Thursday, 6 October 2011

Balik Kampung 2011 Recap



tak kira walaupun dah basi nak cerita jugak alkisah balik kampung tercinta secara kompilasi (sebenarnya still a bit carried away, masih home sick huahuahua T_T)

1) RAYA 2011 - first time ever spend first raya di rumah mak, selama ni malam raya mesti dah ada kt sg besi....even bila saya dah kahwin pun kebetulan bila tiba giliran raya on my side mi amor pulak berjauhan jadinya angkut mya tido sg besi jugak celebrate takbir malam raya sume, so tahun ni giliran raya @ bangi (tak kisah sangat pun first raya kat mana alahai bangi-seremban je pun, need i say more? ;) ) mak decide ok anak2 it's time to spend raya kat rumah sendiri...huhu...agak boring la sebab kitorg adik beradik je....and plus kena masak sendiri hehehe....haip, bukan lah saya nak mengelat tak nak masak ye tapi bila raya kena masak sendiri adalah tak best sebab dah set dalam kepala nak balun masakan emak2 dan aunty2 sekalian, gituu....

Raya 2011 @ Sg. Besi - macam ni lah Mya tiap2 tahun nak amik gambar raya mesti kena bergusti bagai..haih. eh awat besar semacam gamba ni ek kantoi dah jerawat mama kt bwah dagu yg comel tu auww...


2) Mya's first professional hair cut ever, di salun okkkk...elok pulak tu dia diammm je sebab dah amaze tgk mama duduk atas kerusi and ada uncle potong rambut mama guna gunting zus zas zus zas...ye la, selama ni kan dia ingat mama dia sorang je yg pandai potong rambut huhu...tabik spring kpd papa yg setia menjaga mya for almost 2 hours mama syok sendiri balas dendam buat treatment itu ini mintak macam2..hello, setahun ok tak potong rambut haruslah kan...pastu bila time bayar elok je laju2 keluar kedai woops! =P

ala potong fringe aje...masih tak sanggup nak cantas pendek rambut mya..takut nanti bila pendek hilang curly hujung tu mau mama meraung =P


3) Kuih Raya 2011- for kuih raya tahun ni hanya sempat buat chocolate chip cookies dan tart nanas...tart tu try dua resepi, satu yang biasa and satu lagi ada campur ghee dalam doh pastry, i buat yang bentuk bunga simple aje uols tapi gambar nan ado lah ye...banyak lagi kerja lain yang best boleh buat bila kampung so takde masa nak snap2 gamba hasil makanan ni hehe....resepi yang ada ghee tu memang sedap woh! pastu cari balik link resepi dah x jumpa sebab laptop baru lepas kena format chet!

4) Demam RVC and everything cheesy - marathon membuat rvc dan tiramisu, apparently telah menjadi kegilaan kakak ipar saya yg rock itew...hehe..juga melempiaskan permintaan hubby's cousin yang request Lasagna...sebab wife dia baru deliver i buat jugak no-egg Tiramisu sepapan...pendek kata dari raya asyik baking buat dessert berasaskan cheese ni je lah mano den tak gomuk..welpp!! =P

5) Cuti2 Malaysia - first time menjejakkan kaki di negeri Kedah selain dari Langkawi, tu pun sebab my sil's hubby orang Kedah kat err, alamak serius tak ingat hehe...area2 sebelum Gurun ke Guar Chempedak eh? tapi we all stay dekat homestay betul2 bawah kaki Gunung Jerai...mula2 ingat homestay tu rumah kampung sekali semi-D daaa...ada aircond lagi kau! malam tu satu rumah tidur dalam bilik master yang ada air-cond sebab panas haha...apa daaa orang KL (dgn org Aberdeen sekali =P) datang kampung air-cond gak yang dicari

6) Reducing Carbon Footprint (haha yo lah tu) - bye bye viva...farewell city....a week after raya we are officially car-less hehe...habis dah kena jual beb kereta2 itu semua...sebab apa? ada la kan dalam perancangan kitorg macam bayar je tiap2 bulan tp takde org pakai...buat gapo? betul tak? motif adalah nak kurangkan beban hutang bulanan thus dapat tingkatkan produktiviti simpanan wahh gitu kelas kau! haha....so next year kalau i balik nak pakai kereta beli je la yang murah2 and affordable utk beli cash or bayar duit muka lebih sket so bayar bulan tak la byk sgt...gitu....

