Wednesday, 8 January 2014

what's cookin - Acar Buah ala Perantau ;)


masakan tahun lepas, layan je la ek hehe 

permintaan ya kanda. hari tu ada sorg kakak ni, Kak Kamariah bagi sebotol kecik acar buah, dia buat kt msia katanya, patut la special sebab ada cam buah yang masam apa ek cermai ke apa ntah. 

Kak Kamariah ni dah berbelas tahun rasanya dok Aberdeen, ke lebih ek? kiranya org lama la, kalau raya sini pastu tak gi umah dia memang derhaka la kau. gituuu... ;P

anyway, lepas dah habis tu cik abang suruh buat, senang betul, main order je kan?
and i was like eh camne nak buat, kena pakai buah jeruk yg sedap2 kt msia tuuu....tu la org dah cakap nak balik, nak balik makannnn... *haha tetibe padahal masa ni baru sebulan sampai, homesick uolls*

then dia cakap, ala campak je buah apa yang ada, janji ada buah kenyal2. 
pastu ada rasa masam manis pedas. tau?

baiklahhh sayanggggg...eden poie buek la niii....

so ini lah bahan yang kita pakai; buah kering campur, dried pear, dried mango, apricots, prunes dan lime pickle pengganti cili jeruk, memang kaw gile pedas masam dia beb!
 lime pickle jenama supermarket aje, tu pun dah sodap

ni dah nak masak dah ni, rasa happy sangat sebab eh macam sedap je macam jadiii je...yeayyy...



perghhh sedap giler menyesal tak letak aprikot bebanyak, lain kali tak nak dah guna mixed fruit tu.
sebab ada lemon ke lime peel tu kan, ish tak best la potong betul tetibe ada rasa pahit.
happy sangat dengan resepi ni, nasib baik tak try resepi yg pakai cili sos.
rempah kari tu dah buat sedap dah...fuhh...

resepi amik dari Hanieliza, sapa dok merantau pastu tak kenal memang saje la. haha.
sifu besar ni dari zaman share resepi kat fotopages lagi. 

untuk sukatan cuka, gula, dan rasa rempah serta pedas tu pandai la adjust ikut selera ye.
dekat sebotol gak la ku tuang cuka kekeke...sebab bila rasa eh kurang manis.
tambah gula, eh kurang masam. tambah cuka, eh kurang pedas.
habiskan terus lime pickle sebotol, alamak terpahit sket la pulak.
tambah gula, eh kurang masam. dan seterusnya sampai dekat sebotol cuka ku curah. 

bila call mak citer buat acar buah menjadi berlagak la kejap anak dia ni wahahaha.
sedappp...jadikkk..ala senang je rupanya nak buat *libas kain buruk atas bahu*
sebab mak kita hantu acar buah, pastu dia cakap kalau mak tak letak cuka banyak2 takut sakit perut.
oops, alamak ye ke? nasib baik laki kita tak sakit perut elok je dia makan.
ish ko ni, laki ko tu dah la suka sakit perut.
mak, bukan SUKA ok? dah sakit nak buek camno?
hahahahahaha (anak beranak tergelak gile2 sebab teringat kejadian kelakar papa sakit perut; various places on different occasion tau, memang legend gila, selalu kalau balik kampung time raya dia akan berlumba dengan my sister cari toilet *opps hi achu!*)

lepas tu asal lepas dia makan nasi berlaukkan acar je sibuk tanya
sakit perut ke tu? ada pedih2? eh papa nak gaviscon tak nanti heartburn.

pheww...alhamdulillah setakat ni ok.
percubaan pertama kali buat acar buah lulus tanpa ada insiden memudaratkan pengguna. :)
jangan wey, dia perut sensitif, memang not born as nogori smilan punya perut. 
kalau silap masak sambal yang terpedas menghakis tu memang kesian giler.

apa da citer melalut sampai ke topik sakit perut haha =P
satu resepi dapat banyak jugak, sempat la masuk bekas botol kecik2 bawak untuk geng mengopi ahkak.
calorie sharing uolls..harus ok.



ACAR BUAH
Resepi :  Hanieliza

 
500 gm buah campur [kismis hitam/kuning,prune,aprikot,mangga jeruk,kurma & lobak asin..potong kecil] - saya guna mixed fruit, prune, aprikot kering, mangga kering, pear kering
sedikit cili api jeruk [jika suka] - tak de
belimbing kecut [belimbing yg telah dijerukkan dn di jemur sampai kecut] -tak de
jeruk limau - beli lime pickle jenama Morrison, kalau kt UK most supermarket ada

Bahan Mesin Halus 
500 gm bawang kecil 
10 ulas bawang putih 
10 cm halia 
100 gm cili kering 
3 s/b rempah kari ikan [goreng tanpa minyak]  

500 gm minyak
500 gm gula pasir 
1 botol kecil cuka 
1/2 cawan bijan [goreng tanpa minyak] - tak letak

Cara: 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan sehingga wangi,garing dan naik minyak.
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan reneh sehingga naik minyak lagi.
3. Masukkan semua buah campur & cili api jeruk dan masakkan lagi sehingga naik minyak dan pekat. Masa ni sesuaikan rasa ye,kena seimbang rasa masam, manis, dan pedassss....
4. Sejukkan baru dimasukkan dalam bekas kering.
5. Bila nak hidangkan baru taburkan bijan tadi. I tak letak pun bijan-bijan ni, tak sompek lotak sebab dok sibuk meratah hihi ;)


No comments: