Sunday, 5 January 2014

Mya's 5th Birthday (^_^)

Assalamualaikum semua! 
baru nak rajin update dah kemalasan melanda semula hikhok

moh le layan cerita basi ni, citer taun lepas ;P
terperuk dalam draf punya la lamaaa....
hari ni dah masuk besday papa di tahun baru

hari jadi anakanda ku yang tersayang, anugerah pinjaman yang tidak ternilai dari Allah swt
sedar tak sedar dah 5 tahun diberi tanggungjawab dan nikmat jadi parents
suka duka, ups and downs, tersilap decide, tercuai, terleka, unaware semua ada
anak pertama kan, siapa sulung tau la jadi bahan eksperimen mak bapak (angkat tangan!)

anakku yang mama sayang sangat tak tau nak cakap camne,
mya skang dah 5 tahun tau, dah boleh sangat jadi kakak walaupun kedekut tau mama dgn papa mya punya sorang hihi...cakap pasal nak baby mesti mya tu munchung sedepa...tak nakk tak nakkk...apa da...
punya la penakut giler dgn hospital and doctors, 
even tengok drama ada scene orang berbalut patah kaki pun nak nanges
tak bagi mama ada baby sebab nanti painful tummy mama kena cut ...
just so u know, penakut2 tu is sooo mama okey bahaha *jeling papa*

sekarang Mya tengah mood rajin, rajin ngaji, buat homework, buat workbook
bangun pagi cari workbook, balik sekolah bukak je kasut terus bukak homework
alhamdulillah, so far senang sangat nak rutinkan Mya, pendek kata memang beza la dari masa baby dulu
Mya yang baby adalah sangat cengeng okey? hehe. 
tp takpe sebab Nek Mun ckp budak kuat nangis tu pandai, macam papa.
err so i guess sebab tu la mama tak pandai kut?

apa pun, mama and papa sayang Mya sangat2, selalu mama mintak dipanjang umur nak tengok Mya besar.
mohon supaya Allah berikan
Happy 5th Birthday Mya! berangan nak jadi fairy, ok then fairy themed party it is!


party ni buat small scale je, hanya mampu jemput kawan2 Mya yang rapat and yang dia familiar je, sebab? 1. rumah kecik, dan mama tak mampu nak masak banyak to cater semua org, invitation pun only open for mummies and kids je, untuk papa and the geng Uncle Nazli/Anty Nurul bermurah hati offer their cosy pad to entertained the daddies, haha nasib baik kalau tak habisla papa kena duk starbucks or anywhere sampai 3-4 jam ;P
2. atas nasihat dan pengalaman kawan2, its better to focus on entertaining and games bila smale scale party, dan jugak kalau jemput orang ikut selera mama takut Mya yang tak comfortable being around kawan2 dia yang tak familiar, after all, its her day, kan?

sebab tu jugak la menu pun simple2 je, nak fokus pada games and entertainment katanya :)

'bahan hiburan' pertama to keep the kids entertained:


 face painting corner by Anty Uma

then we also had games, simple games je macam pass the parcel, guess how much sweeties in the jar, pick out card then buat ikut arahan dalam kad tu and grab the teddies aka musical chairs, but instead using chairs kita guna teddies :)

berjaya jugak buat diy tutu skirt nih

syahmi the handsome boy


deko yang tak seberapa, number 5 pinata tu diy okey, gigih mengtransformasikan kotak cereal kepada bentuk nombor 5, pastu guna double sided tape, lekat kan tissue paper yang dah keronyok2,  after about 2 weeks dgn kepantasan kura2 and sakit belakang membongkok siap jugekkk...pheww!

oh ye, bunting dengan bunga tisu lekat kt dinding pun diy jugak...ya ampunn...senang sangat nak membuatnya, bottom line is plan awal supaya tak kelam kabut, buat kraf diy ni makan masa jugak uolls...




california rolls, katanya...filling avocado, crabstick dgn salad wrapped with tortilla. rasa agak bland maybe uolls kalau nak buat tambah sos cili or tabasco or apa2 sos yang dirasakan sesuai ye...



