Wednesday, 15 June 2011

One Week Recap


  • hubby was away for three days last week Wednesday to Friday, ada course kat kota London tinggal lah us girls aje kat rumah.
  • sebab hubby is away, makanya rutin harian sangat lah relax (ayat negatif: bermalas-malasan), tak payah masak, tak yah kelam kabut 'menampak kemaskan serta mewangikan rumah' sebelum big boss balik keje dan err...a bit boring. disebabkan itu saya terjebak dengan drama Nora Elena satu hari dah catch up sampai episod 14 hehe...sila salahkan mereka2 yang asyik tulis status 'oh nk husband macam seth tan','romantiknya seth tannn...' or 'suspen nye nora elana malam tadi' dekat fb..terima kasih kalian T__T
  • mya agak tak keruan bila papa tak ada...untuk malam yang pertama tu still ok lagi...tapi bila dah masuk 2 hari dia sangat moody, silap sikit nak marah even kita cakap elok2 pun boleh jadi nangis sedih gile cakap 'mama marrah myaaaa...' memang sangat menguji kesabaran asyik nangisss aje tp nak marah pun bukan dia faham kan? kesian sangat, agaknya dia macam perasan something missing tapi tak tau nak cakap macam mana hehe...
  • on last thursday, kak lola came for sleepover dan merangkap kelas kek pertama beliau we baked Oreo Cheesecake petang khamis tu dengan Athirah and then Red Velvet Cake on that night before hit the sack...a very intimate gurly day for us sebab selalu tu jumpa ramai2 so nak borak2 deep2 (apa punya ayat) susah sikit sebab terlalu ramai dan terlalu banyak perkara yang nak dibualkan...lepas penat melayan kanak2 riang Mya and baby Muhammad dembam2 gebus sampai diorang tidur, then godek2 oreo cheesecake kejap lepas tu melantak pulak Mee Rebus and Strawberry Cake for dessert...emmm memang best lah! =D
sorry la gambar sangat tak semenggah hehe...Strawberry Cake, RVC, Oreo Cheesecake...3 cakes in 2 days? really Lin? lepas tu bising muka bulat lah perut tebal la badan dah tembam la apa la...hehehe...oh ye, pada cik Lurpak kek stroberi ni mmg manis la, x masham langsung so better u try lemon cake aje ye =)

  • kak lola sangat tak familiar buat kek, beli bahan2 pun kitorang beli sama2 sebab dah cakap memang knowledge membaking zero...lepas tu dia jenis yang kalau stress boleh pulak jaw tu nak rasa kejang2...ayolahai...bukannya tengah buat tesis phd ke hape kak lola oiii...hehe..ke sebab dapat cikgu suka tanya soalan matematik bagaimana mendapatkan 3/4 cawan tepung dengan menggunakan measuring cups set? hehe...so funny! ye la kan...dah kata nak belajar haruslah sukatan, kira2 semua buat sendiri kan? baru confident nak baking di kemudian hari =)
  • alhamdulillah...mya akhirnya dapat tempat untuk nurseri tahun depan kat sekolah yang dekat dengan rumah..sebelum ni nama just masuk waiting list dan dapat offer pun sekolah yg agak jauh...eh bukan memang jauhhh la nak menghantar nanti, dah la masuk sesi Januari 2012, winter tengah heavy tuu...so sila bayangkan hantar mya pergi sekolah heret naik sledge aje, silap2 dengan mak budak ni naik sekali cam main gelongsor hehe...sekolah yang dekat ni sangat dekat, 5 minit jalan kaki =)
  • isnin baru ni sekolah mya panggil parents untuk sesi taklimat, anak tak digalakkan pergi sebab takut mengganggu taklimat pulak so mya tinggal dengan papa aje kat rumah...lepas taklimat boleh jumpa cikgu2 untuk tanya soalan, tour ke kelas nurseri untuk tengok facilities dan macam2 lah...nurseri ni provided by local authority so bukan yang private punya ya tapi alhamdulillah kemudahan lengkap; setiap kelas ada laptop/pc, digi cam, a complete small pantry, etc etc...budak2 zaman sekarang kan, kecik2 dah pandai main laptop, kita dulu masuk uni baru la merasa tekan keyboard (-_-')
  • masa taklimat pasal nurseri tu dah siap ada allocation masuk kelas mana, nama cikgu dan penolong cikgu kelas...comel sangat! dan sesiapa ibu2 yang berminat untuk tolong2 or volunteer apa2 urusan sangat lah dialu2 kan contoh; outdoor trips, toothbrushing session, snack time dan lain2...rasa bersyukur sangat dah la dapat sekolah dekat, sekolah ni pun memang dikenali dengan sekolah yang aktif, lebih2 lagi lepas gov yang baru ni potong bajet untuk education (mengong sungguh) haruslah bergerak lebih aktif cari dana untuk sediakan macam2 kemudahan...gitu...
  • oh ye, mya dapat kelas hijau..Green Class...afternoon session 12.30 until 3.00...comel sangat, tak sabar and super excited ni nak tunggu dia masuk sekolah next year woot woot!
  • and today, for the first time ever mya enjoying her time at creche...wowiee! bagus anak mama dah besar kan? selalu tu sure bad mood and nangis bila tengok mama takde but today akhirnya baru la dia perasan yg creche tu banyak mainan ada gelongsor besar and banyak paintings hehe...pheww! baru la tak stress macam ni...esok tinggal lagi eh...walaupun sejam je cukup la utk mama layan diri kejap window2 shopping...

