Thursday 31 May 2012

nak order red velvet?


ada jugak yg berminat order kek, bila fon mak cakap 'ada kawan order kek, 3-4 bulan sekali je ada org order hehe..' then mak cakap,'orang 3-4 kali seminggu, kau 3-4 bulan sekali eh'

ala saje je suka-suka buat untuk kawan2 kan, yang penting home made, walaupun senget benget menggigil tangan ni nak 'menulis' and paip border pun ala tarik2 je takde teknik apa pun but somehow home made cake always a winner, no? hihi at least for me la, lagipun kita boleh pilih bahan2 yang terbaik, tahu apa benda ada dalam kek tu kan...asalkan buat dengan ikhlas and full with love insya Allah sedap =)

bila buat untuk orang ni terasa jugak pressurenya, sebab Athirah awal2 dah bitau kali ni kita nak bayar tau? sebab dulu dia mintak buatkan Choc Indulgence tapi sebab baru my 2nd try and banyakkkk gila flaws here and there dengan menyenget and what with white chocolate mousse yang tak berapa nak set tu (more to the meleleh side actually ;P) so kita bagi je la...lagipun saje je sambil2 nak praktis dan melayan my baking curiosity ;P



uwaaaa...tulisan tersenget lah pulak...huhu...yang sebelah tu Talam Roti Paun, my first talam ever! entah serangga apa yang tergigit dah kena talaming-bug lah pulok..hihi...selalu tu baking-bug je...sedap oh talam ni, even mi amor yg tak suka kuih2 manis macam kuih lapis or koci pun cakap sedap...mya pun approve so resepi ni memang best la kan? lagipun ramai sifu blogger yang dah try...later kita share resepi ok? ada tinggal sikit je lagi untuk esok punya sesi talam berposing, tu pun kalau sempat diselamatkan la....

oh yg talam sebekas tu kita bagi kat Thirah gak, saje je sebab rumah dia tengah ramai orang tu..malam ni TukPa nak celebrate birthday dengan Anisah's baby cousin named Adam...tu yang ruang kek sempit tapi nak jugak tulis full, lalu kek comot jadinya huhu...hopefully they enjoy the cake and the talam as much as we did =)

Monday 28 May 2012

percutian bersebab di Cardiff, Wales

last week hari Rabu ke Cardiff kami, pergi naik flight but balik to be on the safe side we took trains, yes plural, not one but 3 trains ok? hehe..

actually pergi sebab atas urusan vi.sa, sebab amik yg in-person appointment and di Cardiff je tarikh paling awal dapat book tu yg melencong ke sanun walhal Glasgow yg dokek ni ado yo Home Office..alhamdulillah settle in a day and ropenya dapat balik passport lepas dah selesai...chet! kalau ku tahu balik naik flight aje...even dlm website easyJet cakap xde passport pun boleh naik sbb withing UK tapi mana tau kan...tu yg naik train tu, nak drive mi amor cakap memang dia malas la nak merentas selatan ke utara balik Aberdeen.

tak sempat pun merewang menyopping ke apa kek sinun, sebab kitorang awal2 dulu memang dah book hotel dgn train ke Inverness on the Friday tu, ala..saje je konon nak cuti weken2 kan...lagipun dlm 2 jam je naik train dari Aberdeen ni sekali tup2 dapat tarikh vi.sa on Thursday, ayark...camno nih? makanya sebab tamak dah perasan kuat nakkk jugak berkejar balik Aberdeen hari Jumaat tuh..jadinya lepas selesai tu dah kena gerak balik...

