Saturday, 11 August 2012

Biskut Sarang Semut; resepi dari buku klasik omak den =D


hihi..fresh from the oven baru bake semalam...semalam berkampung kat rumah Nurul sehari suntuk mengecahkan dapur orang dari tengah hari sampai la ke berbuka hewhewhew...

the weather were super hot (apparently 18C in Aberdeen is SUPER HOT enough for mya), Mya sangat happy dapat main for a longer time, trampolining, cabut rumput and kutip all the acorns and 'gooseberry' (that's what she said), masuk garage orang and sibuk main basikal, then jumping up and down on the trampoline again, then play indoors, then going out again...haih. tak heran pun dia dengan cookies mama...suruh stop kejap for drinks and toilet pun tak mahu...end up that night tiba2 hidung berdarah, hoh tercengang kejap dia and baru tahu why mama membebel asyik suruh minum aje...lets just say she is serik and learned her lesson about the importance of palin water now, padan muka ;P

btw, despite extra-crumbly-terlebih-tepung-sarang-semut-dough i managed to get 2 jars of sarang semut made with love for mi amor...pheww! nasib baik la sedap and crunchy, masa menguli tu dah get a very bad feeling yang maybe sarang semut tak jadi...huhhu...sebab bila dah triple the recipe tepung jadi dekat 7 cups for 500gm of butter...mana la tak dapat all the weird feeling kan.

resepi adalah dari buku antik mak, nasib baik last year made the effort and rewrite the smudgy looking recipe in mom's hand writing into my book, source adalah tidak diketahui, from Atuk maybe.

oh, how i know hasil adalah sedap on the dot? sebab that morning before pergi rumah Nurul dah boleh 'buka' then straightaway make coffee for breakfast teeheehee...oh suka sangat kalau time buat kuih raya tak boleh puasa, don't you? =P

terima kasih banyak banyak pada tuan rumah yang sudi melayan my baking mad, dengan yummy nasi ayam for berbuka, sedappp gile dapat makan yg orang masakkan kehkehkeh...siap tapau lagi bawak balik, habis la di makan oleh mya and mama sampai ke hari ni hihi...

maklumlah oven ku kechil, sekali  bakar dapat la dalam 8 biji cookies, tu pun dekat sejam..memang tak paham convection oven, pelik. so bila dapat oven besar yang super panas memang excited, all in all dapat banyak jenis la jugak. tuan rumah siap dengan experiment butter cookies and peanut butter cookies lagi, then sarang semut and chocolate cookies for me. lumayan!

here goes the recipe, tastewise memang sangat crunchy...penuh rasa lemak manis sebab ada tepung kastad...sekali makan susah nak berhenti huhu...sesiapa yang berminat dipersilakan la mencuba ya =)


BISKUT SARANG SEMUT
Source: buku resepi lama omak den

170 gm butter, lembut ke suhu bilik
1/2 cawan gula
170 gm tepung
1 cawan tepung kastad
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil vanilla essence

1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
2. Masukkan vanila, kacau rata dan masukkan tepung, tepung kastad, dan baking powder. Gaul dan uli dengan tangan sampai jadi doh.
3. Bahagikan doh kepada beberapa kepal saiz sederhana, ikut senang nak pegang masa nak parut nanti, bungkus setiap kepal dengan cling film dan bekukan dalam freezer.
4. Dah beku boleh la di parut halus, sudukan dalam paper cup saiz kecil, isi dengan penuh sebab lepas masak doh akan kecut sikit dan taburkan chocolate rice on top.  Bakar dalam pre-heated oven suhu 170C-180C (ikut kepanasan oven masing-masing) selama 8-10 minit, atau sampai masak.


3 comments:

zulaikha mz said...

weh tu kuih raya antara peberet aku... waaaa time kaceh aa bg resipi. next year boleh buat (dgn syarat ade oven) wakakakaka. ok aku dah terliur skang... bak sket kuih tu... ;p

suhana azlin said...

weeheehee...ni special request from dear hubby, despite doh yg keras cam terlebih tepung tu nasib baik jadi beb...phew!

buat jgn tak buat, jarang orang buat jual..kalau ada pun tak rangup sedap cam buat sendiri kut ;)

Mija Sapiai said...

nak cakap terima kasih banyak2 kat empunya resepi sebab share resepi ni.saya dah buat bagi mak 1 balang.sedap.hari ni nak buat lagi untuk mak mertua pula. :)