Wednesday, 12 December 2012

on our own

lamanyaaaa tak berupdate blog ni!

alhamdulillah me and mya dah semakin 'serasi' dengan hidup berdua, with much needed help from endless buying session dan makan sedap of course, dah macam ketagihan membeli pun ada sebab tiada hari yang dilalui tanpa membuat pembelian wakakaka ;P

yes, sila salahkan sedih sebab kanda yang jauh di mata.

it is true you know, rasanya siapa yang pernah lalui cinta antara benua dan duduk terpisah je tahu macam mana rasanya; rasa incomplete, tergantung, sangat tak best nak share something kena tengok jam..alamakkk sana baru kul 4 pagi then by the time dah dapat cakap lupa apa benda yang nak cerita beria tadi huhu...

these are the things yang terasa sedih when our hero is not around:

1. bila pertama kali drive bawak balik kereta baru dari kedai; perghhh...betapa sayunya Tuhan yang tahu, menangisi nasib yang memang dah dijangka why??? whyy??? kena duduk jauh2 ni haaaa???? hehe sebenarnya terkeluaq lagu syahdu kat radio, rock kapak yang kitorg selalu melalak sesama kat rumah...that's why lor.. ;P

2. mya demam; akibat baru discover rambutan yang oh so yummy taste like lychee mama!! terus batuk dan suara cekci ala ratu rock cinonet. ya udah di larang tapi dia pandai curi makan senyap-senyap bila mama takde. tetapi deep inside disyaki antara sebab dia demam adalah rindu kepada papa :(

3. nak bertolak balik ke bangi dari seremban sedar-sedar one of the front tyre flat tercucuk paku, terkezut gile okeh sampai terjadi aksi mata ke atas tangan di pipi uols..harus la kan? omaigod omaigod...terus menyesal aduhhh apesal la masa org perodua tu explain mana tayar spare, the tools and what not tergelak2 chumel je..padan muka! luckily my brother in law were there, thanks uncle guax yang gagah menukar tayar kereta mya! =D

4. bila drive berdua; dan tersesat tak tahu di mana (due to the poor signage systems ye, suka kan letak signboard belakang tiang la pokok besar la..pfttt!!) cuaca pulak gelap, hujan lebat dengan petir dan kilat, amazingly mya kat sebelah diammmmm je and tak banyak cakap (which is VERY unusual) seakan faham mama tengah stress.

5. bila drive berdua; dan sebelah tangan pegang stereng, sebelah lagi pok pok mya yang tertido kepenatan kat sebelah.

6. bila drive berdua: sebelah tangan bawak kereta sebelah lagi tahan mya yang tertido kat belakang takut terjatuh time brake mengejut.

7. hari pertama hantar mya sekolah :(

8. mya's 4th Birthday, double triple :( :( :(


being the most over-protective daddy and hubby anyone can ever be, i know its hard for mi amor to adapt as well, lagi la dia duduk seorang, kena uruskan diri sendiri then tak boleh imagine how la mama dengan mya balik kampung berdua, mya kacau while driving or not, can mya cope with her new school, why la the money licin so quickly apo yo la yang diboli dek omak eh (hahaha) and etc etc....

sabarlah sayang, sabarlah hati....even so he'll be home this Sunday for 3 weeks, insya Allah, malam-malam dah start terleleh air mata bila teringat hari yang papa kena balik sana...dah lepas puas berjimba cuti-cuti harus meraung kena tinggal khenn (T__T)

note to self: hargailah pasangan anda selagi berkesempatan, we will never know what will happen in the future, manusia selalu lupa bila kesenangan dan nikmat ada di depan mata dan hanya mula menangisi bila nikmat tu ditarik balik 'pinjamannya'.


Monday, 19 November 2012

My Kasih Mya is 4!


16.11.2012


last minit tuntut kek besday, mula tu janji tunggu papa balik uwaaa mama keje la sayang camno nak bake the cake? elok on the way ke kedai baking nak beli bahan nampak bakery so beli je la huhu...


selamat hari jadi sayang! dah 4 tahun dah...huhuuu....how time flies. kadang-kadang ada jugak rasa tak percaya pegang jawatan 'mama' ni.

Mya sayang,
You know, as the eldest kamu sememangnya selalu jadi bahan eksperimen, sama macam mama menjadi bahan eksperimen nenek as a first time mother.

Sebab tu kadang-kadang ada 'tersasul' here and there. Pernah dulu masa umur 7 ke 8 bulan sebab silap dan cuai mama Mya kena viral infection dalam perut sampai admitted, Tuhan je la yang tahu how stupid i felt masa dengar Mya meraung nak kena cucuk utk drip.

Dulu zaman Mya baby mama mana ada duit sangat nak beli dress fancy2 atau toys power, sekarang bila dah besar baru la mama dengan papa bole beli baju yang elok sikit, gaun kembang lacey lacey, set kasut macam macam bentuk dan kaler etc etc

Kesimpulannya disini, as anak sulung secara tak langsung Mya melalui zaman membangun dan merudum ekonomi keluarga kita, macam masa mula mula sampai aberdeen mana la kita ada duit sangat kan? And mya pun kecik lagi so maybe mya pun tak ingat semua toys mya mama beli carboot je. Shopping baju baju or kasut cantik pun tak sebab kita kena saving and cut off bajet merapu. Masa tu memang sedih bila tengok budak kecik lain pakai baju cantik cantik sob sob, tengok balik gambar kita jalan2masa tu pun sodih sebab mya punya baju biasa biasa je. But looking back, mama bersyukur sangat kita dah lalui zaman 'susah' tu, duduk pulak merantau ke tempat orang, sakit pening semua kita lalui sendiri, pernah kita sama2 sekali harung demam, berganti ganti hari ni mya, then papa then mama pulak. Fuhhh...TUhan je la yang tau betapa harunya nak uruskan makan minum takde sapa nak tolong, mya demam,mama jaga, lepas mya elok papa pulak demam teruk satu malam tak tidur, lepas tu mama pulak tak boleh bangun. Dah macam pass baton pulak tukar2tugas lapkan badan masing masing. Sampai dah jadi baham lawak je sebab mama mamai2 cakap merapu pastu papa yg ala ala tak larat masak jugak kari resepi alapapamya hihi...

Mya sayang,
Awak tu dah besar tau, dah boleh sangat jadi kakak. Mama bangga sangat dengan mya sebab dalam proses transition kita kena balik msia ni memang mya good girl sangat. Alhamdulillah Tuhan permudahkan semua urusan kita; berpisah dengan papa, hilangkan jet lagged, atur balik waktu tido sebab nak sekolah, kena sesuaikan diri dengan cuaca, settlekan urusan beli kereta, dan paling susah selain dari rindu papa is nak kena terima realiti kehidupan mama have to work, i have to la sayang. Mama tau pada mya all those things, perubahan besar dalam hidup mya. syukur semuanya dipermudahkan....million thanks to atuk nekmun, nenek, acu, uncle, tiyin, anty iza all uncles, aunties, cousins and our lovely friends....betapa beratnya hati papa nak lepaskan kita jaga diri sendiri kat sini Tuhan je yang tahu. 

 armed and ready menghadap 'common' traffic jam atas highway seremban-bangi


Mama doakan mya jadi anak yang baik, sentiasa sihat dan happy duduk sini ok? Semoga kita semua sentiasa dalam lindunganNya, mama dengan mya kat sini dan papa yang jauh di mata tapi sentiasa dekat di hati. Thanks so much sebab permudahkan urusan mama. Sayang mya sangat!