cuaca last week bukan main paneh...Mya dah merah2 muka and muncung bibir dia, sambil tu ngadu 'why so hot mama...apa sunshine ni mama mya hot la..uhuk'

adoi lah anak, apakah nasib kita balik malaysia nanti yek? sebab mama pun tak tahan fuh fuh panas..kejap2 jeling minah salleh yg sedap pakai singlet dengan skirt...amboii..kemain best lagi korang ek sedap je angin bertiupan masuk dalam kain ;P


mya yg tersandar dapat jumpa aircond lepas berjemuran merayau..ni lepas melepak tanpa hala tujuan dekat 3 jam then patah balik ke ofis utk tau result application then gi hotel utk simpan bagpack and papa salin baju masham...panas weh, almaklumlah kan harus tukar baju baru selesa, sbb dia cam skema nak pakai kemeja masa hantar borang ;P 

cian cayang mama, penat dia berjalan and patah pinggang mama mendukung sebab tak bawak stroller

bila dah penat dan panas tu ditambah dengan tuan puteri yang juga kepanasan maka dia moody maka shopping mopping memang tak la kan...sampai kan kejap2 tengok jam adoii baru satu jam ke? bila nak abes ni..huhu...seriously i memang takde mood sangat, pastu cam menyosal tak memboli kehkehkeh...sebab tengok2 sume benda sama je kan so kang fikir kalau beli kena mengusung naik turun train..kosser tau!

sudahnya melepak starbucks aje lah kita ye...frappucino happy hour dapat half price, i likeee. mya also super likeee sebab dapat air sejuk..pastu bila dah habis satu botol nak beli lagi happy hour dah habis, adoii.apesal la blur sangat bei satu je kan?

 Cardiff Castle; tengok dari luar cam ni je maleh nak explore2 sume...Cardiff Bay ke apa ke memang tak pergi pun huhu...penat weyh, duduk starbucks pun dah nak tertido...tengok House of Fraser pun xde mood nak masuk..masuk kedai jual barang periuk belanga dapur dgn kitchenaid berderet warna warni pun cam ala2 jeling je gitu...very the soooo not me ok, means that memang penat sangat la tuh..sebab sebelum pergi awal2 dah survey kat diorang punye House of Fraser ada longchamp hihi...

church apa ntah nama dia, tp area ni cam best la sebab pedestrian area, plus ada taman kecik penuh dgn bunga2 comel and org main gitar ala2 lagu spanish wahh kemain bergelek anak beranak sambil makan crepes nutella nyumss! pastu dah nak balik lalu kedai deret belakang tu baru ternampak kedai 1 Malaysia, tapi malas nak amik gambo, nasib la dah kenyang makan halal chinese wok rice kalau tidak...hihi...

sebab konon nak berkejar train ke Inverness ikut plan asal so habis urusan terus naik train ke Birmingham, sampai Birm dah kul 9pm gitu, pusing2 carik makanan (halal chinese take away again...duh...) balik hotel bersila anak beranak makan laju2...

esok pagi train Birm-Edinburgh kul 6:19 pagi okehhh...gila panda eyes, 4 hours journey to Edin then kena tukar train another 2 hours Edin-Aberdeen....saya adalah super tak larat wuwuwuwuuuuu.....masa ni papamya dah goyah dah cakap cancel je la Inverness ni kan mama kan?sian mya...penat sangat la tuh dah tak boto dah papa tengok..

wakakaka...mya ni kalau dia penat sangat memang akan jadi hyper semacam and mulut tak berhenti mumbling, pastu cakap merapik rapik..haih.

alhamdulillah...selamat sampai Aberdeen terus melantak Yo! Sushi, mahal nak mampos ko makan sushi kitorg memang jarangggg sangat melantak kat sini..huhu...takpe la meh kita celebrate sket dah settle vi.sa and selamat sampai Aberdeen and yg penting tak yah gi Inverness...yeah yeah! hahahaha..ikutkan train petang tu kul 5pm...fikir2 kalau pergi pun penat gile yang hazab nanti tak enjoy jugak kan? plus at least mya dapat la rest weekend sabtu ahad sebelum gi sekolah...terpaksa la burn kos around £70 gituh...pitam la kejap kan bila fikir berapa banyak mekap, or dress or mangkuk pyrex takpun tin biskut comel dengan beg Cath Kidson boleh dapat dengan rega sebegitu, tapi takpelah ye balik golek2 kat rumah sempit ni lagi best ;P

sampai ke hari ni badan masih sakit2 mendukung Mya di kala dia kepenatan uolls...tak bawak stroller sebab senang nak turun flight and ulang alik panjat tangga kat train stesyen...huhu seksa ku rasakan, tapi bila kenangkan dah settle part paling penting which according to mi amor; settle = boleh shopping terus yabedabeduuu...weeee.....

