Sunday 20 October 2013

what's cookin - Pandan Chiffon Cake

assalamualaikum semua!

kellass kau lama menyopi tetibe entry resepi ;)

tp harus di share resepi kek pandan chiffon yg sedap lagi mantop ni bebeh! the only nota yg harus diingat is KURANGKAN GULA. sebab agak manis sikit, other than that perfecto. dah la sukatan pakai cawan ngeee mokcik sukeeee....

tengah kemuncak baking process nih, kembang and gebus yang amat, adunan ni agak banyak so have to use 2 loyang sederhana sebab xde loyang chiffon cake, tapi kalau uolls ada loyang standard yg besar utk chiffon cake tu ok je kut since loyang chiffon to agak deep


see see see??? sungguh lebut dan gebu membelai tekak...fuhhh...


this is cubaan kedua sebenarnya, and so glad diperkenalkan kepada resepi ni oleh mama Ihsan Cik Puan Fadhlina hehe...source resepi adalah dari blog JuwitaFariz yang di share dari blog Yatie Memories
many thanks kepada otai2 baking tersebut :)

happy sangat bila mi amor bagi stamp of approval untuk hasil experiment kek chiffon kali ni, sebab yg first time tu dia kata tak sedap. suka hati je kan cakap memang tak de lapik2 langsung haha...

cuma tips yg kita tau untuk bakar kek chiffon ni is jangan grease loyang dengan butter/minyak dan tepung atau baking paper and lepas keluar oven tu terus terbalikkan atas redai sampai sejuk.
(tang sampai sejuk tu I dare you to wait okeh, konfem tak sabar and panas2 lagi dok korek loyang nak keluarkan kek like moi hohoho)

reason kenapa tak yah lapik kertas bagai tu sebab kek ni meringue based; telur putih dipukul asing dan sangat ringan so kalau kita lapis dengan kertas or butter dan tepung nanti kek tu lepas naik dia turun balik. adunan kek perlukan loyang yg tak di lapik untuk 'panjat' dan mengembang dengan jayanya.

explaination ni actually baru tahu masa tengok GBBO (Great British Bake Off) minggu bila ntah, depa dapat Technical Challenge buat Angel Food Cake which is similar and adik beradik la dengan Kek Chiffon.

ooooo...gitu...baru acik tahu...melopong jap dengar hihi 

eh korang kena try tau buat kek ni, ingat eh KURANGKAN GULA SKET.
resepi klik je la eh malas nak taip ;P

Happy Baking! (^_^)


No comments: