Thursday, 2 September 2010

what's cookin - Blueberry Cheese Tart & Marble Cake

yezzaaa...!! akhirnya ada jugak entry what's cookin...hehe...Kek Marble dengan Tat Keju Beri Biru ni actually buat masa kenduri sambut bulan puasa err...dalam sebulan yang sudah =P

kek ni sangat la senang nak buat...rasa sedap, tekstur halus dan lembut macam kek sepan thanks to the fairly amount of ovallete used in the recipe.... dapat resepi hasil kerajinan masuk blog Cik Mat Gebu (CMG) yang famous amos tuh...mintak halal la ye kita promote sket...kalau nak resepi sila klik sini...kalau ikut resepi asal ada gliserin, but CMG tukar dengan susu sejat and dapat kat yours truly selamba kodok je pakai fresh milk..then kalau tak ada chocolate emulco boleh je tukar dengan 3-4 sudu besar serbuk koko (tapi pakai emulco lagi mengancam la kan) haha memang durhaka! =P

HOHO...MEMANG NAMPAK SEDAP LEMBUT LAGI MENGGODA KAN? (font besar adalah disengajakan)

other than Marble Cake tadi, saya juga cuba buat tat..cubaan pertama Blueberry Cheese Tart...puas hati walaupun memerlukan daya fokus yang tinggi (utk orang yang ada anak kecik like moi je kut) untuk bentukkan pastri dalam acuan comel...other than that, kalau dah siap pastri sonang yo nak buek eh...bancuh cheese, then tuang dalam pastry, letak blueberry filling and walla! resepi ni memang dah lama nak try buat, dah lama sangat simpan kt bookmark dlm pc mi amor kat aberdeen nun....my sis puas hati dapat makan tat ni, sebab dia suka and dia cakap kat asrama dia jual mahal weyh...sampai berkira-kira fikir byk kali nak beli ke tidak..eheh =)

resepi tat ni dapat dari rinnchan.fotopages ye....byk resepi yang best and simple kat situ...disebabkan saya juga adalah malas nak salin tampat resepi sila lah berkunjung ke sana ya...hehe....

p/s: dapur biskut raya dah tutup, now dalam mode cari resepi kek yang best-best untuk raya pula (^_^)

4 comments:

swit@kon said...

super nice. thanks for the lovely 8pieces of blueberry cheese tart lin! and because u hand-delivered it to my office on your birthday. such a sweet moment.

thanks!muahs100x

suhana azlin said...

hehe...even aku cam x puas hati x dpt bg ko rasa yg fresh punyer,tp xpe aku tau ko boleh guna imaginasi mu yg tinggi utk bygkan keadaan pastri tersebut dlm keadaan rangup..

swit@kon said...

lin, aku menggunapakai teori satu hari satu ye. masih berbaki dalam fridge tu sebab aku nak simpan sampai aku dapat buat. hahaha

suhana azlin said...

adohai...kalau cm tu kena la cepat2 buat ye...

mlm ni jadikah projek biskut raya korang?