Wednesday, 8 January 2014

niat tahun baru


kejap sangat dah habis 2013 kan? dulu punya la reluctant nak melalui 2013 sebab kena dok jauh. auww...giteww..sekarang tidak jauh laiiii...haha tetibe.
walaupun 8 bulan je tapi berat dan payah Allah je la yang tahu weiii....
susah giler kut dok jauh, cinta antara benua beb, kita bangun pagi dia dah balik keje nak tido bila masa nak bercakap. alangkan suami isteri duduk negeri lain-lain kt msia pun boleh sampai gaduh cerai berai.
ish, mintak jauhkan lah.

ikut plan asal at least setahun
tapi alhamdulillah semuanya dipermudahkan, syukur sangat. ;)
suka duka hidup independent tu nanti kena citer dalam entry khas.

anyway, for this year dah tanam azam simple, yg penting mampu capai. mampu ke? we'll see.hehe.

1. To be a better muslim, jaga solat, jaga hati and then to be a better mama and wife,banyakkan sabar dan jalankan tanggungjawab dengan ikhlas which happen to be soooo damn hard dengan duduk sorang di tempat org kekurangan perbualan dengan org dewasa, nak rang dari malaysia ye yang cakap melayu tau bukan yg gi kedai borak dgn shopkeeper ;

2. Jangan layan perasaan negatif dan bisikan2 syaitan, especially on that particular time of the month, fuhhh sangat mencabar okey, sampai tahap pejam2 mata 'ish pergilah kau bisikan syaitan!';

3. Mulakan dan akhiri hari-hari mendatang dengan doa/zikir/selawat, in order to beat permasalahan nombor 2 di atas which is sangat-sangat mujarab, bangun pagi capai ipad terus on youtube, senang kan?

4. Jangan tidur lambat; ha yang ni cam susah sket, time keje kena bangun pagi pun habit kul 12 baru lelap camno tuh?

5. Eat well, kena sumbat makan banyak2 all those berries, banana, yogurt, oats, fish, etc and lots more. Harus swap black coffee dgn green tea. Cuaca sejuk begini bila haus memang ingat air panas je and somehow I keep find myself nak buat kopi o or teh o, pastu asyik craving maple pecan plait, almond croissant dgn lattes je. apakah kebetulan saje yg craving ni datang lepas penat buat zumba and main body combat??? sia-sia je kannn....tsk. T_T

 
maple pecan plait idaman kalbu 
*pics from google image

6. Makan supplement! uwaaa...beli semangat tapi nan ado la hari2 ingat nak makan, makan vitamin wey! makan!!


tu je la kut. yg nombor 1 dan 2 berkait rapat.
lonely wey dok sorang, nak pulak suami sibuk keje, balik dah penat, pastu bila takde kawan perbualan yang kita ada hanyalah dengan your own thoughts. bahaha.
mesti korang ingat apa la punya pathetic...tapi hanya yang pernah mengalami je faham kut.
kalau housewife dok msia mmg la syiok, ni kt tempat orang?

sebab tu la we all super gorjes mummies ni at least seminggu sekali have to meet up for coffee and gossip session. lepas anta anak sekolah kul 9 pagi tu terus zasss naik bas gi city center mengopi hihi
tak kisah la starbucks ke costa atau pret. memana pun boleh asal boleh bercakap. berebut2 berlumba2 memasing nak pok pek pok pek, sampai haus2 sakit tekak sebab gelak kuat sangat.
pastu sampai la ke minit2 terakhir sebelum nak catch up bas balik umah amik anak baru teringat kena balik.

oh ye, sebab nak mengisi masa lapang dah register kelas bersenam kat aberdeen sports village.
murah aje sebulan pun, pastu sume kelas yang diorg provide ikut jadual boleh join.
so nak untung pergi la hari2, setakat ni seminggu sekali at least pergi 3 kali.
yoga, zumba, body balance or body combat.

tapi kannn...nape ek bila bersenam lagi lapar? takkan nak blame weather lagi kuttt...
haha asal lapar je cakap sebab sejuk, asal sejuk jek lapar.
pastu nak sedapkan hati 'oh takpe makan je sebab nak exercise'
memang takde makna la nak selim melim weh.

hmm. harap-harap tahun 2014 ni rezeki kami dimurahkan, urusan dipermudahkan, happy selalu dan semoga Allah kuatkan lagi semangat, iman dan kesabaran menempuh dugaan mendatang.

harap2 jugak supaya kesihatan both atuk and nenek mya sihat sentiasa hendaknya, yang ni memang doa sangat-sangat lah.sebab Tuhan je la yang tahu betapa teringinnya nak bawak atuk datang sini tengok rumah and sekolah mya, tinggalkan kejap gulai masak lomak telur ikan, tempoyak petai and makan croissant for tea, pergi strawberry picking and melawat St Andrews (btw atuk mya gila golf, hari2 golf gila kuat kan? impian setiap golfer mesti nak melawat St. Andrews, ahkak pun boleh tumpang sekaki  feeling2 tempat berchenta Kate Middleton dulu ahaks!)

this year also will be so packed for mi amor. chaiyok chaiyok papa! dont worry i can help myself while you were wandering around in your own little bubble world, pandai la mama bawak diri gi Primark, jangan risau ek. kekeke...

insya Allah dipermudahkan lah semua hendaknya...aminn...

cak! tuan tanah yang sehat dan boypren ;)





No comments: