Saturday, 19 May 2012

cuppies for school summer fair




tadi sekolah mya ada summer fair, so yesterday hari jumaat dah siap2 hantar red velvet cuppies for home baked stall...and kali ni dah tak salah tengok date hihi...last week punya lah semangat hari khamis dah bake cupcake, and plan jumaat tinggal nak letak frosting and terus pass kat cikgu mya sekali salah minggu daaa....haiyoh, nasib baik baru bakar satu batch, and belum frost lagi (-_-')

and sedar salah tarikh pun sebab masa hantar mya tu borak2 jap dgn makcik penjaga lintas jalan for kids, dgn gumbiranya tanya 'eh, datang tak fair sekolah sabtu ni? i'm soo excited hihi ' haha membe punya la konfius 'eh next week kan?' derrrr....malu gue! bayangkan la kalau dah siap2 frost cantik2 pass kat cikgu mya pada minggu yang salah...adusss malu sungguh!

abaikan sticker horse yg xde kena mengena tu, sume keje si cinonet

oh, selain dari cuppies ni, jumaat juga sibuk membaking chocolate sponge cake untuk Blackforest Cake...heeeeee...so happy dah lama dah teringin nak buat, again, kepingin baking ye bukan teringin nak merasa ;P

agaknya oven tu dah penat kut, dah siap bancuh sponge cake tengah pre heat tetibe berasap satu dapur...kita dah la tengah cam ala2 letih and mengantuk, so sebelum pre heat tu duk pakai function micro sebab nak cairkan butter pastu terleka jap cam ala2 ngantuk gitu sedar2 je butter dah bersepai meletup kau! omak kau pocot, terkejut ai...fuh fuhh fuhh...lap2 sket sepaian butter tu pastu dengan selamba kodok terus preheat function oven...mana tak berasap kut...oopps!

surprisingly, mungkin dah terbiasa dengan situasi takde ong semasa membaking otak ni takde la pulak nak panik, terus terfikir nak pakai pengukus makanya jadik la dia kek span coklat kukus..wah gitu! memang johet2 goyang bon bon la sebab kek tu dah jadi..alhamdulillah...kita main hentam je sebab bila kukus ingat jadi cam apam kan? pheww...

oh ye, blackforest cake tu nak bawak bbq rumah kak suni esok..yipppiee!!

pokok stroberi mya yang dah membuahkan hasil...first sign of summer ey? makes me feel all summery in this soaking wet spring weather! =D


later kita letak gamba mya @Summer Fair tu key? papa pun join sbb jadi tukang ambik gamba and mya excited nak tunjuk sekolah dia sume, daddy and daughter quality time! ;)

3 comments:

DeLancrettLurpak said...

aku tgk frosting ko selalu maintain tegap tetapi ayu. bagi la resepi *sambil kelip2 mata*.

and tgk the black forest cake, nak nak.. hehehe

suhana azlin said...

ate, resepi tu dah pernah bagi kat link pasal red velbet dulu xpe nnt nest time kita bagi full resepi k..

but teknik dia (wah 'teknik' gitu) kena pukul asing dulu whip cream sampai stiff sikit je jgn over beat nnt berketul then baru godek sekali adunan cream cheese, okeh bebeh ;)

DeLancrettLurpak said...

oh ok, akan ku try next time bebehh