ), gamba slice kek sedap sejuk lagi berkrim and most importantly gambar kami bertiga..uwaaa...tu la kalau cik atie datang kan sonang...tak payah laki den susah payah jadi runner cum cameraman cum pembantu nanny cum pelayan tetamu bagai hehehe...serius lupa sangat-sangat nak ambik gamba bertiga huhu...

after all...di sini saya nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada MIL yang bersusah payah membuat laksa, Mama Adam, Tiyin and Uncle Yus (ehem) yang bersusah payah membeli goodies, meniup belon dan menghias party area menjadi glam, kepada emak saya yang menaja roti jala, kepada tetamu yang sudi hadir dan juga susah susah bawak hadiah...oh ye, kepada bibik yang tolong siang ikan buang tulang satu persatu for the laksa, mengemas dapur ditambah dengan sepahan yang i buat hasil memasak lasagne dan kek hehe..pada semua lah ye..tahun depan kita plan baekkk punyer, combine semua orang punya besday terus - Adam, Baban, Atuk and Mya sekali...which means i can make a REALLY BIG CAKE for everyone! ye ye! (oh, harus study dari sekarang kek spesel apakah yang boleh dibuat next year *wink wink)