Tuesday, 5 July 2011

up and running again - Part I

** punya la lama tak update, bile nak mengomel tu tengok2 terlebih panjang lak entry ni..hehe so kita buat part by part lah ye...kut bosan pandai2 la korang 'close' sendiri ye ;)


tolongg...

i'm so so soooo lazy to update my blog nowadays...kekonon sibuk la kan...eheh.

entry what's cookin pun dah lama tak update; ada je sebenarnya bake kek itu ini tapi sangat lah malas nak snap gambar...entry what's cookin yang sepatut di update is:

i) Spongy Banana Cake from NasiLemakLover, which turns out really spongy and moist, so easy to make and simply delicious, just like Sonia, this is the kind of recipe that i'll be making again and again and again...unfortunately i tak snap gambar, masa ni memang malas sangat nak update2 blog, yg rajinnya baca blog org je huhu...

ii) Lemon Butter Cake also from NasiLemakLover; the lemon glaze is to die for i tell you...i asyik makan kerak luar aje hehe...simple butter cake drizzle with lemon glaze on top, oh, for Cik DeLancrettLurpak, kek ni sahaja tak masam2 lemony sangat, kena cucuk2 kek then curah lemon glaze baru sodap...kalau you prefer kek lemon yang lagi 'kick' maybe kena try resepi yang memang letak lemon curd dalam kek ;)

Lemon Butter Cake...bak sindiran adik Rachel yg sarcastic kepada si monster kuat makan Joey dalam Friends; 'a moment in your mouth forever in your waist' haha jahat kan?


iii) Puding Coklat Marble from myresepi.com, memang feveret la myresepi ni, macam2 resepi ada and paling best kalau resepi yang famous tu memang worth a try sebab ada ramai orang dah komen and share tips =) puding ni gigih buat berlapis-lapis, punya la leceh nak tunggu dia keras sikit baru boleh tuang the next layer kalau tak jadi kelabu asap kan sebab bercampur...bersepah satu dapur dok buat puding ni hehe..nasib la ko sedap puding...mya memang suka puding2 ni, sebab atuk dia selalu hantar jelly kaler2 yang jenama yame tu dalam parcel =)

buat kuah kastad sekali sebab terlebih koko so macam kurang manis sikit...hehe ada kastad lagi terangkat beb! entah la kenapa sekarang ni suka je nak beli fresh flowers...i geram sebab murah2 maybe sebab tengah musim kut, satu bundle tulip baru 3 pounds you! atau..adakah dari pengaruh Nora Elena? hahaha...takpe la kan, i berpijak di bumi yang nyata nak bunga pergi je beli sendiri tak yah nak merajuk2 tak tentu pasal =P

iv) Pavlova disaster...dah la sayu sebab tak pernah rasa tapi teringin nak makan, dah la siap study video how-to kat Joy of Baking, dah la siap beli kiwi dengan strawberry semata2 nak garnish...alih2 mana salah silap tak jadi...sape tak sayu nokkss....sickingly sweet melekat kat anak tekak and i think its undone inside...ke i yang tak pandai buat tak reti nak makan? huhu...dah la malas nak try, Yanti sila belanja Pavlova sedap itu ye...at least lepas ni nak try dah boleh bayangkan rasa yang sepatutnya macam mana hehe...


hiasan je warna warni meriah tapi tak jadiiiiii!!! tskk. T__T

v) Donut Kentang, again from myresepi.com... dah lama tak mendonut...terjumpa sepaket Easy Bake Yeast kat pantry saje la nak cuba...surprisingly yang ni paling menjadi compare to yang pakai Mauripan msia mari hehe...alhamdulillah rezeki Mya...gebus ko kejadiannya, hilang lubang donut kat tengah tu dek ketembaman melampau (kalau dalam hati korang ada terlintas 'tengok tuan dia la..' ha siap okeh haha tetibe)

malas nak pakai cutter...buat ni saje je nak bagi Mya main tepung sebenarnya sebab dia moody aje selsema and batuk, sekali sedap la pulak...sorry la ye kurang jelita donut i ni =)

vi) Untuk kategori savoury pulak, ada jugak try buat Laksa dengan Mee Rebus...laksa pakai ikan sardin or mackerel dalam tin aje uols...sonang bangat nak membuatnya...tapi tak best la sebab tak kick, daun kesum dengan bunga kantan nan ado kek UK ni ha...sodih ati makan Laksa xde bau kantan ko..sob sob...tapi Mee Rebus memang sedap! haha matik la puji diri sendiri hahaha...ala korang google aje resepi pilih mana berkenan....i pakai keledek dengan air rebusan daging je, letak udang kering lebih2 sket ha sodap la jadi eh...janji ada telur rebus dengan cili hijau hiris..perghhh....pastu perut kembung sebab makan keledek banyak sangat kehkehkeh ;D

oh mee rebus ...mengimbau kenangan manis zaman melantak yang best sebab makan tapi boleh maintain kurus di you-tee-emm sekudai dolu2...rindu seh! bukan rindu kampus tp rindu kurus =P

laksa perantau kurang kick...makan dengan cili api and nenas tin aje pun cukup la kan....

ok la, korang pun dah lapar kut pagi2 tgk gambar makanan2 ni sume (muahaha objektif tercapai pi cafe cepat pi! *sambil gelak jahat*) sambung esok untuk part II...ciao! (^_^)

6 comments:

kew_chop said...

aku pun malas yg amat nak tulis blog mek. nak blogwalking lagi la.. haha.. yg akau suka sekarang ni baring2 sambil berangan soping barang bb.. haha..

swit@kon said...

serius kau rajin.
dalam banyak2 makanan tu. aku teruja ngan mee rebus. woot!
nak makan ptang ni.
:P

btw, aku akan bawak kau makan pavlova, macarons, dan yang sewaktu dengannya yang sedap2. kita try semua kedai k!

suhana azlin said...

hehe...kalau dtg malas tu masya Allah mmg malas sungguh2 kan?

xpe mek hang ada alasan bermalasan sambil berangan shopping brg baby, alasan kukuh tu beb sila gunakan sepenuhnya ;P

suhana azlin said...

ahkon: bawak jgn x bawak...hehe...

rajin bendanye beb, ni tgh mood malas la ni,yg masak2 tu sume dari hasil bulan lepas lagi malas gile nak update blog...

kalau x buat pape bosan nak mati la pulak hehe so baik la aku main tepung kt dapur daripada kebosanan menghitung hari =)

Sonia (Nasi Lemak Lover) said...

Glad to know that you like the banana and lemon cake, both also my favorite.

Mursapap said...

Kita pon tak suka pavlova. Mcm tak berapa nak faham kenapa org nak makan putih telur taruk gula sebaldi. Namun sebab bila kata makan/buat pavlova adalah meletsss... maka buat la jugak.

Batter egg white tu kene betul. If tu salah je maka punah la pavlova tersebut!