Tuesday, 13 November 2012

AWAS!! JANGAN TERTIPU!! (peringatan utk kawan-kawan tersayang, especially those nun di utagha)

Kisah benar terjadi, pengalaman oleh cik Fazira, copy from here. Ishhh...jangan lah terjadi pada orang-orang tua mak pak kita yang cepat terpengaruh kan? Gerammm betul!


Tempat Kejadian: Kompleks Star Parade, Alor Setar. 
Masa: Lebih kurang pukul 2 petang. 
Bertempat: Salah satu kedai di Tingkat 1 bernama 'Roset'. 

Fazira ditegur oleh seorang wanita yang bernama Cik L. Cik L ini bagi satu voucer yang ada tulis 'Free Gift' dan kemudian terangkan dekat Fazira barang-barang dapur electronic yang hanya perlu dibayar starting tahun hadapan selama 3 tahun sebanyak RM90. Kemudian dia bagi Fazira satu mug kaca yang dalam tu ada lagi 2 coupon, sebelum buka coupon dia cakap nilai tertinggi RM500. Buka coupon yang pertama Rm100 kedua RM1000. Terus Cik L buat muka terkejut and jerit-jerit kata:

Cik L: "Saya terkejut ini akak, saya tak pernah tgk coupon macam nie. Eh.. korang tengok-tengok, akak nie dapat coupon Rm1000, ko penah nampak tak?" Sambil panggil seller-seller yang lain.
Seller 2: "Ishhh tak pernah pun.. kami tak pernah pun nmpak coupon macam nie. Bagus nie akak". 
Cik L: Kejab yerr kak.. saya call bos saya betul ke tak coupon nie, takut nanti gaji saya yang kena potong. Akak bertuah ini. 

Lalu Cik L nie pun call lah bos dia.. and bos dia ada cakap ngan Fazira, tanya barcode di belakang coupon. 
Sambil-sambil tu.. Cik L bagitau ini adalah promosi daripada syarikat untuk Aidiladha, dan akak adalah orang  yang ke-4 menerima coupon ini daripada 10 orang daripada seluruh Kedah dan terus salam tangan Fazira,  ucap tahniah sekali lagi. 

Choi!. Kita pun terasa teruja lah kan?. 

Then dia terangkan ada 3 syarat untuk coupon RM1000 ini. 

1) Boleh dapat free yang berharga RM3500 kebawah dan tidak boleh dijual
2) Beli apa-apa barangan 
3) Tangkap gambar sebagai untuk bukti dan simpanan kepada syarikat. 

Then, Fazira pun terujalah pilih Halogen Electric Cooker dan beli Air Purifier yang telah ditolang dgn RM1000 jadi harga belian RM2088.00. Diawal penerangan, Cik L nie cakap hari nie TAK PAYAH keluarkan apa-apa bayaran. Tup-tup cakap kena bayar 2088.00 sebagai guarantor untuk keluarkan kad kredit pembelian. Ok.. masa ini dah was-was, tapi disebabkan Fazira memang tidak tahu dan familiar dgn perbankan di Malaysia, Fazira diamakn diri dulu sbb apa yang Cik L terangkan, wang akan dikembalikan dalam betul kad kredit pembelian ini. Kad ini akan digunakan untuk bayaran tiap2 bulan ansuran start tahun hadapan. Bila dah bayar apa semua dan angkut barang dalam kereta. Fazira makan McD dan barulah tergerak hati nak google this product. Then.. barulah keluar segala jenis keluhan yang mereka buat penipuan.  FAzira terus call Maybank untuk cancel all the transaction, tapi disebabkan FAzira guna direct debit, bank tak boleh buat apa-apa. Bila di tanya mengenai kad kredit pembelian ini, Maybank cakap mana-mana bank pun tak akan buat service macam tu. Makan pun dah tak lalu terus pergi ke kereta.. Fazira call Cik L ini untuk berjumpa di kereta. 

Fazira tanya dia betul-betul.. adakah ini satu penipuan apa semua. Dia kata tak.. dia cakap bank Hong Leong or UoB akan call untuk tanya akak penah tak buat pembelian dan akan terima kad kredit pembelian ini dalam masa 2-3. Bila Fazira cakap Maybank sendiri yg cakap tak ada urusan dan service macam nie.. terus dia cakap kami berurusan dengan Bank Negara. 

Ha?? Bank negara?. 

Memandangkan Cik L adalah orang melayu dan Islam, Fazira bagi tempoh sehingga 12.11.12 untuk selesai masalah ini dan dia bagi juga no telefon customer yang penah beli barang ini dan dapat kad pembelian. Fazira call depan Cik L tapi owner number nie tak angkat. 

The next day (23.11.2012), awal-awal pagi Fazira pergi Maybank untuk block kad atm, incase dorang ambil segala maklumat dalam kad itu. Sementara tunggu Maybank buka, Fazira sempat call Hong Leong and UOB, dan tanya pasal kad kredit pembelian, kedua-dua bank cakap dorang tak kan buat service macam itu, dan jika nak apply kad kredit kena ada slip gaji (fazira tak pernah ada kredit card, jadi tak tahu). Both bank suggest untuk buat laporan polis dan tuntutan pengguna. 

Habis saja block kad, Fazira buat laporan polis dan tribunal tuntutan pengguna (TTPM). 
Dari yang Fazira perolehi dari tribunal, memang dah ramai orang yang kena di kedai ini. 
Fazira isi semua maklumat, buat tuntutan dan segala resit harus di photocopy, sampailah kakak yang photocopy resit-resit pun tanya: .

Kak Photocopy: Adik beli apa?. 
Fazira: Ha? Naper kak?. 
Kak photocopy: Dah ramai orang yang datang sini fotostat benda yang sama, adik buat tuntutan ker?. 
Fazira: Aha.. ramai ker?. 
Kak photocopy: Ramai dah yang datang.. 

kemudian bermula sesi penceritaan semula apa yang terjadi dari mula sehinggalah Fazira melangkah ke tribunal.

Next day: 24.11.2012. 
Segala tuntutan kena dihantar secara pos berdaftar. Bila dah dipos dan sambil-sambil hantar kad kawin, (lebih kurang 10 lepas hantar) ada sorang Miss C call fazira tanya pasal pembelian barang ini. 

Dia cakap dia adalah owner syarikat ini, dia mintak pennjelasan masalah apa sehingga fazira tak puas hati. 
Fazira cakap Hong Leong dan UoB Bank tak pernah buat service macam nie, dan bank cakap perlu ada slip gaji, fazira cakap Cil L tak penah mintak slip gaji dan pembelian yang pd mulanya tak perlu bayar awalnya, kenapa perlu bayar semua. Terus Miss C buat mengakuan itu adalah salah staff dia dan dia nak settle benda ini dngan Fazira. 

