Wednesday, 6 July 2011

up and running again - Part II



**sambungan dari entry lepas....

dah lama jugak x cerita pasal anak dara i yg diva lebih tu kan? ;P

as for Mya for last 2 weeks i've been sending her to the creche, every other day or every two days.. not long just for an hour or two...ok la kan, and alhamdulillah finally Mya macam baru tersedar eh eh best ar tempat ni...got big pink slide, sand pit, books, teddies, big toy car (yang comel ala flinstone gerak pakai kaki tu) etc etc...rasa happy sangat bila dia dah tak nangis and muka glowing cerita dengan mama apa dia buat dengan 'teacher' on that day; teacher give mya fresh milk and banana...friend tu scream aje...teacher read book for mya...friend help mya naik car..mya tu baikkk aje tak cry pun, happyyyyy aje mama...bla bla...so cute! actually its more to exciting and touching a little bit at the same time...

masa ni first time ikat tocang dua =)
maaf lah ye dia ni memang x pandai posing senyum natural, keras giler hehe

excited sebab semakin tak sabar nak tengok dia membesar and start pergi sekolah..you know, things like bawak lunchbox, ikat rambut tocang dua, pakai t-shirt hijau, green shirt for Green Class, beli stationary sekolah macam yg cikgu pesan, pergi trip dengan classmate, indoor shoes for gym session, balik rumah cerita dengan mama apa dia buat and terus tidur kepenatan...and the list go on...

touching sebab; dah besar dah anak mama sorang sob sob...perlahan-lahan kena ajar dan lepaskan dia untuk independent...hukhuk...tapi rasanya dalam bab ni papa yang lebih over protected kut hehe...

kalau dah plan hari Mya pergi creche tu memang la sibuk sket, bangun pagi kena masak utk lunch terus, layan My breakfast kejap, mandi bersiap2 then around 10 keluar rumah jalan kaki je you....dari rumah sampai creche around 20 minutes walk (exercise babe exercise), letak Mya for 1-2 hours then mama sambung bersenam masuk M&S beli a little treat for myself (hehe) or window shopping cuci mata GAP tengah sale ke tidak, top Dorothy Perkins hari tu dah makin turun harga ke belum,just things like that =P

oh ye, a little treat for myself tu just benda2 macam buah mangga sedap/cheesecake/loyang kek/ fresh flowers murah/lace brief kat M&S aje...see? i bukannya shopping sangat pun hubby je suka nak bebel2 cakap i suka shopping...i kan suka makan so selalu duit dia bagi tu habis beli makanan aje mana ada beli baju ke kasut ke kan? kan? tak patut kan cakap gitew...sayangku, cuba cakap sape yang x suka shopping? kalau tiba2 i lost the will to shop or bake he should be dead worried okay hahaha...

tengah dalam mood bunga dalam hati ada taman....orange tiger lily yang dipaksa berposing dengan kek lemon...macam sepadan je kan? screams summer to me..tapi lily jenis ni tak wangi la penat i cium2 sedut2 habuk debu je lebih ;P

but start last Friday semua orang dalam rumah ni tak sihat...semua jangkit dengan Mya yang selsema and batuk; then papa pulak batuk teruk sampai cramp perut and terluka anak tekak then demam pening2 sikit; mama pun cam biasa la bila dah semua orang sakit haruslah nak ngada2 sekali kan? hehe...adoiii...tekak sakit, selera nak buat kerja tu zero terus..tapi tang selera makan tu ok pulak haha...time ubat tengah berjalan tu masing2 elok la kejap cubit2 joget2 tapi bila ubat dah hilang both me and hubby dok monyok je muncung sebab kepala berat...Mya jugak yang sihat tetap kuat main dan sibuk mengemas rumah hehe..

kesian jugak tengok Mya, dah la tak selesa sebab hidung penuh hingus, tekak pun cam sakit2 sebab batuk2 dah tu kena duduk rumah je harusla bosan...ye la takkan dengan hingus cam tu nak pergi main kat creche jugak ye tak? jadinya dia jadi super mengada mega sensitif little creature ye...adoiii...i pesan sikit or tersalah tanya soalan yang dia malas nak jawab je sure nangis eh bukan, buat2 muka nangis tapi lebih pada merengek..sabor je le teman T__T

tapi dah namanya anak omak kan? apart from melayan her current obsession towards bedtime stories 24-7 (celik mata bangun pagi nak mama baca buku, lepas breakfast lepas lunch nak bedtime stories,sebelum tidur memang dah tentu la kan, not 1 ye almost 10 books!) nak bagi dia happy senang je; bagi je main tepung hah sonyap la dia =)

mya in action, saje je tengok ada banana dah nak lembik mya pun tengah bosan, moh le mya kita buat Spongy Banana Cake...sodap wooo....


aktiviti baking esoknya; mendonut la pulak...hehe..tu dia tengah buat bentuk balloon...ada belon bentuk love, circle, star balloon..siap dengan tali ikat belon tu...suka nau dengan belon...

dah siap ngappp!! tergebu sangat la pulak...ni bentukkan secara tradisional aje pakai tangan, buat bentuk bola then tebuk dengan muncung botol coke kat tengah2 ;)

aktiviti main tepung di atas tu semua sebelum mama pun kena sakit kepala join melepek ye hehe...tapi xpe now ni dah sihat dah, kalau tak tu aduhhh...nak bangun pagi malas, nak masak lembab, even nak bake2 pun xde mood hah tu kira parah la tu for moi ;P

ok lah, nanti kalau i teringat i story pasal obsession Mya dengan bedtime stories eh bukan all-time stories ye =)

2 comments:

swit@kon said...

alahai. aku dengar pun touching. sob sob. anak kau makin bosar dah!

bab hantar anak pegi sekolah pastu masa shopping kompleks. terbaik! aku mahu. :P

suhana azlin said...

muahaha...sape x nak kan?

tp aku byk window shopping aje, try2 baju, cari2 buku kt charity shop, ni dah start summer sale ni baru semangat shopping mula membara, makin berapi bila dah hari gaji big boss nnt ahaks! ;P