tamparan realiti makin terasa, apakah benar nak kena tinggalkan bumi Aberdeen and org tersayang ni? me sooo not like! =(

Tuesday 22 May 2012

Kak Yatie's Farewell BBQ

alhamdulillah mula dari last weekend cuaca dah makin cerah dan panas....so bila dapat jemputan untuk meraikan and makan2 ni memang seronok sangat...dah plan nak buat kek apa itu dah semestinya, mya pulak nak bawak semua benda sebab tau rumah Kak Suni ada halaman besar, nak bawak ball, nak bawak scooter, dolly, coloring book dengan set crayon semua....fine.

kita bawak kek dengan kambing, pastu sedih sebab satu tray lamb chops tertinggal dalam fridge..yang dok angkut kaki kambing tu je...demmit! sangat ralat sebab sape la nak ngabiskan kambing ku itu...rabu dah nak ke Cardiff...terus iklan dalam fb and nasib baik Nurul datang ambik..yeahhh! rezeki Nurul...dont thank me Nurul, Thank YOU!

kita tengok gambo je la ye...malas nak cerita panjang..sambil tengok gamba layan jugak iklan feveret kita from my feveret store juge...i likeee...doo doo doo doo...la ..la..



mama look! i found this!


sunshine o' mine

peace!

kek blackforest ku yang tenget


desserts station


pengantin yang diraikan dengan tuan rumah Kak Suni


Athirah and Muhammad


Muhammad lead the way....


chomels!


sembahyang open air...nampak je panas tp masa ni dah tejukkk....lagi la wuduk kat paip luar tu je brrr.....


so long Kak Yatie...congrats for your p.hD dan semoga semua urusan dipermudahkan-Nya, yati sekarang tengah pening ting tong nak settlekan urusan and kemas barang huhu...sedihnya nak tinggalkan Aberdeen, sebab kita pun kena balik gak tak lama lagi...tempat jatuh lagikan dikenang giteww...

lintas jalan dan jari gatal?


kita bukan la selalu sangat check2 stats tengok baper hits sume kan, tadi saje je la teringin nak tengok...adoyaii...kalau check keywords ni memang kelakar la kan? yang resepi dgn bab baking tu ok la kan, ni ada jugak org search 'pegang tangan anak lintas jalan' dengan 'hujung jari gatal'

macam macam =)

what's cookin - Blackforest Cake

kek ni buat untuk majlis farewell kak yatie last week, venue paling best mana lagi kalau bukan rumah kak suni kan? hehe...best wooo budak2 main berlarian, lari lah kau puas2 budak, kang balik rumah kawasan nak berlarian sekangkang kera jek hihi...

anyway, nanti kalau rajin buat entry lain la pasal bbq tu...mmg niat di hati dah lama nak buat blackforest cake ni, bukan teringin sangat pun saje je nak buat, craving membaking blackforest...kita tak berapa nak makan sangat cherries ni, sebab kalau makan mesti sakit tekak...kadang2 tu ada yang masam kelat semacam rasa macam ubat batuk pun ada...tp kalau dapat yang manis, wallah! siap la kau bangun pagi esok anak tekak dah melekat...huhu...

nak buat senang je sebenarnya, just plan ahead and sediakan bahan a day before...nanti senang tinggal nak whip cream dengan assemble the cake aje...the cake consists 4 main parts:

1. Chocolate Sponge Cake - yang ni boleh guna mana2 resepi kek span coklat kegemaran atau nak senang guna je pre-mix ;)

2. Cherry Filling - i used canned red cherries filling, yang ni rasanya most kedai baking supply ada jual filling dah siap...kalau ada bajet boleh je buat filling sendiri guna fresh cherries almaklumlah harga ceri kat msia nun mahal yang hazab.