Selepas tu, bermula lah babak dinama Fazira pulang semula Star Parade untuk pulangkan barang dan dorang janji untuk bagi semula duit cash 2088 kepada Fazira. Pada mulanya mereka berjanji nak jumpa di parking lot, tapi atas nasihat kawan-kawan dorang suruh jumpa di tempat terbuka. Fazira janji nak jumpa di McD. Sebelum apa-apa berlaku, Fazira mntak tolong security tengok-tengok dari jauh dan jika berlaku apa-apa report kepada polis dengan segera. 

Fazira tunggu di McD 30 minit. Setiap penjuru fazira nampak pak cik guard memerhati. Sehinggalah until this very young guy datang and cakap dia wakil daripada syarikat. Mungkin sbb Fazira dah lama menunggu, dorang hantar dulu wakil, and this young guy keep calling orang atasan. Dorang suruh Fazira naik atas pergi ke kedai, tapi Fazira tak nak until lah Cik L datang dengan muka masam dan terus kira duit cash yang berjumlah RM2088.00. Fazira call Miss C semula untuk confirmkan yang duit dah dapat, and Fazira pulangkan semua barang balik. And Fazira mntak nama penuh and IC Cik L sbb nak batalkan tuntutan, seboleh-boleh dia mengelak cakap tribunal tak kan mntak semua tu. Tak pasal-pasal kena jerkah ngan Fazira semula: " Awak nie tak nak saya tarik balik tuntutan ker?. Kalau tak nak tak per.. saya boleh biarkan saja". Then datang one of the bos... Fazira mntak nama dan ic untuk tarik tuntutan.. terus dia bagi.

Selesai saja.. pak cik guard yang dari tadi jadi pemerhati di setiap penjuru tanya semua ok atau tidak. Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar.

Terima kasih kepada Tribunal Tuntutan Pengguna.
Terima kasih kepada Pak Cik Guard dan Security di Star Parade!.

Selesai kes.. pengalaman yang tidak akan dilupakan dan semoga jadi pengajaran kepada sesiapa yang berada di luar sana. Gunakan hak anda sebagai pengguna. Jangan tertipu sbb barang-barang yang dijual tidak ada cop Sirim dan juga jika difikirkan balik,  dorang jual microwave RM3388, Fazira beli Microwave Kenwood dari UK just £500+- x 5 = RM2500. Wayy to cheap and dapat kenwood pula. Survey the product dulu.. Fazira akui mmg Fazira tak tahu harga barang-barang ini di market Malaysia dan kekurangan ilmu kewangan harus dipertingkatkan untuk masa hadapan.

p/s: Please share this story to all Malaysian and readers.

Love, 
Fazira




Friday, 9 November 2012

my first humble, home made wedding cake

two blocks of three-layer 8" square cake, more than 4 kilos Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting.

i must say its going to be the first and the last lor. haha. dah masuk proper class nanti baru la berani nak buat untuk orang lagi. very the comot this cake!

my sil lah yang beria suruh buatkan untuk her sister's wedding. reason being, nak yang home made dan sedap dimakan, boleh dinikmati oleh semua orang. yes, fondant cakes looks far more elegant, all weddingy and million times better in terms of appearance, but truth is not many people going to eat that fondant layer right? bukannya sedap pun manis je,sickingly sweet and selalunya tak habis dan buang je lepas potong sebab the cake itself pun normally not taste nice, all dry and crumbly. harga boleh tahan mahal tapi tak makan, buat apa kan?

itu kata beliau lah. si tukang order aka kakak pengantin pun memang crazy dengan rvc, and i did tell her sure ke ni? you do realize it got cream cheese kan? sure meleleh punye nak bawa balik kampung ke Maran nun.

dan yang paling takut sekali, dengan confidentnya diorang takde order kek official lain, i mean, order la kek fondant kecik sebijik yang cantik kan? kan? aduh, buatnya kek aku bantat ke, terpeleot dalam kereta ke pengsan ahkak!

lapor diri hari Khamis, so i got 3 days to cari bahan, kotak polisterine jual ikan, soem fresh flowers to cover it up, beli dry ice, bake and frost the cake. the wedding is on Saturday. secretly ada gak rasa excited bila ada 'project' nak buat. weeeee....

cream cheese je 2 kg, kau bayangkan la senah! mau berasap hand mixer...haha seriously! tengah beat cheese tu mak cakap eh apa bau asap ni? ha'ah la kan entah2 si mixer ni kut? alamak shian ko kan mixer sabar eh.

sekali tengok ada orang bakar sampah kat luar. cis! sabar je ada background asap rupanya. -_-'

my plan is nak guna chocolate cigarellos, you know yang chocolate cigars tu made from chocolate ye not biscuit thank you. punya la susahhhh sangat nak survey barang kt msia ni kan? semua info dalam web site pun tak update. sheeshh. konon berangan la nak kek yang elegan, plus tak yah pening nak cantikkan pahagian kek tu kalau comot ye tak?


 *pics taken from here 
ni dia white chocolate cigars cake, very elegant, vintage and simple sangat. suka suka suka. nak beli kat msia ada tapi cam mahal sangat, sekotak ada 100++ pieces about rm100++ jugak. mana cukup sekotak. lupakan saja, bukankah motif asal nak jimat kos tapi kek sedap?


and i forgot all the important factor; malaysia ni kan negara panas cik kak oii...

dah siap buat frosting, eh time to pick up mya la pulak. siap cover the frosting bowl then letak dalam bilik bukak air cond.

balik ambik mya, bawak gi beli beg sekolah baru then sambung main krim. alamak krim cam dah kembang la not so smooth anymore. gulppp.roses kat bahagian sisi tu mencair sikit, tak melekat langsung dekat kek tapi ku tenyeh juga. uwaaaa...comotnyerrr...sob sob...

kek oh kek, dah comot gini mintak-mintak la kau sedap.

masuk dalam kotak kek, then lapik dengan hugeeee black plastic bag, put inside the kotak polisterine jual ikan tu, letak dry ice and fingers cross it will stay like that until tomorrow, the pick up day.


sangat risau bila kek tu dalam perjalanan balik kampung,  the whole box is super heavy and sooo big! imagine la cream cheese je 2 kg, malam tu agak-agak depa dah sampai i texted my sil, asking for the cake, selamat ke tak. phew! haha bukan tanya eh korang ok ke driving malam? ;P

on the day it self (Saturday) dah rasa tak senang duduk, kejap-kejap tengok jam. oh majlis dah start la ni; hujan ke panas terik eh?; entah-entah krim dah menitik-nitik meleleh uwaaa; camne kalau ada budak terlanggar meja kek then jatuh tergolek?; ish, ada masa ke diorag nak letak bunga2 tu sume?; oh no! what if kek tu basi? or berkulat sebab terkena ais yang mencair? ohemgee ohemgee ohemgeeee!!

mak pun tak membantu langsung, 'eh kak, ape citer la kek ko ek?'

i siap provide a few bunch of fresh flowers for them to err, you know...deco and touch up cover kecacatan kerim the cake. shocking pink daisies, purple roses, some baby's breath and the cute green kekwa yang kecik tu. and it ended up looking like this:

