Monday, 20 June 2011

Milan; Another we're-lazy-nothing-much-to-do day and my random ramblings


adehh...boleh lak terlupa nak sambung ceciter pasal jalan2 ari tu kan?

sekarang adalah hari ke-2 di Milan ye...hari ni kena check-out hotel Ibis Ca' Granda and check-in Ibis Centro...saje je suka2 nak tukar2 lagipun Centro ni dekat sket dengan city center..macam biasa kena naik Metro dan sebab dah serik berjalan kaki dari hotel ke stesen Metro terdekat untuk ke city center semalam so hari ni kita naik aje tram nak pergi stesen Metro ye....

tram paling antik...bunyi gedak geduk gedak geduk...xpe la janji kita tak payah jalan kaki berjemur kan mya kannnn...

bilik sama je, dah jenama hotel pun sama kan...panas2 ni yang penting ada aircond nokkss...

yang kedua penting; dekat dengan restoran halal...fuhh, selepas 2 hari lega dapat makan nasi ;)

seriously, Milan ni tak banyak tempat pun nak melawat....other than shopping ada la a few places macam museums, galleries, markets, tapi dengan cuaca panas, nak berhimpit dalam Metro dengan si kecik ni sangat la tak convenient...lagipun mi amor ai ni bab2 sejarah or arts memang not his cup of tea so kirim salam la nak masuk muzium or galeri bagai...err jap, tengah bayangkan camne nak layan Mya kalau masuk tempat2 macam tu... (-_-')

kesimpulannya Milan is a place untuk serious fashionista sahaja ye, penggemar fesyen tegar boleh la datang Milan...kalau ada anak2 kecil memang macam tak berapa nak sesuai la...kalau datang dengan girlfriends memang best la, nak2 pulak bawak duit berkoyan fuhh memang syiok la nak spend kan? for those yang shopaholic dan crazy dengan designer brands memang berbaloi...tapii...untuk orang yang kegilaan barangan designer belum sampai seru dan duit pun tak berapa banyak macam kitorang ni duduk2 layan kopi aje la...hikhik...

layan Italian cappucino yang sedap dekat cafe sebelah Duomo...penat weh jalan, masa ni semua cafe, diulangi, SEMUA cafe penuh ye....memang desperate sangat nak duduk dan relax kejap sebab kepenatan dan kepanasan...gedik lebih kan? ;P

mya dah ngantuk sebenarnya tapi ditahan2 mata tu...dok main sachet gula sepahkan kedai orang...sabar je la...

tidur pun hehe...baru lah boleh posing hehe...entah apa2 kan pergi Milan yang shoppingnya baju Gap macam la kat Aberdeen takde (sebenarnya ini je yang sampai hati nak beli beb haha)

emmm...macam bosan je kan? dua hari pergi tempat yang sama je...kalau ikut plan memang nak explore shopping street yang boleh tembus area Duomo ni dari hotel je tapi sebab memang dah tak larat sangat and tengok jalan2 nak shopping kat sana pun suasana macam berjalan dari Pavillion ke Bukit Bintang je so terus turn off...baik i balik Kl je kalau gitu...

lepas mya tidur sempat la curi2 masuk designer butik tengok2 handbags...tengok aje ye, jeling harga letak balik elok2 kat situ haha...lepas tu bagi report kat mi amor kedai mana yang friendly mana yang sombong hidung tinggi...sebenarnya kanda i tu baik hati suruh pergi tengok2 kalau ada yang 'termampu'...masa tu gelak besar je sebab ye la, dia bercakap dengan muka innocent without knowledge how much exactly a designer bag can cost him...

i cakap ' tak payah la papa..i dont want..yet..YET ye hehe...mama nak mixer kitchen aid la...' and pout...

haiyoh...kek sini takdo do jual mesin kek mama...haha tu la jawapan dia...macam la tak kenal i kan? harusla beli kitchen gadget untuk buat i hoye hoye hurrah hurrah kesukaan hehe...setakat handbag masih belum datang minat lagi nak splurge thousands for designers brand..entah la, pada i la kan beg designer ni memang la cantik..bau kulit dia aduhhh bisa gugur jantung gue! kembang kempis hidung mak ni noks dok cium puas2, both my lubang hidung and my eyes went so big masa merayau kat handbags department dalam La Rinascente tu cuci mata but for me, pada tahap sekarang untuk splurge hundreds of pounds for a bag masih belum sesuai...in future maybe kalau ada rezeki cik abang sayang terlebih duit hah time tu ai okkkk je hehe...i nak kalau beli tu hayunan kad kredit dibuat dengan senang hati tanpa was2 tak gitu?

and thanks to overly exposed with drama melayu yang selalu tunjuk gaya2 mak datin bawak handbag mahal dalam kepala ni macam dah set orang kaya mewah yang hujung rambut sampai hujung kaki sarung L to the V je yang layak...kasi tengok sikit i pergi Milan pakai kasut apa? Bata uols! hahahaha..beli kat Giant Senawang lagi...adoii...rasa nak tergolek pulak bila bayangkan pakai baju Zara, kasut Bata then dengan vangga Gucci tersangkut kat tangan lepas tu naik bas jalan2 dengan Mya, takpun naik bas gi beli shopping ayam kat kedai halal...muahahaha =D

lagipun kan, bila dah sampai Milan ni kan almost everybody bawak LV...dalam metro, dalam kedai, tepi jalan, tengah makan Mc D...dah macam uniform wajib pulak...Milan ni salah satu yang i tak berapa nak berkenan tu terlalu ramai orang asing, memang dibanjiri dengan immigrant...muka hindustan ada, ala2 mongolia ada, cam indonesian and melayu pun ada...diorang ni bila merantau tu tau2 je la kerja apa kan...so cuba bayangkan bibik2 korang yang kerja kat msia tu pergi jalan2 bawak LV? camno tu?

eh jap, ni pendapat peribadi i je lah ye...no offence pulak pada sesapa yang suka dan pakai designer brand...jangan la terasa hati tak tentu pasal eh hehe...sape yang tak nak beb pakai beg setaraf Kim Kardashian betul tak? cuma masa dan fulus je belum sesuai...gituu..

so here i am, bersuka ria cuci mata dan menikmati bau harum beg kulit ribuan ringgit...little that i know at the very exact moment gunung berapi Iceland sedang memuntahkan asap dan gas T_T

petang tu tengah berjalan balik hotel hubby got message from encik hafiz, bitau pasal gunung berapi Iceland...dalam hati dah rasa tak sedap, jangan la terkandas kat Italy ni makkkk....ai tak sokaaa....huhu...ingat tak tahun lepas baru je gunung berapi Iceland ni meletus, memang lumpuh habis airspace Europe causing nearly 10 million people stranded....maunya tak seram kan...nasib baik la CNN is the only channel yang bukan in Italian beb....dok mengadap berita je la sambil tu curi2 check tiket balik UK yang baru....sebab we all punya tiket balik Milan-Edinburgh kan, so check yang balik London...airport London ni bawah sikit so kalau nak tutup pun lambat sikit la kan..no?

malam tu tidur pun mimpi kejar kapal terbang tau...risau yang amat...kalau ikut hubby malam tu jugak nak balik..tu...bayangkan la kalau nak beli tiket flight baru nak balik malam ikut plan esok nak pergi Lugano, tiket pun dah beli...sayangnya kalau nak let go macam tu je...around rm400 jugak la tiket train Milan-Lugano tu huk huk..dengan kos hotel and tiket flight lagi...aduhh...fening fening..

terus terbayang kalau la tadi dok rembat Gucci maunya i pergi kedai pulang balik beb boleh buat beli tiket flight baru...Gucci ke Pucci ke semua dah tak penting dah, yang penting dapat balik UK mainland..nak balikkkk...huhu... T___T

2 comments:

Mursapap said...

Kak... update la lagi kehidupan seharian. Dah lame benor gamaknye senyap.

suhana azlin said...

ngeh ngeh ngeh...iyo iyo ni den lotak la ni tongah nak buek part keduo kisah kehidupan seharian yg x seberapa =)