Tuesday, 26 June 2012

Rondaan Eropah 20120 - Colmar, Alsace Region, France.

serious tak ingat. boleh pulak tertinggal one of our big fat le tour de europe, wah gitu! haha...ok la sebelum ketinggalan buat kenangan baik kita tempek a few pics cepat2.


Colmar is acommune in the Haut-Rhin department in Alsace in north-eastern France.
It is the capital of the department. Colmar is also the seat of the highest jurisdiction in Alsace, the appellate court.
It is situated along the Alsatian Wine Route and considers itself to be the "Capital of Alsatian Wine" (capitale des vins d'Alsace).
In 2006, the city of Colmar had a population of 65,713[1] and the metropolitan area of Colmar had a population of 120,367.[2] Colmar is the center of the arrondissement of Colmar, which has 144,700 inhabitants in 2006.[3]
Colmar is the home town of the painter and engraver Martin Schongauer and the sculptor Frédéric Bartholdi, who designed the Statue of Liberty. The city is renowned for its well preserved old town, its numerous architectural landmarks and its museums, among which is the Unterlinden Museum(sumber dari Wikipedia)


seperti yg kita semua tahu Colmar ni lah tempat asal sumber inspirasi kepada Colmar Tropicale Resort, Bukit Tinggi  Pahang. pernah la pergi sekali time zaman bercinta dulu (hewhew tu je yang paling jauh nak feeling dating oversea pun kan) tapi macam takde ramai orang sangat time tu, so agak gloomy.

but.....the 'real' Colmar memang sangat best!! love the ambience, love the people, love the building, endless array of pastries, macaroons and coffee shops, and full of vintagey souvenir shops...suka suka suka! kedai toys sangat comel, penuh dengan cute figurines and old school wooden toys; dan untuk orang yang baking freak like moi memang boleh crazy tengok acuan kuih muih...siap cakap kat mi amor, 'papa, nanti kalau kita dah kaya terlebih duit datang sini lagi eh? mama nak shopping angkut segala mak nenek set pinggan comel kat display tu...dont worry time tu tak yah risau over limit luggage sebab i suruh je kedai tu shipping sampai msia, dah tu kata duit banyak, kan? harus i ferasan bik mama gitu'

haha jelingan maut ko i dapat. oopss!

sebab kalau time packing i selalu kena bebel tau, sebab dia yang tukang susun and timbang kita tukang angkut sampah sume nak bawak ;P


toy shop yang comel

nutella crepes for papa, macam la kat tepi jalan Aberdeen ni takde jual hihi

gugur jantung tengok..slurppp!


loving the wood beam detail on the wall and cute window shutters, colourful!


tumpang romantik orang naik gondola kat belakang...malas nak naik sebab dah la mahal pastu di bawaknya lalu belakang2 rumah orang, area yang cantik tu sebenarnya kejap je uols. pic yg bawah tu masing2 dah campak jaket, far too hot for us meh...weather just nice even tak sunny and susah nak dapat lighting utk bergambar but sedap2 la berlenggang dengan baju nipis.


haha...kudos to the director behind the scene, Cik Kasih Mya ;)

area ni ada dalam one of the picture dalam google tau, and dalam tu cam cantik giler sebab kiri kanan penuh dengan flower pot bergantungan kat tebing dan tingkap...so kalau nak pergi time cantik masa full spring ok, ready aje ongkos lebih untuk segala benda sebab musim melancong time gitu memang la mahal.

papa's girls

minty mint coloured house


percaya tak first time kita makan macaroon? tak pernah teringin nak makan pun sebab tau cam manis2 gitu kan...tapi bila dah sampai konon tempat asal macaroons ni and tengok pulak display wallah kemain comel gitu kita pun mempengaruhi Mya, haha saje je dah tau itu budak memang suka benda2 warna warni gini. so with us buat muka cembeng melekap muka kat depan cermin display maka papa pun gagahkan jugak la pergi memboli, sobab eh dia malas nak paham apa diorg cakap muahahaha...tau je la French cakap kan yang 'r' tu jadi kasar, so bila dia pronounce makarun org tu cam confuse2 and then finally said 'oh oui oui macaghoon'

and rupanya kat sini kalau kita nak beli terus beratur and btau nak apa, then diorang akan pergi belakang kat  dapur untuk ambik, yang display tu hanya for display only ok...cam tu...baru den tau...yang kita punya la dok bertempek kat tempat macaroon tu kan, takut orang dah beli dulu haha..rupanya banyak lagi kat belakang daaa...patut la semua orang masuk then terus beratur, patut la staff semua sibuk ulang alik kelaur masuk, patut la minah tu dok pandanggg je kat iols anak beranak yg mengendeng kepohchi takut macaroon kat display kena curik..hihi ;P

budak kedekut! semua dia punya, mama cannot have this ok mama? it's mine. T____T

 fine, i got mine la... le famous Opegha Cake...teeheehee...yang ni pun first time nak makan, but the chocolate ganache layer is far too rich for my liking, plus the extra strong coffee syrup jugak kut...melekat kat anak tekak...

 one of the reason i cannot mengurus semasa holiday, despite endless mendaki turun naik tangga, dukung mya and all the walking is we keep on stopping for lattes...oh, just by looking at at the layer kat gambar ni pun dah telan air liur..cedap cedap...

 english theme set

 polka dot range

 see?? sapa yang memang minat collect barang hiasan rumah yang comel2 sila allocate luggage khas untuk rembatan shopping anda...utk orang yang luggage limited like moi ni telan air liur je la kan, quite pricey pun ye jugak, kalau beli tu mano nak sumbek? kata mi amor nanti. hehe dah tau dah. sebab dah la kena turun naik teksi, flight and train pastu yang tukang angkutnya dia jugak kan. haha...


 we all spend 1 malam je kat Colmar, and to be frank semalam pun dah cukup...lain la kalau uols memang dah plan nak explore area gunung2 or melawat ladang anggur tengok orang buat wine kan hehe...tapi kalau uols dah terpergi melawat Germany yang belah2 Black Forest dekat dengan sempadan macam Freiburg tu please add Colmar to your list, lagipun cross border je dah sampai negara lain kan...cuma kat tengah sempadan tu Colmar dengan Freiburg dipisahkan dengan sungai so nak cross kena turun ke Basel or Zurich dulu then baru boleh naik train ke Freiburg. hah kat situ je dah dapat masuk Swiss sekali



@ Colmar Train Station, bye bye Colmar, you had me at hello ;)


later kita akan track perjalanan hari tu and share a few tips untuk bercuti secara berhemah ye....buat kenangan sebab ni tengah taip pun cam blur2 eh pastu aku pegi mana eh? boleh pulak nak terlupa padahal kita yang tukang planning all the route, hop on off flight to train to shuttle bus to flight, where to find halal food, drop luggage and all hihi ;P



2 comments:

swit@kon said...

as usual. gambar holiday memang awesome. babe, rindu sesangat hang ni!

suhana azlin said...

alaa..holiday bajet je noks, tang makan dgn latte je yg x bajet, order semuat tekak hehe...

miss uols three, tp hari ni berat la nak balik tinggal chenta hati kat sini..dia dah suruh buat list resepi lauk simple2 simpan dlm lappy, sedih ok =(