*pics taken from fb
 adoiii...totally not what i have in mind lah, how the cake is going to look like. kasihan pada kakak ku itew, maklumlah kesibukan pastikan majlis berjalan lancar mana la ada masa nak membega-bega kek tu lelama kan. ah bunga tu i tepek je la dekat krim yang dah crack tu you ;)



alhamdulillah...semua orang dapat merasa kek pengantin, keluarga belah lelaki suka, kaum kerabat diorang from all over msia pun enjoy sangat the cake tu. harus la enjoy sebab i tepek krim tu tebal-tebal ikut selera anak tokak den ni ha. and dah siap renjis sugar syrup for each cake layer, konon nak maintain moist gitew.

my sil said nasib baik kek tu besar gile sebab semua berebut sampaikan diorg have to 'sorok' a bit for tuan rumah merasa. oops pecah rahsia ;P yang penting semua cakap sedap dan habis licin di jamah.

kiranya objektif tukang order untuk jamu semua tetamu dengan kek pengantin-boleh-di-makan dan berbaloi membeli tercapai juga. feedback semua kata shedappppp...alhamdulillah :)

as for me, oh no please don't ask me to do it again. kerja gila je order kek kat i tahu? kek kahwin lak tu. i'm only a very novice baker you know, fondant pun tak pandai let alone nak buat italian buttercream, steam buttercream and what not. 

kalau nak jugak, sila bear in mind yang kek tu akan comot ye. order can only be accept from risktaker sahaja. boleh? hahaha. ;)






Thursday, 8 November 2012

demi masa...

...sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.

memang sangat rugi, rasa loser and takde arah tujuan and goal-of-the-day.

but i do try to look at the brighter side;
- settlekan fotocopy all documents for pertukaran strata title rumah comel kami
- buat surat untuk lawyer
- google up 'pengurusan kewangan jabatan kerajaan'
- 5 minutes later open joy the baker; bread recipe section. (how can you choose finance over yummy things, right?)
- follow up servis tanya penempatan
- follow up bph pasal kuarters
- change to cheesecakes recipes *droolinggg...*
- update information for kewangan (more to tanya dapat gaji on time ke tak hehe)
- print out recipes (cinnamon pull apart, mango cheesecake, light cheesecake, kek lumut)
- settlekan bayaran rumah nenek dengan m2u
- follow up pasal penempatan lagi
- call orang kedai tinted kereta tanya harga untuk calculate my budget for safety tinted
- follow up servis yet again (hehe seriously if it were me sure dah annoying dgn makcik sorang ni ;P)
- print out yet another recipes
- order set comforter dengan my fren for baby sofea (oh yay! my sil safely delivered a baby girl last 2 weeks)
- and for today, organizing my recipe book yang seriously dah worn out. err..even my mil using her ipad while refering to a recipe -_-'

okay okay. seriously you can do all that in 1 day, tapi nak buat macam mana kan.
hari ni harus organize balik my recipe collection. dah siap beli ring folder siap dengan compartment untuk ikut kategori masakan. cewah! well, we'll see. ;)


 tengok la tuhhh...bergondong gandang dengan segala benda, cuaca tak menentu sekarang, kalau panas tu fuhh panas betul! sampai 3 botol bekalan air ku telan. then dah panas tetiba awan mendung, jadi harus sediakan payung sebelum hujan since i have to park my car outside. keluar kereta siap ada uncle tegur 'wah ada payung ka?' ye la uncle panas mehh...

on the other hand, doakan lah saya dapat department yang ok ye? honestly tak kisah pun dapat mana-mana. rasa takut,gementar,excited,sedih eh semua lah kan, sebab i know ke mana pun diri ini diletakkan have to learn from scratch jugak. so gurls, please embrace yourself with my bimbo questions okey? haha.



Friday, 2 November 2012

our new chapter

hari ni dah 2 hari kembali bertugas, takde la bertugas mana pun, setakat duduk lepak dalam library aje uols sebab penempatan tak tau lagi ke mana diri ini dicampak huhu.

start Isnin dah hantar Mya sekolah, 1st day ok la walaupun cembeng tapi towards the end dah dekat mama nak pick up ada sikit nangis juga itu adik manis. sebab ada 1 boy terlanggar dia. adoiii...biasala kan dia tu kan manja terlebih, kalau dia terbuat orang or terlanggar anak orang takpe pulak. masa ambik tu sangat la comot, dengan berbintat2 tangan kena gigit nyamuk bagai. aduh tabah la hati.

so 2nd day dah mengaruk tak nak pergi, elok je dah siap mandi sume sampai masa mama capai kunci kereta nak start enjin start meraung, sedih dan sayu sangat sangat la dia tu hai menangis sepenuh perasaan.

untuk tidak mengeruhkan keadaan laluan bertukar ke gerai roti canai dekat pasar, eh ok la pulak. sambil tu dalam kereta and masa makan mama bersyarah and explain why you must go to school tomorrow, and for tomorrow a new school bag jadi taruhan. dan dia pun janji tomorrow i WILL go to school mama. well, we'll see apa lagi idea dia esok, kata nenek. hihi.

esoknya on Wednesday, again lepas dah siap ikat rambut, nak sarung kasut and start enjin macam biasa dah start drama. but because she knows that she made the promised earlier so dalam keterpaksaan dengan juraian air mata terpaksa la ikut je.

dalma perjalanan tu (10 minit naik kereta je pung bukan jauh nau) i told her about other people she knows and loved; abang adam, abang imran, aunty iza, acu, uncle and even nenek and nek mun pun go to their school everyday. ok la kejap melayan cerita mama. but when the engine stops start merengek, 'eh alaaa dah sampai ke....mamaaaa...mya tak nak laaaa...'

oh i'm sorry sayang you have to keep your promises remember? buat muka tak tau je, bagi kat cikgu, kiss kiss then cepat2 cabut.

like mother like daughter, the first thing she said once she got in the car is i want my new school bag.

hehe, ok sayang mama happy la today mya go to school. hari ni barula nampak terurus sikit, dah mandi, ikat tocang, pakai klip rambut dengan smocking sleeveless dress kembang warna light green, rasa cair and luluh kejap hati mama tengok. kasihannya anakku terpaksa ditinggalkan bagi orang lain jaga.

pengsan papa macam ni, kata nenek. sehari belanja seratus nak pujuk engko jek mya oiii.... ;P

hari ni second day mama kerja, dah macam dedar badan pulak. haih. drama air mata lagi, tak bagi mama go to work, suruh stay at home aje teman mya yang demam ni mama pleaseee....

biasala kan, tukar tempat baru so badan tu baru nak kenal2 dengan virus baru, plus dia yang sangat letih dan tak nak makan makanan kat sekolah.

sempat pujuk sikit, suapkan nasi sikit, bagi ubat and mandi. haih, baru 2nd day punch card dah red karer.

apa la nasib nenek jaga mya kat rumah tu kan? entah faham ke tak perangai dia. tawakal je la, doa yang baik2, kentalkan hati dan tak nak fikir2 sangat la. redah jer, come on mama you can do it!



Saturday, 27 October 2012

running here there and everywhere

sibuk sangat le tew.

but it is true tau, there's too much going on in one time.

touch down, stay seremban.
gi pjaya mintak surat utk car loan. submit.
melawat office kak iza, then sempat shopping tudung and kurung hewhewhew
bake rvc for tiyin the mak buyung menunggu hari.

balik bangi menumpang kak iza.
pinjam keta acu settlekan sekolah mya; cari,lawat kawasan, fikir2 mana location yg convenience, decide, then bayar deposit sekolah (mahal boleh tahan woh)
lari kejap singgah kedai cermin mata. (which happens located next to tuttifrutti)
dapat tau pasal hal rumah pertukaran nama strata or whatever, lari kejap pergi developer office.
shopping barang baking for raya cake. (oh how i miss the shop's smell!)
bro in law admitted because of high blood in senawang.
atuk admitted ijn for endiogram. call yanti for the quickest route to ijn, lupo dah den jalan nak ke kl haha.

balik seremban dengan menumpang tiyin.
dapat the eagerly-awaited-car at last! alhamdulillah... :)
(oh and i actually cried for teeny weeny bit when driving the new car back home from the car shop, sebab happy ta[i tak pt berkongsi kegembiraan terkenang mi amor yg jauh di mata, deymm..blame it to the radio yg tetibe keluar lagu rock kapak kumpulan may ke wow lagu  engkau yang satu i think. tanpa mu, aku lah yg rindu..tanpa dirimu...uwaaaaaaa....meleleh ayaq mata cheq, siap lap2 tisu bagai)
bake blackforest(s) for raya and kek sarang semut for atuk.
(turn out he actually went out looking for that cake earlier that day, ahah! kantoi disitu ontah bilo maso yo keluar merayau, doktor suruh rehat duk rumah. pastu bentan rasa nak domam bagai. haiyoh. so when i suddenly served the cake for tea he's a happy bunny but in a  macho way of course ;) )
raya haji @seremban. the one thing i remember that day is the super hot weather,melekit!

balik bangi, for the first time just the two of us dengan kereta baru.
nervous ok sebab mya ni pelik sket, asal tayar bergolek je merengek cakap headache. luckily there's kfc.
kenduri tahlil @sg besi, time for quick mingle with everybody that you haven't met for a year.
and sempat membaking project with wani before the kenduri. hehe.

to cut it short, i've spent quite big amount of money to bribe make mya happy. seminggu tuttifrutti sampai dua kali, asal nangis dalam kereta 'ok jom its ice cream time!' so that i can drive properly.
have to meh, what to do. dia pun dah pandai cakap 'mama..sugar rush dah mya ni...'
err, maybe she thought sugar rush is some kind of condition like stomach pain or headache, i suspect.

still in shock with the price tag for everything here.
terbayang bayang tercampak sabun mandi dove botol besar sebab terkejut beruk mat yeh tengok harga rm27. whattt?????

eventually one bottle of fresh milk, 10 eggs, and a pack of chicken cube might cost you more than 10 ringgit.
spending around 50 to 60 ringgit for a  trip to wet market is a must.

dah terbiasa masa kat aberdeen dulu kan nak beli brg dapur semuanya berharga nombor yg kecik je, sayur 1pound, susu botol besar gaban tak sampai 2pounds, telur 2 pounds, ayam saiz sederhana 3 pounds sampai sini ambik, ayam seekor dah dekat rm18 kut. mak aiiii....besarnya dah dekat nombor 20 tuuuu...hehe...

tinggi betul cost of living kat sini kan?  contoh gaji 3 ribu pounds beli ayam seekor baru 4pounds paling mahal, sini gaji 3 ribu ringgit ayam seekor rm20.

masa ni la teringat camne la org yg susah dan tak mampu tu kan? insaf sangat. at least kita masih mampu bagi anak makan yang sedap2, boleh lagi layan kan dia nak tuttifrutti and baskin every other day.

adoi. entah apa apa je merapu tetibe datang keinsafan pasal harga barang. ;P

raya haji? to be honest dah lupa after 3 years not celebrating raya korban dah lupa camne sambutannya.
dengar takbir je macam, eh raya haji pun ada takbir ke? alamak baru la tersedih teringat cik abang sayang.
dalam kereta terkeluar lagu raya pun pelik, dendang perantau my a**! woh tukar cepat tukar cepat...
takut ada drama air mata lagi kang kehkehkeh

i miss mi amor so so so soooo muchhh lah. please december come faster.

Wednesday, 10 October 2012

Gadget oh gadget!

grrrrr..i hate ipad's auto correct!!!!!

Letih - peti
Happy - hapus
Besday - bedah
Rehan - reban
Great - berat
Mengong  - mengongkong
Adoi - adik
Gadget - had get
Boobies - biodiesel

Monday, 8 October 2012

Bye Bye Papa

Alhamdulillah, kami dah selamat sampai di tanah air petang tadi.

Pheww..letih jangan kata la kan, for 7 jam perjalanan Glasgow-Dubai mya ok je, sibuk main ttoys baru hasil bribery mama untuk pujuk dia yang mengamuk sebab papa tak ikut masuk aeroplane.

Sedih, sebak, sayu tok sah cakap la kan, kita lak tengah kelam kabut kena bukak jaket, shawl, asingkan linquid semua tu untuk scan, yang guard tu boleh lak suruh diam 'sshh sshh'.

Woi, kau x dengar ke budak tu tengah menjerit i want my papaaaa! Mama, mama i want my papa to follow.....mama please cepat buy iPad mya miss papa ni mya nak call papaaaa...mama!!!

Heret cepat-cepat masuk kedai toys. Settled.

Dari malam tu dia dah start sedih x leh tido, Mintak ajak baik rumah x nak selepas kat hotel. Tau tau je kan?

Then sampai Dubai, terus K.O. Tidur kepenatan. Nasib baik ada mat saleh baik tolong bawah hand carry. Susah wooo...bayangkan nak terkucil takkan nak tinggal je dia tido atas stroller cam tu je kan?

Elok lagi 3 jam nak sampai mya bangun, tapi bad mood sebab mabuk. Mula la dia nangis and marah marah sebab nak  termuntah. Tiba tiba ada makcik perasan awet muda sound, 'sshh! Ssshh! Eh tolong jangan bising sangat eh? Senyap sikit boleh?'

The nerve of some people eh? I was so terkelu dan terkedu, tapi terkeluar jugak la perkataan B****
tadi, senyap senyap of course. Takkan nak create a scene lak kan?

Setakat rambut kering kuku cat hitam libas Furla cakap pun slang duduk london 40 tahun,kalau nak privasi sila la ke bisnes class cik puan. Kita tunggu je kalau dia nak sound baik kan, dah praktis dah ayat apa nak jawab.

Mya tengah nangis pun terkejut and takut, hmmm macam ni la perangai org malaysia  ya syg, sangat tak considerate. Bayangkan la, dia pergi sekolah tak pernah pun ada cikgu marah marah, ni tetiba ada orang marah depan ramai ramai, trauma sangat kan mya?

Bila ada baby  lain nangis pun dia mendengus dengus. Agaknya anak dia yang ikut sekali tu keluar
perut terus umur 18 tahun kut. Kesian ok, baby tu demam la sebab dah borak borak dengan mak dia.