3. Cherry Sugar Syrup - yang ni just basic air gula je, kita campur sikit jus dari filling cherries tadi, bukan jus pun more to konsistensi cherries sauce sebenarnya sebab pekat, yang ni untuk kita renjis pada kek.

4. Whipped Cream - secukupnya ye, kalau nak deko over2 cream kena lebih nanti tak cukup pulak korang nak paip bunga comel2 atas kek. kali ni kita try buat stabilised whip cream..tp tengok cam tak berkesan je letak gelatin, silap teknik letewww...hihi

and for garnishing; a few cherries, and grated dark chocolate/chocolate rice.

jom kita tengok gambo, terlebih rajin ni snap sambil main cream ;P

fillinng buah ceri yang kita guna, jenama Hartleys...filling ni dah siap masak tapi kita panaskan atas api and tambah gula sket, sebab rasa dia piau cam ubat batuk kuikuikui...

 kek dibelah 3 lapisan, ambik satu lapisan letak atas cake board, renjis dan sapu dengan cherry syrup, kemudian sapu cream, then letak filling...lapisan kek yang kedua pun untuk permukaan yang nak telangkupkan atu kita renjis cherry syrup then cream, then terlangkupkan atas permukaan kek yang pertama tadi, ok? sebab susah nak sapu cream atas filling...

 ulang proses melapis; cherry syrup-whipped cream-cherry filling-whipped cream-cake... sampai habis ye...

 my petite assistant; doing a very good job cleaning up the bowl and the whole utensils ;)

 see? very the efficient kan? and its all about Chelsea's champion story for the background...player tengah nak balik masa ni and asyik update setiap pergerakan kut, dah kuar hotel, on the way naik bas, nak naik private jet, pukul berapa nak berarak bawak piala...blaa..blaa.. blah! ;P


as i mentioned in previous entry, disaster masa nak bakar kek sbb oven berasap (clumsy me, dont blame it on the oven yah) so kek span ni dah jadi kek span kukus...tapi masya Allah...bila menjadi tu, rasa happy sangat2 alhamdulillah kek span gue tak jadi kek apam ;P

tapi kan, on the way dalam kereta itu kek ada sikit senget juga..wakakaka...masalah tersebut dikesan berpunca dari ketamakan si pembuat kek meletak filling ceri beliau, tengok la dok tepek filling tebal mana kan, mana la tak senget benget dibuatnya hihihi..next time maybe kena moderate sket letak filling tu ye mama mya, bukan apa kita malas la nak simpan2 baki filling tu nanti buat semak fridge je kan =P

 haha..masa ni menyesal tak amik gamba proper lepas habis deko...deko simple aje, paip cream penuh keliling kek sebab malas nak parut coklat...chocolate rice pulak nan ado so tenyeh aje la cream kan..

 leaning tower of blackforest

 nak potong pun agak mencabar, sebab asyik terkena gumpalan cherry...emmmm...

fancy a slice? oh sila sila...kita rasa sesudu je kut tu pun kecek pinggan sapa entah...dok sibuk potong2 untuk orang sedar2 dah habis hihi...


nak resepi? malas la nak taip2...kita bagi link aje ok...kredit kpd tuan punye resepi for their inspiration and for sharing with us =)

Resepi Kek Span Coklat, myresepi.com (very very forgiving recipe this one, you better keep it..i use it as a base for many recipes required for chocolate sponge as a base; choc indulgence, choc banana, etc..)

Cherry Filling and Stabilised Whipped Cream from bisousatoi (i dont use her filling recipe though)


apa lagi pi kedai baking beli cherry filling dgn tepung premix esok! =D


p/s: mood sedih sebab tak dapat tengok my best friend's wedding! Yanti, maafkan daku disini T___T

