Monday, 26 September 2011

myamazing race, hello scotland

salam semua =)

kami dah selamat sampai hari ahad semalam...penat tak terkira rasanya aduhh...sakit2 badan mengendong mya dan berkejaran turun flight jejak kaki terus kejar flight lagi satu...seriously i wish nobody have to experienced what we going through, just imagine dapat check-in connecting flight London Stansted - Glasgow just 1 minute sebelum kaunter tutup! dengan nak bukak2 kasut check kt imegresen bagai..pheww!

begini ceritanya. perjalanan pulang ke Aberdeen kali ni dengan gembira dan riangnya hati saya telah di sertai oleh Adam serta mama dan papanya (my brother in law's family)...as usual nak sampai Aberdeen dari KL memang 2 hari la kan so the plan is naik AA turun Stansted, 3 hours later terus kejar connecting flight ke Glasgow and spend satu malam before naik train lebih kurang 2 1/2 jam lagi ke Aberdeen...hectic? chaotic? memang pun! baca plan je pun dah rasa penat kan? bayangkan la nak hangkut heret beg luggage penuh sardin, ikan bilis, rempah2, cili kering berpuluh2 kilo tu nak kejar connecting flight dgn naik train (-_-')

dah siap nangis2 babai2 kt lcct and dah selamat nak tunggu take off, terus plan jadi kucar kacir lepas dengar suara minah stewardess bagi greetings and mentioned destinasi London Stansted melalui Delhi...OK. Delhi?? apa benar yang ku dengar? hati dah rasa tak sedap. risau sebab sah2 la tak sempat nak kejar flight ke Glasgow, takkan nak burn tiket flight dgn hotel yg dah book kan? panas hati okeh!!
sebelum kejadian panas hati dapat tau kena singgah Delhi kejap...macam takde tempat lain je nak singgah

yg diorang tu sengal sangat tak inform awal2 apesal? about 2 weeks before depart date memang ada hantar email inform yg perjalanan mungkin makan masa, instead sampai London around 5 petang tiba2 dah jadi lewat dekat 2 jam...then just bagi alasan 'due to operational error' je...cuba bagitau nak kena trasit Delhi kejap so kita pun bolehla ubah plan tukar tiket flight yg lewat sikit ke apa ke kan...

touch down London 6.20 pm, flight Glasgow kena check-in before 7.15 pm...possible, impossible, possible, impossible...kitorang memang dah sepakat try sebaik mungkin untuk kejar flight tu selagi ada masa...kalau tak sempat tu kira takde rezeki la terpaksa check in Radisson sebelah airport yg mahal itew..adeh.

tayar kapal berhenti bergolek je terus zus zas grab mya, dgn hand carry berlari keluar...haha time ni kelakar sebab adam and the family dah terlepas keluar then we all stuck kat dalam and ada stewardess yg dok cover pintu sebab nak bagi laluan org yg dok premium seat lepas keluar dulu...oh oh so sorry lah ye habis dgn diorang sekali kena redah...haha sape suruh lambat menyusahkan orang tak fikir passenger yg ada flight lain nak kejar mcm we all ni...

dapat beratur check passport among yg awal, tapi tiba tunggu luggage pulak mak aiiii punya la lama giler...dalam hati masing2 dah bermadah puitis berbisa sumpah seranah heheheheh...tengok orang lain semua dah dapat beg boleh pulak beg kitorang tu beg terakhir..siap ada tag 'end bag' lagi...pramugari yg kena tolak tadi pun dah balik...hihi...balasan sungguh =P
haha inilah buktinya

sampai kaunter check-in easyjet to glasgow memang just in time je, kelam kabut serabut giler semua orang...i dengan bagpack and dukung mya,sampai dah tak larat sangat nak dukung terpaksa heret suruh dia lari sekali then angkat dukung balik, papa mya yg berlari heret hand carry dengan tak sempat nak pakai belt kepit2 seluar londeh yg kena bukak time nak lalu imegresen punya x-ray, kak iza yg sambil lari dah start terbatuk2 nak pitam tapi sempat kutip bantal tercicir, adam dengan mya yang kena heret sama tercungap2 sambil cakap 'apa ni mama...pak yang jangan la lari2 penat la...'

by the time dapat seat mata dah nampak red and black spots okeh..water, water i need water...bleurghh...

yess!! sukses!! alhamdulillah.... tapi tak sempat tunggu take off mya dah selamat berdengkur, diikuti dengan mamanya...

sampai hotel terus pengsan then the next day tergelak sakan bila ingat2 balik and buat lakonan semula aksi langgar stewardess, jerit2 kat kaunter check-in suruh tunggu 'glasgow! glasgow! wait my luggage is back there!' and papa mya yang berlari dengan jeans longgar...

inilah yang dinamakan pengalaman..kak iza siap cakap, 'macam ni la eh korang travel tiap2 kali balik? 2 hari baru nak sampai rumah dengan macam2 benda yg jadi lagi gile penat...'

camno nak buek kan? dah rezeki kat sini kena duduk hujung dunia =)

lepak George Square sebelah Queen Street train station layan kopi and layan budak berkejaran main burung pigeon



kesan terlebih kopi

tapi kan, esok adam dah nak balik london...uwaaa...mesti mya and mama sedih giller nak anta naik bas pergi airport esok...sob sob...harap2 Tuhan murahkan rezeki mama and papa adam dapat duit juta2 so boleh datang sini selalu aminn....have fun in London sayang...

2-3 hari ni terlalu happy ada tetamu and dapat bawak jalan2 tiba tiba terasa sepi =(

4 comments:

shazlinda said...

usih!!!gila penat..aku yg bace ni pn leh imagine kepenatan & kekalutan korang..dgn mya lg..brg2 lg...ni baru sorg ank mek...nu belum 2 3 ni...kalu jd ko kompem da serik nk balik kg wei...

leh slim giteww...hahaha

swit@kon said...

miss u babe. miss mya too.
hehehe. aku bleh bayangkan mya kedek2 sambil bebel2.

:)

suhana azlin said...

linda: tu la pasal...panas hati betul nasib baik la sempat kejar so berbaloi2 la kitorg berlari lari mcm org giler kt tgh airport tu...kenangan dan pengalaman beb =)

suhana azlin said...

yanti: aku pun. kali ni macam beria betul nangis kt airport, sbb mengenangkan mya yg dah pandai tanya mana semua orang =(