Haih. Bila mengadu dekat papa dia sangat marah, tanya kenapa mama tak menjawab? Ish, kita ni dah la tengah emosi tak stabil,ada yg kena gunting rambut dia kang.

Well, tak pe la kan. Yang penting selamat sampai, papa pun tak risau risau lagi camne mama nak handle travel sorang. Lagipun kat klia lagi mama dah beli new play doh mya kan? And yang penting dah dapat makan gulai lemak cili api telur ikan perghhh..slurpppp!

Ok la, papa ni katanya tengah on da way balik keje nak pi beli iPhone. Kalau i tertidur sorry lah ye darling. Got a long day lots of thing to do tomorrow; ratakan rambut senget yang potong sendiri, buat spek baru, beli toileterries, masuk drive thru McD...hihihi...

Dan yang paling penting Esok juga kena bawak mya beli basikal ni, antara janji janji manis mama yang harus ditepati!




Kalau tak jetlagged la kan.......



P/s: apa benda la iPad ni kan? Susah betul nak taip. Grrrrrr.....

Thursday, 4 October 2012

oh mya's english!

ramai gak yang tanya, eh anak kau boleh cakap melayu tak?

over tau kalau tak reti, bajet mak bapak dia speaking scottish ke kat rumah? tak kuasa okeh! mesti la tau ko ni.....

mainly dia cakap manglish la, hujung ayat mesti ada 'lah', 'kan'..haha standard la tu ikut omak eh ;P

akan tetapi tak dinafikan dia lagi banyak tahu vocab yang basic in english, macam counting tu lagi familiar dengan one two three, perkataan kucing, tingkap, pinggan, telinga..tu semua perkataan yang dia akan tergelak masa first time dengar.

she even thought 'harimau' is limau, but at the same time tau pulak limau tu buah oren. haih.

'eh mya look at the cloud, mama rasa nak hujan la gelapnyaa...'
'hujan? what's that? hujan?'

'can you hear that? its the dog'
'dog? anjing ke mama?'

'which one is your car?'
'there my kereta!'



kekeliruan nampaknya anakku. nasib baik dah nak tengok upin ipin, first time tengok melopong tengok budak-budak tu main macam-macam, macam pelik je dialog tapi nampak cam seronok; hei larii larii..apa tak cakap awal-awal? kau ni upin tu pun tak tau, eh mestilah bapak aku yang beli..korang tu tau mintak aje...jom la kitorang tak pernah naik kereta..kaki opah lenguh ke?

so sekarang dia dah more to malay, rasa kelakar pulak.
'ugh..mamaaa...sak-kit la per-rowt mya ni..ugh ugh...sakit perrott...'
'mama mya hungry ssssaanngattt sang-ngat!'
'kelakela kan mama?'

kelakela as in 'kelakar'.

dia ni kira ok la bukan full-time nursery, mana yang 9-5 duk nursery tu toksah cakap la kan, berhabuk memang i tak faham you. yes yes kan aje haha...

tapi rasanya budak kat msia speaking slang british lagi hebat kan sekarang ni? tadika pun semua stok montessori british syllabus semuanya, especially around KL. oh speaking of KL tadi tiba2 tanya, 'mama, what is Key-El?'

sabar ye sayang, mama bawak masuk KL nanti sure terkezut tengok bangunan mencakau langit.

note to self: start counting in satu dua tiga instead of one two three. dengar perkataan 'sebelas', 'dua belas' nanti sure kezutan.


Wednesday, 3 October 2012

last minute baking mad

dah hari-hari terakhir sebagai home maker (ayat sedap sket dari house wife, nak lagi glamer 'big spender' bukan panties besar eh tp handal memboli bolah) ni ligat pulak membaking...dalam masa less than 2 weeks ada 5 biji kek, kira hebak sangat ar tuh sebab consider tahap obes semasa ni kan, mana boleh baking selalu selalu.  
nasib baik untuk orang, weeeeee....suka suka...sebab dapat baking tapi orang lain yang habiskan.

meraung-raung hand mixer bunyi motobot argos i mintak rehat, jangan kata mixer mya pun amarah. mana tak nye dia sibuk nak tengok kartun pun tak senang, so noisy la mama stop that please! stop! sorry la mya almaklumlah mixer murahan, murah murah pun banyak jasa dia tau. elok je jadi kek kita hehe. walaupun kalau nak buat sponge cake yang required 10 minutes beating sampai adunan fluffy kena stop every 2-3 minutes sebab dah terbau asap. kehkehkeh...sayang ko motobot! muahs! ;P

 Red Velvet for my farewell @Nurul's...keep calm la sangat. kamera tertinggal so gamba cilok from tuan rumah punya fb. eh sendiri punya farewell sendiri buat kek ek kahkahkah...jangan tak tau, siap msg Nurul tanya eh jadi ke tak weekend ni i nak beli bahan ni hihi..terima kasih daun keladi darling ku, sure penat lelah memasak hilang tatkala melihat daku ulang alik top up kuah asam laksa 3,4, 18 kali..siap tapau kau! ah fedulik la kan, sedap gila wohh...sebijik yang macam dalam jusco midvalley tu, terbaekk!

Lemon Blueberry Cake; yes, terlebih rajin bawak 2 bijik kek...yg Oreo Cheesecake belakang tu tuan rumah punya ye...aduss...udah ku bilang di bawain kek kok iya buat juga ya...kan ke penat gituh. tekak ni memanggil2 teringin something lemony, and alhamdulillah cuaca hari tu sangat baik consider dah autumn kan, so memang syok sangat la halau wasp dok hurung kek ni, kek ni lapis dengan lemon curd Sainsburys and whipped cream. feeling summer habis uols. i likeee....

last final order, Blueberry Blackforest Cake order dari Kak Saniah our first lady hehe...katanya nak order untuk birthday anak tapi minggu tu mya chicken pox huhu...mula nak RVC tapi sebab dah rasa masa farewell so tukar order blackforest pulak hihi...cherry memang dah out of season la kan so tukar dgn blueberry je la, personally kita pun prefer blueberry kut. entah nape cherry tu rasa cam ubat batuk la. me don't like cherries. bagus la sebab dengar kabo mahei bebeno kt msia.

gambo dicilok dari fb Kak Saniah ;)


other than that, Chocolate Indulgence for Thirah yg the other day and Red Velvet for Aini, yg ni tak sempat nak snap gambo sebab selalu sangat buat maka tak heran.

betul cakap Cik Lurpak, nak buat kek itu mudah dan senang aje. but to make it looks pretty, inviting, tempting and looks special is very challenging. lagi la buat untuk orang, gigil tangan ni dek non.

balik esok berazam nak pergi kelas baking. si kenit pun bila tengok citer baking kek cantik-cantik kt food network pun dah pandai suruh mama gi belajar.

'wow! so pretty..wow wow! tengok mama look! look! mama can you do like that? mama go la learn...but mya want to follow ok? mama find yang mya boleh follow'

wah wah wah..harusla hilang fokus mama nak belajar sayang oi....kita main baking sendiri sendiri je la kalau gituh...tu pun kalau ada masa, entah-entah hujung minggu merayap je kan.