7) Double Celebration - im not a birthday person, selalu je lupa birthday sendiri kalau ingat pun like a week before tapi bila on the day itself lupa hehe....kena pulak tahun ni sama dengan first raya so lagi lah i terleka dalam kepala sibuk fikir menu nak masak, kek raya apa nak buat, baju raya dah siap gosok ke belum bla bla bla....hadiah birthday tahun ni macam err best la jugak kut (alamak malu pulak nak citer =P ) sebab untuk orang yang appreciate barang designer tapi lebih taksub kepada baking gadget like moi dapat handbag Coach pun dah happy tergolek2....thank you sayangku yang dengan sportingnya telah memberi moral support untuk rembat 2 beg sekaligus...adehh...bengkok la sket time nak bayau tu kan teeheehee =D

me with coach no 1 tetap dihati berbaju merah and my Coach Poppy, so suke sebab soft leather white in karer =)

8) Quickie Party - sebab balik kali ni sibuk dengan wedding, makanya party advance birthday mya idok le sempat nak buat bosa2 bona...sempat buat RV Cupcake aje sekali harung untuk Atuk (my fil) and Adam yang besday Oct/Nov...tengok? balik2 red velvet je kan takde benda lain hehe...ni memang betul2 last minit baking sebab esoknya tu pagi2 dah pi airport nak berangkat pulang...sob sob...tiap2 tahun cam ni tau, malam sebelum balik tu makan2 gelak2 suka sangat pastu esok menangis beria sebab kesedihan T__T


ini namanya red velvet zaman gawat sebab silap bajet cream cheese...sapa yang agak2 sedar diri badan extra tebal tu elokla amik yg kurang frosting ye, which is takde pun orang nak sedar diri kehkehkeh....

9) Hostess with a mostess, no? - as for open house, yours truly sempat jadi hostess with a mostess (self-proclaimed haha) for 2 sessions...satu yang very the intimate and last minute for close friends and bffs - Yanti, Didi, Min, Kak Lin, Um and Mila...so sorry you all sebab memang boleh ajak time weekdays aje huhu....tapi terharu jugak sebab depa duk beli cuppies untuk tiup lilin belated besday for moi...sob sob....and second time for my old school friends mana yang sempat di gebang di fb...haha yang ni pun memang very the last minute ok...mula2 chit chat pastu tetibe eh kau kt msia ke jom la jumpa..plan zus zas zus zas ajak datang raya sume and the last thing i know they said 'weh lin aku dah ajak sekampung kt fesbuk ni tunguuuu...' miahahaha....mak ok je nokkss....for my ptd-clan i masak Nasi Daging, Dalca, Ayam Masak Merah, Lasagna dengan Lemon Cheesecake Bars....another session pulak Soto with all the accessories bergedil, kacang, cili kicap bla bla and again my Red Velvet Cupcakes....adehh...memang penyakit rvc betul huhu..apakan daya tu yang paling senang..dan sodap! =D


sesi satu - memula ingat nak simple aje but bila cik Yanti bitau dia puasa so tukar menu kepada nasi =)

Nasi Daging main campak2

mya tumpang sekaki, marah wo bila nyanyi tak sebut nama 'HAPPY BESDAY TO..MEE-YAAA...'
see that fringe? dah macam abu bakar ellah pun ada jugak haha


menu sesi II Soto Ayam dan segala mak nenek aksesori, as for cuppies nampak cawan cupcake je tergolek tu haa...

sesi dua - ada yang last jumpa masa amik result spm kau! giler lama i dah beranak dah pun...eh jap, both session i pakai baju sama kan? wahhaha dah jadi uniform hostess =)


10) Family Outdoor Photography - walaupun sibuk, we all sempat jugak buat family outdoor photography session hikhik...menumpang pengantin sebenarnya...dah alang2 si tukang gambar tu dah kenal sebab mi amor amik photographer kitorang time kawen dulu for my sister in law's wedding...susah wooo nak amik gambar dengan ini cik diva...sebab pagi2 pukul 10 mya dah siap tunggu punya tunggu tak start2 jugak maunya tak dia nak mengamuk hehe...mengantuk sudahh...sebabnya hari tu hujan lah pulak terpaksa la tunggu hujan stop dulu and pengantin pun kena mekap2....mekap pulak diy je so memang kena buat slow2 la..pendek kata mya tak bagi kerjasama sangat la hehehe....i yang mak budak pun letih wooo panas lagi inikan pulak cik budak =P

eh ni bukan from photographer okay..ni disebalik tabir aje tiyin cik pengantin yang amik haha so cheeky!

tengok swimming pool mya dah sibuk ajak mama terjun








bye bye everyone! (^-^)

2 comments:

didi said...

Oh Lin, Anak kamu sangat diva. Tiada tandingannya! Tak pernah ku jumpa. hehehe. Oooopsss... Jgn cakap mcm tuu, sekali anak aku lagi terok daaaa... Laki pulak tu, lagi x senonoh.

Hahaha

Abu Bakar Ellah?? Hahaahha...Hari tu aku nak cakap tapi anak org org, senyap je lah. Tapi kalau mak dia pun dah cakap; aku setujuuuu!!!

suhana azlin said...

haha..kalau diva for boys apa ek? divo?? =P

dia mmg diva beb,suka je nak test nnt mama marah ke tak. skang hari2 nak kena marah. ku sgt tensi. T__T

xpela, maybe dia bosan xde kwn kan.so hari2 la kena bwk keluar main playgroup.

tang rambut tu mmg pon. alah ckp aje sarcastic kau dgn aku terlebih sikit je level dia hahaha