Friday, 8 June 2012

nursery report card review


ye, anak saya dah besar...bila pegang report card ni baru terasa oh my...when on earth did she become this big? already? progress review and check report card dah...uwaaa....mama tak perasan pun anak dara ni dah besar...tak lama lagi pejam celik pejam celik dah start nak amik big exams pulak, sheeshhh.....apa da punya sistem education, asyik2 exam asyik2 exam....stress mak. cuba bayangkan time tu dengan career woman cum part time house keeper sume camne la nak balance kan tanggung jawab kan? adakah kau mampu nak check home work anak or progress dia kat sekolah camne? dapat drop off pergi tuisyen pun dah cukup untung kut *sigh*

itu la cabarannya dah jadi mak ni kan, mula dari baby challenge lain...dah besar sket nak ajar dia social skills bergaul dengan play group, belajar untuk ditinggalkan dengan cikgu...then dah pandai berkawan, pandai merayap rumah kawan slumber party start sekolah rendah nak hambat buat kerja sekolah dengan tuisyen pulak...wuuwuuuwuuuu....baru lah faham apa yg omak den ghaso =(

feeling lebih, padahal baru progress report nursery je..hahaha...


 oh yes, dia suka la benda2 eksperimen and explaination ni..mama why mama said mya dah berat? why people getting bigger? why not getting smaller? what's that and this? where is the water coming from? why is the water coming? why mama turn on the tap? oh my...its all about what why when and who now...brace yourself je lah ye mama..fuhh fuhhh...sampai kering idea nak tipu apa dah ;)

 one thing for sure, mya sangat pemalu..sangat sangat reserved and more to jadi observer je...outspoken jauh sekali...but like her teacher said, it's just who she is =) nothing to worry about la kan, masing2 punya perangai, kut kang ada anak second macam dah boleh menjangkakan very the pokpek, kalau yg kakak sampai kena paksa nak cakap depan orang yg adik pulak bikin mama pening sebab cakap lepas je even to strangers...haha....

tang cautious tu pun ye, dia sangat tak suka kalau buat benda yang bukan rutin,macam bile travel turun naik public transport tu kena maintain favourite activity dia; bawak bekal buku coluring banyak2...bila buat something yang out of comfort zone macma teragak-agak sket, but mind you she can be adventerous some time, mostly when trying new foods..now that's my girl! =D

nak, after this no more Malaysia my second home ye? It's Scotland my second home ok baru betul. 

'pleasure to teach' my ***! you big faker cheeky monkey! kalau time mama ajar kat rumah kemain lagi tunjuk bolang eh, kita punya la semangat explain dia entah ke mana day dreaming, baru bukak iqra' tak sampai 3 minit dah rosah golisah...siap la balik msia esok mama hantar pi ngaji kt big ustazah baru tau! hihi....tapi yang bagusnya dia ni sangat berminat kalau ajar maths, dah pandai yang simple comparation which one is less and vice versa, dah tau konsep additional and substraction (paling best ajar substraction pakai blueberries, see when i took all put it in my tummy how many left? ;P)

awww...tak sia2 mama tersengguk sengguk kebosanan main puzzle yg entah keberapa ratus kali and terkinja kinja layan dia lari satu padang ;P


oh sayang mama ni, mengapakah masa berlalu begitu pantas kan? sebab memang dari kecik dan memori mula berfungsi dia dah duduk negara cuaca sejuk sedap bergulung ni so to her this is where she belongs, this is her home....lepas ni only 3 months to come, then we girls have to go back leaving papa behind..sob sob...sorry sayang, mama have to work lor, cannot cuti2 anymore...enough of my sweet life as a housewife now...makanya mama adalah dalam misi untuk menunjukkan betapa besttttt nya malaysia kepada mya...cuba korang imagine camne la budak sekecik ni dah face tukar negara, tukar sekolah, tukar kawan dan tukar bahasa? it is BIG for her ok. tu belum rutin pagi2 babai papa pergi kerja kat tingkap and main lompat2 atas katil lepas papa balik kerja uwaaaa.....confirm mak budak ni drama lebih kat airport nanti =(

memang mama give in je la nanti kut...nak apa sume dapat just to keep her happy...huhu...note to my self; gambatte utk tidak menjadi push over kpd anak sendiri! fuhh fuhh ;P

5 comments:

sakinah zaini said...
This comment has been removed by the author.
sakinah zaini said...
This comment has been removed by the author.
shazlinda said...

wah!!!!!!mya da big gal..pas ni abis la mama kene pau shopping ngan mya..get ready yer mama....lin..tu blum dia ade boifren & nk kawen lg babe....kompem lg pening t....good luck yer mama lin...semoga anda tabah...oppss!!!

suhana azlin said...

kan? cepat betul..sampai masa nanti kau rasa la nanti beb hihi...oops!

bab shopping tu mya bersekutu dgn mama attack poket papa..pasni kalau pocket money mama habih memanjang x yah pening bagi alasan nak blame sana sini..ckp je mya yg nak ;P

Anonymous said...

lin,nk blk msia da ehk...cuti da abis ehk,huhuhu...mya da sekolah...jd budak bijak,huhu..nti leh ajar rakin speaking london,huhuh