Monday, 1 October 2012

5 hari lagi

sekarang malam-malam selalunya ada mini drama air mata.

sedihnya hati Tuhan je la yang tahu, ish. macam mana nak buat kan? insya Allah ada hikmahnya.
don't know what to expect lah. just go with the flow je la kan. =(

the fact that mi amor balik keje di sambut dengan rumah yang gelap dan sunyi je pun dah rasa hiba. tiada lagi kedengaran bebelan mama dari luar, tiada lagi si kenit bergantung dekat kaki papa mengacau orang balik keje nak makan and main tenet, tiada lagi sesi 'syarahan' atau jelingan lepas dengar mama bagi laporan beli-belah-hari-ini, followed with adegan 'gaduh' sebab tak nak pulangkan kad debit kuang kuang kuang...

i guess yang tu memang dia tak miss la kut, the fact that perbelanjaan merapu berkurang secara drastik haha ;P

haih.

tabah lah duhai hati =(


Friday, 28 September 2012

what's cookin - Chocolate Indulgence Cake (new recipe)


Sekali sekala ada la menjelma tempahan kek, from the one and only my beloved customer Athirah hewhewhew..dia ni je yang setia mengorder kek, kita pun buat suka-suka je takde la nak untung mana pun setakat nak tolong kawan kan, asal balik modal sudah :)

nak buat takdela susah mana pun, just kena tau a few skill macam how long nak kena pukul krim untuk mousse, panaskan krim tu nak sampai panas macam mana for ganache, and kadang-kadang bab basic nak cairkan coklat pun boleh disaster nak2 kalau buat tengah rushing kelam kabut tak organize betul-betul. especially white chocolate, kandungan cocoa fat (ke apa bahan dalam tu ye tak ingat) kan lain dari dark coklat, kalau tersalah nak cairkan tu coklat akan split and berketul. take it from someone who has bad experience(s) okey ;)

kalau macam kek boleh buat sehari awal, then on the day tu just sediakan mousse and assemble the cake. resepi mousse kali ni simple; tak perlu guna gelatin dan tak perlu pukul putih telur asing-asing (haha dasar pemalas ;P) 


crumb coat using leftover mousse(s), patut pakai chocolate mousse je tapi entah tersilap teknik choc mousse macam nak split pulak, over beat cream kut...surprised ok, sebab selalunya white mousse tu yang problem kalau buat indulgence ;P


dah siap crumb coat caca marba kehkehkeh..simpan dalam fridge dulu okey.



dah siap ganache, sejukkan suhu bilik then boleh tuang atas kek. tangkap leleh..........


err..excuse my tangan gigil deco. using paper cornet since piping bag dah habis, sedar sedar the melted white chocolate oozing out from the other side of the cornet hewhewhew...


no so smooth side, i guess this is what happens when you pour warm ganache on to the cake (the impatience me pfftttt...)


resepi? kali ni try this basic chocolate sponge cake from Sweet Lily Kitchen nun jauh di JB, kek sedap and moist! this is going to be my go-to chocolate sponge cake from now  :)

as for the white chocolate mousse and chocolate mousse terjumpa resepi baru, andddddd....yang buat sangat excited nak mencuba is katanya resepi ni dari the SR chef himself! katanya....hehe...and the recipe itself looks promising, sebab ada guna butter as the base so i guess the mousse can hold the cake better la kan.


KEK SPAN COKLAT

5 biji telur gred b
170gm gula kaster

1 camt ovalette 

100gm tepung gandum

1tsp baking powder 
40gm serbuk koko
70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan


Dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di  putar menggunakan kelajuan maksimum sehingga kembang, pekat dan berwarna putih.

Tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan. Terus masuk minyak. Putar perlahan hingga adunan bergaul rata dan sebati.

Tuang dalam loyang berukuran 8". Boleh la di bakar pada suhu 170C lebih kurang 30 minit.
Dah siap, sejukkan kejap dalam 5 minit then terus hentak perlahan, keluarkan dari loyang dan sejukkan atas redai.




MOUSSE COKLAT PUTIH

100g compund white chocolate
150g butter
2 biji telur gred A (i used 2 yolks)
100g gula halus
250g non dairy whipping cream 

Cara-cara:
  • Cairkan coklat secara double boiler dan ketepikan. 
  • Pukul whipping cream hingga soft peak sahaja. Pastikan whipping cream TIDAK mencapai suhu bilik semasa diputar. Jangan terlebih pukul kerana suhu whipping cream yang semakin menurun, akan menyebabkan  ianya overmixed dan akan menjadi berketul. 
  • Pukul gula dengan butter hingga kembang. Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Masukkan coklat dan kacau sebati.  Akhir sekali masukkan whipping cream dan kacau rata.





MOUSSE COKLAT HITAM
Source: bilachahkedapur.blogspot


100g compund dark chocolate 
150g butter
2 biji telur gred A (i used 2 yolks)
100g gula halus
250g non dairy whipping cream 

Cara penyediaan sama dengan mousse coklat putih.


COKLAT GANACHE

300g dark chocolate, hiris atau parut supaya cepat cair
300g non dairy whipping cream
25g butter

Cara-cara:

  • Masak whipping cream hingga timbul buih-buih kecil. Jangan terlebih panas nanti krim akan split dan grainy. Angkat dari api.
  • Masukkan butter kacau perlahan. 
  • Masukkan chocolate dan kacau hingga tiada lagi ketulan coklat dan coklat telah mencair sepenuhnya. Sejukkan kejap sebelum tuang atas kek.


CARA LAPIS KEK:
  • Potong kek pada 4 lapisan. (kita buat dua buku kek, satu kek potong 3 lapisan total ada 6 lapisan kek, ni kes kek first tu tak puas hati ada part yang tak berapa gebus. dapatlah baki 2 lapisan for mya's tea)
  • Letak sekeping kek atas cake board/plate. Sapukan WHITE chocolate mousse. Letak sekeping kek lagi, sapu CHOCOLATE mousse. Letak lapisan kek yang ke-3, tekan-tekan lembut kek dan sapu baki WHITE chocolate mousse. Letak lapisan kek yang terakhir @ lapisan ke-4. Sapu rata chocolate mousse keseluruhan kek (crumb coat). 
  • Letak kek atas redai, redai tu di alas dengan baking paper/baking tray besar/pinggan besar supaya senang nak kaut baki lelehan ganache yang akan dituang nanti.
  • Tuang ganache yang dah sejuk (kalau masih suam-suam lapisan mousse seluruh kek akan mencair like mine), ratakan dan hias ikut citarasa. Siap! 


p/s: million thanks to Cik Chah sebab sudi kongsi resepi yang simple ni, unfortunately kita tak dapat nak tengok rupa dalaman kek lepas potong atau rasa the whole combination, setakat lick-lick the mousse bowl and rasa lebihan kek (sebab buat adunan untuk mya sekali) ada la. tapi customer cakap sedap. hihi ;)

Saturday, 22 September 2012

eating chicken pox

that's what mya thought. dia ingat chicken pox tu is a food. poor girl!

last Saturday counted as Day 1, the day i noticed very visible bintil berair around her private area. chicken pox never cross my mind at that moment, ingat ala2 panas sebab she's still put on nappy during bedtime so maybe ada melecet sikit.

day after that eh macam bertambah pulak. elok je keluar berjalan and lepak Costa before that, pheww! nasib baik dah dapat latte hehe..little that i know have to quarantine ourselves for the next three days so ok la dah dapat latte kan? no? ;P

agak risau so terus googled, tengok google image je. while at the same time hubby tolong belek si kecik. sorang baca internet sorang telek simptom. memang dah banyak merebak kat badan pun at this time. haha pandai betul doktor-doktor tak bertauliah ni buat andaian. tak payah belajar 5-6 tahun buat medic.

