Saturday, 22 September 2012

eating chicken pox

that's what mya thought. dia ingat chicken pox tu is a food. poor girl!

last Saturday counted as Day 1, the day i noticed very visible bintil berair around her private area. chicken pox never cross my mind at that moment, ingat ala2 panas sebab she's still put on nappy during bedtime so maybe ada melecet sikit.

day after that eh macam bertambah pulak. elok je keluar berjalan and lepak Costa before that, pheww! nasib baik dah dapat latte hehe..little that i know have to quarantine ourselves for the next three days so ok la dah dapat latte kan? no? ;P

agak risau so terus googled, tengok google image je. while at the same time hubby tolong belek si kecik. sorang baca internet sorang telek simptom. memang dah banyak merebak kat badan pun at this time. haha pandai betul doktor-doktor tak bertauliah ni buat andaian. tak payah belajar 5-6 tahun buat medic.

'eczema rashes' ? no. that look too flaky. or kurap as hubby says, sheeshh. apa la, marah orang yang ada eczema spot sekali sekala ni tau *ehem!*

'nappy rash' ? no. macam bersepah and halus sangat kalau nappy rash.

sampai la ternampak link gamba yang serupa and cakap chicken pox. well...O-K. ciri2 bintil memang serupa dan sama. yoshhh..berderau sekejap...because I totally forgot what to expect with chicken pox. the only thing yang teringat is jangan garu, put calamine lotion and minum air kelapa, or is it mandi air kelapa? eh entah lah.

then on google again. 'petua demam campak'.

sangat tak membantu. ambil daun semambu dan letak sebagai alas tidur.atau lumatkan dengan beras or kunyit or what ever and lumur atas badan.

ambil beras pulut, goreng dan rendam. minum air rendaman tersebut.

pakai bedak sejuk dengan kisaran daun cermai.

what the...adoii..mano eden nak carik daun semambu cemerlang gemilang bagai ni....daun bunga ros or pokok hydrangea ada la tumbuh as pokok 'semak' kat sini.

bila call mak, lagi kelakar kut. jangan menggoreng makanan, kena masak masakan rebus-rebus je sampai baik. tak nak ada bunyi goreng gorengan berminyak tu, tak boleh. eek. elakkan makanan bergoreng tu logik la kut. ni sampai satu rumah kena makan sup rebus ape hal kan? nampak sangat teori ni dicipta oleh orang yg kena demam campak, sebab dia kena pantang makan so semua orang pun tak boleh makan sedap. boleh gitu? hehe.

foget it la kan. baik kita tukar google ke 'home remedies for chicken pox'. baru la dapat idea yang do-able. :)

ada satu malam je la yang dia tak tidur langsung. tu pun sebab selsema and hidung tersumbat so marah tak boleh bernafas. i really feel poorly and pity for my neighbour. sorry lah ye bang, anak I tengah sakit. marilah kita menzombie bersama.

alhamdulillah her body temperature is ok. paling tinggi pun 37C. lepas makan ubat dah ok. I think the weather here helps also, kan? imagine terkena balik msia nanti...waduhh...dengan panas lepas tu berpeluh sure lagi terseksa...papa pulak tu takde..huhu...bila fikir macam tu rasa 'lega' la sikit. ada hikmahnya kan.

cuma sekarang ni kesian sangat tengok sebab dia tak boleh makan. sebab dalam mulut pun penuh. quite a few jugak, i'm guessing around 6 naughty chicken pox spot inside her mouth. sangat kasihan meruntun jiwa mama melihatnya , sampai atas gusi dekat gigi depan pun ada. bila tergelak besar sekali sekala datang mood happy dia ternampak la gusi 'buruk' dia tu. :(

perut lapar, badan tak sedap tapi nak makan tak boleh. masuk mulut je terjerit-jerit sakit and marah.
'MAMAAAA....NAUGHTY SANGATTT SANGGATTT!!!! NAUGHTY SPOTTTT!! SAKITTTTTTTNYAAAA MY MOUTTHHHHH...MAAMMMAAAAA...!!!! MYA TAK BOLEH EATTTTTT!!!'

dalam freezer kena simpan stok ice-shaving. wah cam saintifik je kan? padahal aiskerim milo je. hewhewhew...bancuh dengan fresh milk sedap-sedap then bila menjerit je cepat-cepat sumbat ice shaving.nasib baik la ada terbaca petua nak legakan sakit ulcer dlm  mulut for kids dengan ice lollies.

sampaikan ada satu hari tu mostly dia bergantung makan dengan milo beku tu je. lepas tu malam kelaparan, sampai menangis tapi nak makan tak boleh, then tertidur keletihan sebab menangis. kita tengok pun rasa nak nangis ok T__T

tapi sekarang dia sangat pantang dengan calamine lotion, pantang tengok je nak marah. pelik pulak tak suka dengan lotion tu. sampai kena tipu keluarkan paint brush konon nak buat body painting, tapi sekali tu je sebab after that dia dah tau taktik mama.

one of the effective way to pujuk dia menangis is main camera. doing silly faces obviously.





its funny what sleep deprivation can do to you. hehe.

rasanya most of us masih teringat lagi kenangan terkena chicken pox kan? vividly at least. its like one of the life-experience-milestone that you have to get through, sooner or later. especially bila kena kat anak sendiri.  you know, baby- sleepless night, demam teething, nak berjalan, then comes toddler- kindy time, built social skill, self confidence, latih untuk berdikari...and the list go on...

lepas ni kejap je dah nak masuk sekolah...sob sob...dah ada kawan, kena amik exams, stress bila ada test, peer pressure..how time flies, being a mummy is a very hard work. pheww!

tiba-tiba je jadi sayu bila teringat pasal anak membesar. rindu bau baby lah. hehe. ;P




2 comments:

didi said...

Cian Mya...

Aku ingat time aku kena dulu. Kat UK gak. Tapi aku lambat kena. Dalam umur 12 tahun kut. Aku dgn Nina lah. Kitorang duk rumah. Yang lain semua gi car boot sale. Tetiba ada bonjol2 kecik berair. Picit picit pecahkan. Makin banyak. Eh, pecahkan lagi lah. Hahahahaha

Satu rumah kena kecuali bapak aku. Ada jiran yg setakat berdiri depan rumah kitorang pun kena jangkit sebab virus pekat dari 5 badan.

Tapi aku nasib baik kena paling sikit. Mulut, muka langsung takde. Yang lain siap dalam mulut lagi mcm Mia. Dan alhamdulillah tak berparut.

Get well soon Mya!!!

suhana azlin said...

hahaha LOL! mengong sungguh! ;P

but seriously aku tengok pun geram, sbb bijik air tu ala2 shining mengening je kan memanggil2 utk dipecahkan. kut kena kat aku dah tua2 ni pun sibuk nak pop pop pop kut.

i'm sure the jiran also cannot forget the chicken pox experience, so pity!