7 comments:

rennylesa said...

time flies very fast...mya dah nak ke sekolah dah..

bestnya lin...seronok pula dengar macam2 aktiviti kat nurseri sana...

anyway baca this entry lebih banyak senyum je sb...anak dah besar...dah boleh jadi kawan...mesti perasaan tu best kan..

Anonymous said...

Lin,
syoknya Mya dah nak p skolah. kau jgn buat drama pulak on her first day nanti ok. hehe. sbb kalau aku mesti aku yg drama lebih. sampai zuhair dah malas nak layan sbb aku suka nak emo-emo. kah kah kah. baru anak 1 camtu kot. kalau dah 2,3nanti dah biasa tak emo dah agaknya. hihi.

syok jer baca pasal nursery sana. bila lah turn aku nak menetap kat obersi ni.... hehe





~coffeeaddicts~

suhana azlin said...

renny: so true! kdg2 kalau mama gaduh dgn mya or ngadu kt papa pasal mya yg suka je nak buat hal bila mama nk window shopping hubby mesti ckp 'ala mama ni, nnt dia la jd geng mama tau'

hehe..terus rasa x sabar dan imagine lebih2 mya dah besar and berkomplot utk mintak papa duit for shopping ;)

suhana azlin said...

aida: memang beb, aku ni lebih pada the garang type, ko mengada la lebih2 kalau mama tgh penat tu mmg buat dekkkk je hehe...tp bila dah nak pergi sekolah dan x nangis bila kena tinggal dgn mama tu sebak jugak huhu...

sekolah2 kt sini semua kena rain cari duit sbb gov dah cut cost education, kesian kan? tu yg rasa excited sgt dpt sekolah yg PTA (parents-teacher) rapat macam ni, buat summer fair dgn bake sale pun boleh dpt duit ribu2...tu yg boleh beli digi cam and letak water cooler kat classroom =)

rehan syazwani said...

slaam kak lin! seronoknye kt sana..akak study kt sana ke? uni of edinburgh eah?

suhana azlin said...

hai rehan! akak ikut hubby keje la, now kt aberdeen scotland, bukan londoners eh nunn utara sanun hehe...

rehan study elok2 kt tempat org k =)

rehan syazwani said...

hehee...yekee...sy dlu brangan nk p uk, tp sponsor xnak hantar..mahal katenyee...mintak2 ade reze dpt g sana. ;) ooh hubby akak keje ape ye? company hantar or mmg die apply keje sane?