Saturday 19 May 2012

cuppies for school summer fair




tadi sekolah mya ada summer fair, so yesterday hari jumaat dah siap2 hantar red velvet cuppies for home baked stall...and kali ni dah tak salah tengok date hihi...last week punya lah semangat hari khamis dah bake cupcake, and plan jumaat tinggal nak letak frosting and terus pass kat cikgu mya sekali salah minggu daaa....haiyoh, nasib baik baru bakar satu batch, and belum frost lagi (-_-')

and sedar salah tarikh pun sebab masa hantar mya tu borak2 jap dgn makcik penjaga lintas jalan for kids, dgn gumbiranya tanya 'eh, datang tak fair sekolah sabtu ni? i'm soo excited hihi ' haha membe punya la konfius 'eh next week kan?' derrrr....malu gue! bayangkan la kalau dah siap2 frost cantik2 pass kat cikgu mya pada minggu yang salah...adusss malu sungguh!

abaikan sticker horse yg xde kena mengena tu, sume keje si cinonet

oh, selain dari cuppies ni, jumaat juga sibuk membaking chocolate sponge cake untuk Blackforest Cake...heeeeee...so happy dah lama dah teringin nak buat, again, kepingin baking ye bukan teringin nak merasa ;P

agaknya oven tu dah penat kut, dah siap bancuh sponge cake tengah pre heat tetibe berasap satu dapur...kita dah la tengah cam ala2 letih and mengantuk, so sebelum pre heat tu duk pakai function micro sebab nak cairkan butter pastu terleka jap cam ala2 ngantuk gitu sedar2 je butter dah bersepai meletup kau! omak kau pocot, terkejut ai...fuh fuhh fuhh...lap2 sket sepaian butter tu pastu dengan selamba kodok terus preheat function oven...mana tak berasap kut...oopps!

surprisingly, mungkin dah terbiasa dengan situasi takde ong semasa membaking otak ni takde la pulak nak panik, terus terfikir nak pakai pengukus makanya jadik la dia kek span coklat kukus..wah gitu! memang johet2 goyang bon bon la sebab kek tu dah jadi..alhamdulillah...kita main hentam je sebab bila kukus ingat jadi cam apam kan? pheww...

oh ye, blackforest cake tu nak bawak bbq rumah kak suni esok..yipppiee!!

pokok stroberi mya yang dah membuahkan hasil...first sign of summer ey? makes me feel all summery in this soaking wet spring weather! =D


later kita letak gamba mya @Summer Fair tu key? papa pun join sbb jadi tukang ambik gamba and mya excited nak tunjuk sekolah dia sume, daddy and daughter quality time! ;)

Wednesday 16 May 2012

what's cookin - Peanut Butter Cookies (Joy of Baking's recipe)


lama tak masuk entry masak2 kan? punya lah dah lost mojo kata orang..ewah! mojo la sangat padahal malessss nak snap2 gambar and dressing up kan makanan lepas masak ;P

dah lama teringin nak makan biskut kacang ni, tekak ni macam terasa-rasa je..siap beli  peanut butter lagi tu konon nak buat...and that was err..when was it? maybe a year ago? sebab masa korek lemari dapur ternampak la botol peanut butter yang beli dengan penuh semangat dulu tu...tengok2 expiry date May 2012...dang!!

hah lepas tu terus capai butter, check bahan and operasi le apa lagi.. resepi yang bookmark dulu pun dah hilang sebab banyak kali dah mi amor format laptop..oopss! ;P


the verdict: shedapppp!! for all peanut butter lovers sure suka punya..full of peanut taste and quite heavy, more on the rich side...tekstur rangup yang ala2 crumbly, bukan rangup yang macam makan famous amos cookies tu.. makan kena sikit2 sebab makan satu pun dah agak kenyang...bila makan teringat biskut kacang yang masa chinese new year tu =)



Peanut Butter Cookies
Source: Joy of Baking



3/4 cup (170 grams) unsalted butter, room temperature
1/2 cup (105 grams) light brown sugar
1/2 cup (100 grams) granulated white sugar
1 large egg
1 teaspoon pure vanilla extract
3/4 cup (185 grams) peanut butter (smooth or crunchy) - i used smooth
2 cups (260 grams) all purpose flour
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup chopped peanuts or 1/2 cup chocolate chips (optional)


Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and place rack in center of oven. Line two baking sheets with parchment paper.
In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), beat the butter and sugars until light and fluffy (about 2 - 3 minutes). Beat in the peanut butter. Add the egg and vanilla extract and beat to combine. 

In a separate bowl whisk together the flour, baking soda, and salt. Add to the peanut butter mixture and beat until incorporated. Fold in the chopped peanuts, if using. 
(If the batter is too soft to form into balls, place in the refrigerator for about an hour or until firm.)

Roll the batter into 1 inch (2.5 cm) balls.Transfer the cookies to the prepared baking sheet, placing about 2 inches (5 cm) apart. Then, using the tines of the fork that has been dipped in white granulated sugar, make a crisscross pattern. 

Bake the cookies for about 10 to12 minutes, or until the cookies are lightly browned around the edges. Remove from oven and place on a wire rack to cool. Can be stored at room temperature, in an airtight container, for about a week. Freeze for longer storage.



Monday 7 May 2012

si merah baldu lagi.....


ni order dari special customer, aka mi amor ku...dia kan dah berjaya di fully converted-kan to rvc, sekali sekala mesti ada datang ngidam or request nak red velbet...

nak hari esok tapi bagi order malam sebelum tu kul 9...heeshhhh....kita tak suka tau esok nak kek pastu esok baru nak bakar bagai, dah la esok tu Sabtu hari untuk berjimba-jimbaan, dah plan nak bawak Mya pergi main kat park pastu harus balik rumah park keta sat then menapak pi layan costa hazelnut roasted latte...slurppp....nyumms! (perhatian cik lurpak; adalah saya sememangnya terpengaruh dengan testimonial anda lah yg terjebak dgn hazelnut latte ni tahuu?? terus ada costa loyalty card...bahaya wooo...jangan nampak batang idong costa, terbau je pun dah goyah dup dap dup dap...mulalah berkira2 nak tambah points...hellppp!!)

oh anyway, lepas dapat order si customer bertuah tadi dan muka comelnya mintak kek terus la kita sukat2 bahan and bakar kek, nasib baik sume bahan ada and ada balance butter yang memang tak letak dalam fridge...malam2 gitu mana la nak pakai hand mixer motorbot tu kan ..terpaksa la bersenam sket pukul pakai senduk kayu je...dah la oven kita ni x macam oven orang lain, abnormal sket nak bakar kek simple je pun mau makan sejam lebih gitu.. pukul 11 gitu baru settle fuhhh lega...baru la boleh tido nyenyak fikir nak main dengan mya kat taman esoknya..


satu resepi ni dapat 2 layer kek dalam loyang bulat 8", selalu kalau nak bawak untuk potluck buat 2 adunan so dapat lah 4-layer rvc, baru la puas makan tak rebut2 kan...

as usual, cream cheese tu selalu je main campak2...huhu...kali ni dah berazam nak tulis betul2 sukatan sume tapi hampeh, dapat hand mixer dengan bahan sume habis kena lebur huhu..tu yang kadang termanis, kadang just nice...

resepi as usual refer here ok, i malas nak copy paste...rajin2 kan lah diri korang untuk buat ye kalau teringin or nak melayan anak tekak tu, serius sedap and lagi puas hati kut, bukan murah tu kalau beli...kalau malas nak buat and nak order tunggu kita jejak tanah malaya bulan 10 nanti eh..haha perasan ada orang nak order kau!  ;P


Thursday 3 May 2012

Rondaan Eropah 2012 - Flumserberg, Zurich

lepas spend masa satu hari di Madrid, the next day we got a flight to catch; destination Basel, Swiss.

quite a journey la jugak sebab touch down Basel terus ke train station, then have to buy tickets to Zurich...masa ni dah lapor weyhh....luckily hubby's friend just went to Zurich and told him there's a seafood restaurant located dekat Zurich Train Station which is really really helps sebab itu la makanan ruji 2 hari di Zurich so menahan aje la yek...

unfortunately as usual bila dah lapar mana la nak ada snap2 gamba makanan ni kan, lagi2 la bila bawak dslr gabak malas nak keluar masuk kamera gemuk tu dari beg huhu...for those yang nak ke Swiss, makanan halal a bit susah la nak cari...sebab in Swiss penyembelihan secara halal the Islam way is banned here due to the hak asasi haiwan and what not bla bla bla...kalau ada kedai yang jual daging mentah halal for muslims kat Swiss bekalan semua datang dari France or Germany...oho baru ku tahu...