'eczema rashes' ? no. that look too flaky. or kurap as hubby says, sheeshh. apa la, marah orang yang ada eczema spot sekali sekala ni tau *ehem!*

'nappy rash' ? no. macam bersepah and halus sangat kalau nappy rash.

sampai la ternampak link gamba yang serupa and cakap chicken pox. well...O-K. ciri2 bintil memang serupa dan sama. yoshhh..berderau sekejap...because I totally forgot what to expect with chicken pox. the only thing yang teringat is jangan garu, put calamine lotion and minum air kelapa, or is it mandi air kelapa? eh entah lah.

then on google again. 'petua demam campak'.

sangat tak membantu. ambil daun semambu dan letak sebagai alas tidur.atau lumatkan dengan beras or kunyit or what ever and lumur atas badan.

ambil beras pulut, goreng dan rendam. minum air rendaman tersebut.

pakai bedak sejuk dengan kisaran daun cermai.

what the...adoii..mano eden nak carik daun semambu cemerlang gemilang bagai ni....daun bunga ros or pokok hydrangea ada la tumbuh as pokok 'semak' kat sini.

bila call mak, lagi kelakar kut. jangan menggoreng makanan, kena masak masakan rebus-rebus je sampai baik. tak nak ada bunyi goreng gorengan berminyak tu, tak boleh. eek. elakkan makanan bergoreng tu logik la kut. ni sampai satu rumah kena makan sup rebus ape hal kan? nampak sangat teori ni dicipta oleh orang yg kena demam campak, sebab dia kena pantang makan so semua orang pun tak boleh makan sedap. boleh gitu? hehe.

foget it la kan. baik kita tukar google ke 'home remedies for chicken pox'. baru la dapat idea yang do-able. :)

ada satu malam je la yang dia tak tidur langsung. tu pun sebab selsema and hidung tersumbat so marah tak boleh bernafas. i really feel poorly and pity for my neighbour. sorry lah ye bang, anak I tengah sakit. marilah kita menzombie bersama.

alhamdulillah her body temperature is ok. paling tinggi pun 37C. lepas makan ubat dah ok. I think the weather here helps also, kan? imagine terkena balik msia nanti...waduhh...dengan panas lepas tu berpeluh sure lagi terseksa...papa pulak tu takde..huhu...bila fikir macam tu rasa 'lega' la sikit. ada hikmahnya kan.

cuma sekarang ni kesian sangat tengok sebab dia tak boleh makan. sebab dalam mulut pun penuh. quite a few jugak, i'm guessing around 6 naughty chicken pox spot inside her mouth. sangat kasihan meruntun jiwa mama melihatnya , sampai atas gusi dekat gigi depan pun ada. bila tergelak besar sekali sekala datang mood happy dia ternampak la gusi 'buruk' dia tu. :(

perut lapar, badan tak sedap tapi nak makan tak boleh. masuk mulut je terjerit-jerit sakit and marah.
'MAMAAAA....NAUGHTY SANGATTT SANGGATTT!!!! NAUGHTY SPOTTTT!! SAKITTTTTTTNYAAAA MY MOUTTHHHHH...MAAMMMAAAAA...!!!! MYA TAK BOLEH EATTTTTT!!!'

dalam freezer kena simpan stok ice-shaving. wah cam saintifik je kan? padahal aiskerim milo je. hewhewhew...bancuh dengan fresh milk sedap-sedap then bila menjerit je cepat-cepat sumbat ice shaving.nasib baik la ada terbaca petua nak legakan sakit ulcer dlm  mulut for kids dengan ice lollies.

sampaikan ada satu hari tu mostly dia bergantung makan dengan milo beku tu je. lepas tu malam kelaparan, sampai menangis tapi nak makan tak boleh, then tertidur keletihan sebab menangis. kita tengok pun rasa nak nangis ok T__T

tapi sekarang dia sangat pantang dengan calamine lotion, pantang tengok je nak marah. pelik pulak tak suka dengan lotion tu. sampai kena tipu keluarkan paint brush konon nak buat body painting, tapi sekali tu je sebab after that dia dah tau taktik mama.

one of the effective way to pujuk dia menangis is main camera. doing silly faces obviously.





its funny what sleep deprivation can do to you. hehe.

rasanya most of us masih teringat lagi kenangan terkena chicken pox kan? vividly at least. its like one of the life-experience-milestone that you have to get through, sooner or later. especially bila kena kat anak sendiri.  you know, baby- sleepless night, demam teething, nak berjalan, then comes toddler- kindy time, built social skill, self confidence, latih untuk berdikari...and the list go on...

lepas ni kejap je dah nak masuk sekolah...sob sob...dah ada kawan, kena amik exams, stress bila ada test, peer pressure..how time flies, being a mummy is a very hard work. pheww!

tiba-tiba je jadi sayu bila teringat pasal anak membesar. rindu bau baby lah. hehe. ;P




Saturday, 15 September 2012

Effa's Farewell Party

what a partayyy!! ;)

thanks to the beautiful lady Kak Muna, (check out her cool blog, full of yummy recipes and amazing photos) yang sudi jadi hos party farewell untuk Effa last Thursday. 


great food, great company, gooooood laughs (and grinding hips) sampai terik otot punggung. hoho.


tiers of all the sweet things in life from tuan rumah, most of the macaroons get eaten by my mya. mama tukang habiskan the best ever niskut arab...oh my, sedapnya teringat-ingat....

 
Chicken and Seafood Paella

 the first rounders, dah lapar beb...tak sabar nak serang paella...nyummss....

 second batch dan yang diraikan, Effa with her food inspection ;)


 Kak Uma's yummy mango salmon...emmmm...

Kak Ruby's salmon quiche...emmmmm jugakkk...va va va....

Gooseberry Cake yang sedap nyaman from our beautiful host, Red Velvet and apple and Blackberry Crumble by moi

Nurul's CustardPuff

 masya Allah...pretty garden, great views, beautiful and cosy house...


 Effa and Kak Lola going hay-crazy ;P


mya's trying to kidnap Aunty Muna's garden gnome...hence the innocent face, penuh agenda tuh ;P



memang seronok berparti, lama tak ada parti liar macam ni hehehe...next time harus di anjur lagi ya ibuk ibuk sekalian, asyikkkkkk bangat ;P


to Effa, all the best.. semoga dimurahkan rezeki dapat kita berjumpa lagi...do take care and keep in touch ya (i surely know you will haha)