Tuesday, 19 July 2011

Milan - Lugano Day Trip

ok jom sambung balik. this is our 3rd day in Milan, despite mendapat berita asap volcano yang dah mula mengeluarkan asap2nya, plan nak pergi Lugano diteruskan jua...kalau tak memang mi amor dah nak beli tiket balik dah tau, tp sebab tengok berita macam okkkk je hehe...anyway, memang dah plan awal2 nak pergi Lugano, and dah tengok2 juga mana tempat yang nak melawat nanti...naik train sejam aje dari Milan dah dapat masuk Swiss..ok la kan? =)

rasanya bila baca entry trip Milan ni mesti korang rasa macam i banyak complaint je kan? panas la, banyak orang asing la, bangunan tak cantik la apa la hehe...ni ada satu lagi pengalaman nak share bila deal dengan Italian....for me Italian people ni not-so friendly people lah...selama ni ingat French aje yang ala-ala sombong, rupanya tidak okey...tak tau la is it because most of them can't even speak basic English or they just being..err..snobbish? a bit harsh but that's the truth what can i say right? satu lagi sistem depa aduhhh la hai...agak kucar kacir sikit la...the very first sign is bila first day sampai Centrale Station from airport, niat nak beli tiket train ke Lugan terus sebab alang2 dah sampai stesen keretapi kan...cari papan tanda kaunter tiket punya lah susah, dah jumpa tourist information counter boleh pulak ada lekat notes kat depan cermin;

NO TRAIN INFORMATION, NO TICKET SALES.

eh eh boleh pulak eh? nak lagi best nampak je kitorang dok intai2 terus mamat dalam kauter tu tutup blinds

time dah terlintas dalam hati; 'adoii..negara apa la yg aku datang ni' T__T

kalau kitorang ni backpackers berdua je maybe tak risau sangat, dah travel dengan budak kecik kan...kalau jadi apa2 emergency i dok bayangkan mana la tempat yang boleh harap nak mintak pertolongan (biasala mak budak ni suka je fikir bukan2 tapi mr hubby lagi hebat 'demam' paranoid dia dari i ye =P )

ok, sambung balik cerita nak pergi Lugano.

kaitannya dengan luahan di atas adalah sekali lagi we all merasa pengalaman 'kucar kacir' dalam perjalanan ke Lugano...from Milan ke Lugano takde la jauh sangat, perjalanan sejam and kalau ikut turutan stesen; Milan-Como-Lugano..simple kan? train tu menghala ke Zurich so memang penuh la dengan macam2 rupa bentuk manusia...despite dalam kepala yang tengah risau pasal status flight tiket balik Edinburgh entah kena cancel ke tak we all try jugak to enjoy the trip...tup tup tiba2 ada pengumuman in Italian, yang tak di endahkan orang ramai sebab tak faham! hehe..macam kitorang jugak la termangu2 jugak apa benda la dia cakap ni...yang faham cuma perkataan 'Lugano', 'Como' =P

luckily we sat beside this sweet lady yang translatekan for us..eh not only for us i think for the whole coach kut haha...rupanya train ada masalah so everybody kena turun bila sampai Como and naik train lain untuk sambung perjalanan...ai yai yai...boleh pulak cam tu? that lady yang tolong tu kebetulan nak pergi Lugano so awal2 dah cakap nak ikut je dia pergi mana hehe..oh yes she can speak English very well sebab pernah duduk London..pheww!

tapi once menjejak kaki di Lugano, terus hati terasa lapang..memang suasana berbeza sangat dengan Milan...ye la, bandar Lugano ni kecil je kan...rasanya this is the only time yang kitorang betul2 seronok berjalan2 , tempat bersih, friendly people, tak banyak orang asing....

sampai je cari port makan bekalan dulu
very small town, very very steep steps...dengan deretan local boutique and shops yang comel =)


sampai kan mi amor cakap 'kalau tau kita tidur sini je kan? mahal sikit pun takpe janji tak stress'

haha..mahal sikit apa benda nya sayang oiii, mahal banyak ok!! target datang sini macam biasala kan, cari fridge magnet buat menambah koleksi....then ada la beli coklat sikit2 (sedap giller huhu), makanan and drinks...fridge magnet yg biasa je pun dah Swiss Franc CHF5-6, kalau yg cantik sikit CHF8...mak aihhh....masa tu rate still tinggi so nak convert dalam RM sila kali 5 (rate sekarang 1 Swiss Franc=3.6 Ringgit Malaysia)

kena pulak sebelah fridge magnet tu department stationary comel2..aduhhaii...anak dara i dah sibuk dah belek2 colorful note book dengan beg Hello Kitty sume...tengok harga je bisa luruh jantung omak ni myaaa...note book kartun2 je pun ada yang sampai CHF27! gila sungguh! terkejut okkk....cepat2 pujuk mya kita beli coklat aje la ye nakkk...hehe...tak sanggup i, dia bukannya pandai appreciate pun kita beli mahal2 nak pujuk dia jangan bad mood (-_-')

selain dari beli fridge magnet dengan coklat Swiss, aktiviti kita adalah naik keretapi di San Salvatore ye...kat depan rumah keretapi ni la si Mya jatuh tergolek,nasib baik time tu dah turun keretapi, habis luka bercalar kepala lutut...sian dia, menangis macam nak giler yela kita tengok pun terasa sakit...luka tu agak dalam and sampai sekarang kalau tengok kesan parut tu pun dia still ingat and akan cakap 'ni, ni..mya fall at funicolar house tu mama...at switzerlenggg...' sengau okeh, nyampah i ;P


mya yang tak sabar nak naik

sempat lagi nak main kat play area...sebab i letih so buat2 tak tau je bila dia mintak nak main, sebab tau bila dah start tu sure tak nak stop main....taktik sangat menjadi sebab papa kesian so dia yang layan hihihihi...entah apa la dia kelentong mya ajak balik hehehe

thumbs up la mya....suruh buat peace karang susah sangat la pulak nk tiru

kat Swiss ni memang banyak sangat tasik2 berapa kali dok study google map pun tak pass2 hehe

subhanallah...pemandangan sangat cantik, kalau zoommmmm jauh2 tu nampak la sikit sipi2 banjaran Alps

nak balik kena mendaki la kan...amik ko...penat giller...hahaha..

mya tertidur kepenatan..finally hehe...kita beli nasi goreng vegetarian ni untuk dia, tidur la pulak...tengok mama dgn papa yang ngap, lapar beb...


bila balik tu sampai je Milan balik terus stress tu datang semula, risau sangat kalau flight kena cancel...malam tu sampai hotel terus check internet, so far flight ke Scotland tak effect lagi tapi lepas bincang2 we all decide beli je tiket baru sementara ada peluang ni, ishh mintak selisih la nak duduk kt tempat 2-3 hari lagi tak mahuuuu....so we all beli tiket baru Milan-London sob sob...there goes budget for hangbag baru i eh bukan, mixer KitchenAid merah i T___T

takpe la kan, asalkan boleh balik UK sudah...

malam tu tidur dengan penuh harapan dan doa semoga Tuhan permudahkan perjalanan pulang kami esok hari, aminn....

little that we know tomorrow is gonna be the most unlucky day ever for this vacation...tunguuuu....

2 comments:

Mursapap said...

Alaaaaa... saje je suruh tunggu! Nak tau apa jadi.

suhana azlin said...

hari kepulangan tu mmg byk dugaan beb, sampaikan kitorang tertanya2 agaknya lepas ni apa lagi la yg nk jadi kan? hehe...

tp xpe mya ok so enjoy je la apa2 pun, nama pun holiday =)