makan2 di Nordsee, the only gambar kedai makan seafood @ Zurich Station yang ada tu pun cilok fb kak iza hehe...sejuk2 dapat makanan panas sedap woooo...terbuntang mata tengok deretan fresh seafood macam2 rupa paras..slurpp! harga tidak usah lah dikau convert ya, sekali makan 6 orang melayang rm400 tsk tsk.



bila perut dah gendang gendut senang hati baru lah legaaaaa...fuhhh...terus cari tram station nak pergi hotel lak, and as usual for pelancong bajet cam weolls ni mana lagi kalau bukan Ibis Hotel...memang manyak mulah wooo, Swiss memang dah faham lah negara mahal kan tapi harga per night memang rasa ok lagi..untuk korang korang yang drpd msia nak jalan2 Europe nanti boleh try consider ok...but only applicable to those yg cheapskate like moi lah ye hihi...

we all hanya ada masa satu hari aje kat Zurich, and that 1 day tu memang nak habiskan masa layan the kids main sledge and snow dekat ski centre, around Zurich ada la quite a few jugak tempat main ski but we chose Flumserberg sebab tempat ni sangat accessible; boleh naik train direct from Zurich City zasss terus ke kaki gunung , turun keretapi tukar aje naik gondola, simple kan? i like i likeee...lagipun Flumserberg ni memang khas untuk family and kids friendly, ate lagipun macam la awak tu handal bona nak berski2 bagai kan? asal ada snow untuk bebudak (and mak budak) sudahhh....  ;)

journey dari bandar Zurich around 1 jam 40 minit gitu, kena stop dekat station Untertezen then baru tukar gondola naik atas, ikut la nak level tinggi mana kan, we all naik kat level paling bawah aje sebab kat situ pun dah ada kids area hehe...

kisahnya train yg stop kat Untertezen ni destinasi dia is Chur, kitorg masa nak naik tu punya la melilau mano Untertezen? mano? mano? yang taunye mamamya tapi yang dok tanya orang papamya sebb mama kena jaga bebudak yang suka berlari sana sini and station tengah pack dengan umat manusia...2-3 kali la mi amor tu kena pusing patah balik tanya, 'eh, apa tadi nama stesen dia? tarzen? lupo den...' haih. 'no la..UN-TER-TE-ZEN, kita nak naik gondola ke TAN-NEN-BO-DEN. get it??' harharhar ;P


dekat platform tu satu hal lagi, tengok depan train tulis ke 'Chur', apa lagi sekali lagi tebalkan diri tanya sorang minah swiss hawt ni and tunjuk tiket betul ke ketapi ni nak kena naik, kang kut ada yg sampai Germany kang naya jek huhu...ai punye la 'excuse me, can you speak english?yes? we need to go here but this train is going to Chur, is this our train?'

minat gorjes tu cam blur blur...sekali bukan tak reti speaking English daa...tapi ai yang sebutan salah, deng! 'Chur' tu sebutan betul is Hur...derrr...kita punya la chur chur...malu siott...pengajaran; kalau nak melancong negara bahasa pelik sila study basic pronouncation dulu yeee.....  -_-'

takpe la, orang yang malu bertanya sosat jalan ye tak? heeeeee......

dalam train, masa ni dah nak sampai dah....kami mak mak budak adalah kejakunan and feel feel macam dalam iklan rokok peter styvesant jadi model cun main ski tu...ingat tak iklan dulu2? hehe..sepanjang jalan tu nampak rumah banglo cantik cantik tepi gunung la, tepi tasik la...fuyoooo...confirm area untuk billionaire ni uols, nanges tengok..

hoorayy! dah selamat naik gondola...pintu gondola tutup aje terus weols terjerit jerit 'weeehoooooo...dah sampai! dah sampai!' terkinja kinja cam apa je...kehkehkeh...ye la dari bawah lagi dok tahan semangat nak jerit2 happy2 kan ;P

view belakang tu memang la subhanallahh...cantik yang amat, macam tak percaya je dah sampai rasa macam dalam poskad aje...