Egg Fried Rice, Nutella Sandwich, Nugget and Veggie Spring Rolls, dan juga Spaghetti Olio


Homemade Pizzas by  Anty Nurul :)

Macaron tak berapa nak jadik,   and also Chocolate Cupcakes

Mango, Apple and Blueberry Fruit Salad

Raif yang comels

hadiah pemenang games ;)


simple goodies


ahoy there mateys! Pirate Kieshan
aiyoyo anty uma, how come la u can paint on the face so intricate like this meh?

Anisah, Mya and Mayeesha

Kakak Sarah

Ihsan the big handsome lion


mama gone so kaput la that day, gambar dengan kek pun takde yang semenggah, eh wait! I actualy almost forgot the cake! bahaha so kelam kabut I tell you! padahal malam tu tidur lambat sebab nak siapkan kek dengan deko. kelam kabut giler sebab a day before elok dah plan to-do-list tetibe last minit mi amor order buatkan mihun goreng dgn kek utk dia bwk pergi main bola, untuk farewell Nazli dgn geng main bola. aiyoh...ke laut la jawapnya persiapan ahkak kan, dgn kek tak frost lagi (belum masuk bab buang masa sbb buttercream disaster gile, so revolting in fact), bunting dgn bunga2 tak gantung lagi, meja belum susun and prepare...memang penat gilos tapi bila kakanda dah mintak tu sanggup ke nak cakap tak boleh?? ko sanggup?? bila dia balik tu tengok bekas mihun habis licin dengan muka happy giler terubat rasa lenguh kaki ni weh.

pressies, thanks so much to aunties yang pemurah bawak hadiah macam2 untuk Mya ;)



toadstool cake, deko caca marba tema home made kehkehkeh...dok cari fairy cake toppers punya la mahal sorang princess je £6! gilos...memang tak membantu dalam usaha mama organize party using as minimum amount of money as possible, last2 beli gambar fairy utk buat kad je nih. cantik gak kan..kan..cepat cakap cantik! patah pinggang nak membega kek ni okey...


base-marble cake; bahagian rumah-chocolate cake; rooftop-orange butter cake =)
budak2 berebut ladybug dengan bunga2 je


after all, tertunailah hasrat di hati nak buat proper party untuk Mya, since her 1st birthday lagi teringinnnnn sangat nak organize proper party untuk dia, I mean, 'proper' tu yang involve diy here and there and mama organizing and planning from scratch ye...terasa 'nikmat' jadi party planner uolls...haha...dulu rumah kecik so not so much on the deco part, tak pun buat yang sekali harung lump sum dgn birthday papa and every body else yang birthday october to january kat rumah atuk bila balik msia, kalau buat kt rumah atuk segan lah pulak makcik nak gantung2 deko lelebih ye tak, pastu kt msia memang takde masa nak ber-diy sangat, beli je la...

alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. terima kasih pada semua 

anyway, tutu skirt tu tersangatlah senang nak membuatnya, tissue paper flower tu pun senang gilers.
search aje 'diy no sew tutu skirt', kat msia lagi la murah kut kos nak beli kain tulle tu, kalau net biasa pun ok je, pastu beli 2-3 kaler matching2 and voila! untuk Mya punya ni pakai dekat 20 meter tulle jugak la, usah ditanya kosnya dong sebab dalam pounds, pejam mata je la mak incik haha...

bawah ni contoh video buat tutu skirt dgn tissue flower okey :)



3 comments:

swit@kon said...

weh! meriahnya!!! i like!!! altho dah dapat gambar kek awal2. tapi the whole party looks awesome mate! sukanya. kan best kalau atie ada. bleh ada join the show! nak pakai tutu gak. hahaha

rindu kau babe. balik plis?

mamamya said...

hehe...simple aje asal bebudak hepi sudah, ni total kids ada 9 org je pun aku dah kelam kabut giler beb...pheww..!

lepas ni berangan nak buat party dgn family kt msia pulak, bila la tu kan huhu...either super advance bulan raya or belated melampau haha =P

cerita dewasa said...

Keep up the good work!
Thanks for sharing.
cerita dewasa / cerita 17 tahun / cerita panas
cerita sex / cerita abg / cerita bokep
abg hot / gambar hot / cerita horny