Tuesday, 10 April 2012

Rondaan Eropah 2012 - Hola, Madrid Espana!

akhirnya, sampai jugak catatan buat kenangan ke Madrid, Spain  -_-'

early morning 13 Mac tu bertolak ke Edinburgh by train, train pukul 7:52 kau! memang awal gile la kena bangun kan...huhu....arrived @Edin around 11ish...oh i miss Edin! hehe...suka Edinburgh sebab...err...entah, suka lah! sebab shopping street best, view nak amik gambo best, carboot dia pun lagi best! haha... me lagi expert jalan2 around Edin than mi amor sebab 2 kali stay Edin sebab dia bercourse ada kelas....lagipun bak kata orang tempat jatuh di timpa malang lagikan di kenang, ye tak? 

anyway, turun train semua dah lapo...lepak Burger King Waverly Station je melantak fish burger, masya Allah nikmat sungguh! then naik airport shuttle betul2 depan train station Waverly tu ke airport...i likeeee...sangat senang kalau tempat yang ada connection mantap macam ni =)

flight Edinburgh - Madrid take off around 2pm...sampai Madrid dah 6 petang gitu so bayangkan la dekat2 nak malam tu kitorang terbangak bangak tolak luggage besar dengan heret stroller mya turun naik Metro from airport ke hotel...tsk. sadis you know! but to my surprise (even dah stadi bout laid back Spanish people before) area bawah hotel suasana meriah sungguh, a few shops still open and memang best macam ada pasar minggu...whoa suka suka....korang maybe tak heran la kan sebab kat msia memang cam tuh, tapi utk org yg duduk Aberdeen where the only shops open after 6 is bar mabuk mabuk harus kejakunan okeh.

we only got one whole day to explore Madrid, kalau lah kitorang ni just backpacker couple2 aje takde budak kecik maybe boleh explore banyak lagi tempat even given limited time,  tapi bila travel dengan kids tau tau je la....lagipun Madrid is full of museums and art galleries that obviously not our cup of tea at all, oh no. setakat appreciate sikit2 bout the architecture boleh la but only for moi hehe...ahlil rombongan lain memang tak boleh blah la kan bab2 artsy ni ;P

so mana lagi? ke Bernabeu Stadium la kita yeop! angah memang suka bila dapat sampai sini sebab minat RM but for mi amor buat2 tak heran sebab setia dengan MU, boleh? any kipas susah mati Real Madrid here? ;)

ewah! 

bukti kukuh dah sampai bernabeu, game malam tu, nasib baik we all decide pergi stadium dulu baru pusing bandar, and at this hour pun dah ada queue panjang dekat ticket booth (full of hawt hawt hawt penelope cruz-look alike spanish chicks and gorgeous looking men i must say!)


posing wajib kalau pergi stadium bola; arsenal-tick! man u-tick! chelsea-tick! bernabeu-tick! =D


dekat stadium ni je dah spend masa banyak, sebab besarrrrr sangat nak pusing luar stadium mencarik kedai souvenir huhu...then terus naik metro ke Sol, center of tourist attraction...then dari Sol tu senang boleh melawat around the area just by foot...kalau ikut list memang banyak tempat nak pergi tapi kena jalan sikit la kan macam Royal Palace dengan Retiro Park tapi sebab time ni dah penat dan budak2 dah merengek so jalan mana yang sempat je la you all....


around Sol area tu penuh dengan kedai souvenir yang best best...ikut nasib la kita masuk kedai yang ok ke tak, macam kitorang beria pilih fridge magnet sekali tengok kedai sebelah design lagi cantik and cheaper...so kesimpulannya jangan dok borong semua benda kat satu kedai tu je....

as per said while digging hard and deep at TripAdvisor, a visit to La Mallorquina just a few steps away from Sol metro station is a must for a sweet tooth-patisserie obsessed person like moi hehe....memang dekat sangat and its impossible to missed their yummylicious longggg display of mouth watering pastries; enough to make me drooling over their window shops really ;P

but the sengal me despite mya fell asleep i forgot to snap the vintage looking pastry shops, let alone the pastries huhu...well, sibuk ok pilih nak beli mana satu tak terfikir nak ambik2 gambar ni.

muka excited dpt makan pastry sedap plus mya ketiduran



cenderahati wajib beli; kipas flamenco dramatik


haishhh...memang mencabar tau berjalan bawak toddler ni...datang mood dia dah bosan berjalan tak habis habis memang la geram betul, pegang tangan tak nak, duduk atas stroller tak nak, ikat rambut serabai tak nak....grrr...gahh!!

buat muka cute sambil buat2 tak dengar bebelan mama

don't you ever dare touching my hair mama! 

ni tepi jalan okeh, kereta laju kemain dah tu nak berlari-larian...adoiii...


haha muka tak puas hati sebelum meronta mintak dilepaskan



Plaza Mayor; tempat melepak dekat cafe minum kopi and people watching..love it!

jalan lama sikit mesti nak cari kudapan and mengkopi..nampak payung payungan kafe comel di tepian mata dah melilau...teeheehee ....

minum kopi paling mahal di dunia (tsk! tsk!) dan fried calamari sedap yang amat...total bil sila buat-buat tak nampak ye, janji perut gendang gendut senang hati. sambil makan sambil tengok funny people (as mya called it).....


...like the chubby Spidey, nampak tak?



...and our favourite, The Invisible Man! =)
the only picture yang ada semua orang, thanks mr invisible =)

feeling ada anak 2 orang jap eh papa? ;)


Madrid....oh i'm gonna miss you! nice weather, friendly people, neverending live entertainment (dalam metro pun ada orang keluar masuk main muzik ok), yummylicious fresh seafood and the best thing is everything is affordable, memang dah set nak beli apa-apa masa currency Euro ni lah...esok nak jejak kaki Swiss fuhhh...memang kena tune balik to my cheapskate mode hihi....

its definitely better if you can stay a bit longer to truly embrace and enjoy Spanish culture, tapi apakan daya tentatif percutian kali ni memang padat, esok flight Madrid-Basel, sampai Basel terus kena naik train ke Zurich, and the only full day we got to spend in Zurich is for the kids, sledging time!!

so next entry nanti dah sampai snowy mountains ok ;)

that night sebelum tidur berdoa mintak-mintak la jumpa Yusry dengan Lisa hihi ;P

4 comments:

ami wafa said...

jumpe x lisa n yusry? ostad kata doa org musafir ni mustajab. buktinye aku jumpe mr-aaron-aziz-yg-hawt-lg-yummilicious-itew masa gi brunei last monday. sungguh2 doa since naik belon lg hahaha!!!

suhana azlin said...

takde pun min, sbb thoe whole day yg ada kt zurich habiskan main ski...best giler owh! so mmg x pegi city center langsung, macaron laduree kemana shopping pun ke laut (pheww!) ;P

Mursapap said...

Sila update blog ye kak.

Ila Ramliey said...

seronoknya travelling sana sini takyah pk psl keje ...