sebelum main, kita makan dulu...kat atas ni makanan lagi mahal woi, sepinggan tu dalam rm60 kut...mana yang tak habis tu memang kitorang kutip satu satu sumbat je habiskan..sayang wooo...

uols tengok salji penuh kan? kan? then kitorang pun semangat  je pakai jaket tebal full winter set kan kan? akan tetapi keadaan sebenar adalah panas okeh? dan sangat silau, cahaya matahari very the glaring gitu i  dah nak pitam rasa nak termuntah dah...sebab matahari terik and salji pulak putih so cahaya tu memang memantul mantul aje cucuk mata ni, nasib baik la takde gamba yang masa kita rembat mya punya sunglasses pink miahahaha...buruk benor ghopenyer...tak tahan okehh...lutut dah rasa lembik je pening kepala sangat, lepas tu sebab tak tahan dengan kesilauan me and kak iza pi cari sunglasses kat sports shop diorang...huh tak pasal2 je tau, kita bukan tengok fesyen ke stail ke apa tapi pilih yang paling murah which is turn out dah beli baru tersedar tu saiz budak umur 12 tahun punya..kehkehkeh patutla murah, hantam sajalah labuuuu...

ha...baru best boleh enjoy bergelak ketawa dah hilang poning..time ni jaket dah melayang sebab panas berkuap dalam jaket, mi amor dok amik gambar lagi la pakai tshirt lengan pendek cap ayam tu je, dan rupa cam piknik tepi pantai lak...kalau ikut telahan hamba maybe suhu time ni around 17C-18C...panas kan? yet snow masih ada...pelik betul and i adalah fail bab2 hukum alam graviti or pressure2 ni ye so memang lah tak boleh nak explain ;P


mya yang dah sunburn



budak kecik ni punya lah happy dapat main sledge..sob sob macam lah tak pernah jumpa snow, takpe la mya main puas2 ye..kebetulan winter baru ni snow takde and lepas ni kita pulak dah memang nak balik malaysia...main puas2 ye nak, takdo do papa nak bawak mya datang swiss semata mata nak main sledge dah lepas ni ;P


dia sangat kedekut, tak bagi mama main sama-sama...siap marah2 tu kalau kita tolong pegang..ciss! curik papan sledge tu kang baru tau


ngeh ngeh ngeh..dapat pun curik yeeehaaaa....tapi sekali ni je la dapat merasa main, lepas tu memang dia jaga betul papan sledge dia tuh tak bagi mama main hihihi...posing angkat tangan ni ikut arahan cameraman, awal2 dah suruh mama angkat tangan happy2 tau...


haha nangis sebab marah orang lain nak stop main minum air kejap, punya lah tak percaya kitorang cakap lepas minum nanti mya sambung la main balik...hohoho...tergelak giler tengok dia melalak alolololololoo...


memang puas hati sangat dapat layan budak budak main sledge, adam punya la happy kan adam kan kan? papa adam lagi la best, dah plan nanti kalau adam dapat 5A upsr boleh datang sini lagi as hadiah...perghhh...kemain lagi budak2 zaman sekarang punya rewards kan? kita dulu dapat makan kfc aje tu pun dah besar hati dah citer kat kengkawan hahaha...takpe adam, aunty doakan supaya murah rezeki adam  dgn mya,then kita dapat jalan2 together lagi kan? 

malam tu semuanya pengsan, kepala rasa cam baru lepas berjemur kat pantai....hotel tu pulak pelik ada rules tak leh bawak outside food, langsung. apa jadah....and again, sampai train station cam biasa makan kedai seafood pojaan hati kenyang2 dulu then baru balik bilik

esok ada perjalanan panjang lagi, from Zurich to Colmar, cross border sikit aje nak jejak kaki ke Alsace region France =)


notes to self: woi! lama gila kut entry ni terperap dlm draft...3 minggu later baru publish, niceeee...... -_-'