Friday, 1 October 2010

my 2nd (advanced) birthday party


baiklah. seperti yang di angan-angan kan sejak dari berada di Aberdeen sebelum pulang ke kampung halaman lagi, akhirnya party birthday Mya yang diawalkan 2 bulan selamat diadakan around seminggu raya lepas. woohoo...parti diawalkan? she is sure one lucky girl kan?

ini semua gara-gara me the gediks mama mya yang 'trauma' lepas 1st birthday party mya dibuat jauh di perantauan tanpa gelak ketawa keluarga dan limpahan makanan sedap sob..sob.. sedih woo...sebab dah la tu her 1st birthday, dah la masa tu baru sampai, dah la buat kek segera dari kotak yang tak sedap..dah la.. oh sudah sudah berhenti sekarang. T-T

anyway, my big plan is adalah mahu cuba buat ice cream cake for the pengantin of the day. and it has to be in pink..hehe..ye, ketokohan gedik saya amat ketara disini, melebih-lebih dari orang yang diraikan =P

pernah tengok super hot Nigella Lawson buat dalam foodnetwork, nampak senang..ikut suka hati kita nak flavour apa and nak tuang apa sekalipun dalam ice cream batter tuh ( eg any preferred nuts/cookie crumbs/candy or even chopped berries), yang penting kena ikut tips and cara-cara nak buat so that takde problem nak keluarkan ice cream cake tu dari acuan...gitew ye...cara detai akan diletakkan dalam episod what's cookin okeh.

jamuan dibuat secara kecilan aje...just close family members on both side yang available and err..yeah just families. did inform cik atie and lantik dia jadi wakil geng untuk diberitahu ke seluruh ahli geng tapi apakan daya nama pun raya kan...everybody just not available dah la semua pun cuti lama so tak ape la ye kawan-kawan...masih banyak party Mya yang akan dibuat di masa-masa akan datang =)

the goodies - thanks to Mya's beloved aunties - Mama Adam dan Tiyin yang bersusah payah mensponsor goodies dan belon hot pink/putih dan other party packs...huhu...total ada 6 packs, 4 ben 10 for the boys and powerpuff girls for the girls...yes, tetamu kanak-kanak cuma ada 6 orang je itu pun termasuk Mya

and yes, perempuan montel itu adalah saya!! ini adalah kesan jangka masa pendek setelah pulang melantak selama 3 bulan (sadly including fasting month T_T terima kasih gulai lomak sedap terima kasih kuih raya terima kasih semuaaa...)

pengantin of the day..susah betul nak dapat shot dia berdiri full menunjukkan kekembangan gaun beliau...ligat sangat tak berhenti melompat-lompat bergolek-golek..oh, gaun kembang ni dibeli papa mya uols! memang sangat kagum dengan taste papa sekarang yeay!

with Mama Adam dan Adam...actually kan, besday Adam ni lagi awal dari Mya iaitu pada 3 Oct..memang over kan actual date November tapi party in September? itu la dinamakan diva sejati muahaha...

the only and the best picture of her showing kekembangan gaun idaman ramai

eleh. buat-buat bosan pulak

shmile! =)

blowww mya bloowwww...

suka belon-belon, suka hanging banner tersebut, suka party packs suka suka suka! (^o^)

Mya with Nek Mun =)

yeay! the cake come out perfectly..with its pink 'ice cream topping' and all...thanks to the super hot weather that day coloured candy keliling kek habis mencair hehe... (dan ya kawan-kawan, saya memang suka buat kek bentuk cinta dengan hiasan suci begini hehe..tak gitu min?)

nyanyi jangan tak nyanyi...aww, seeing this picture really made me want to go back to that day T_T minus the super hot weather of course

the spread and my hands trying to cut the cake as quick as possible...memang hangat tak ingat masa ni cek oiiii...laju je cream pink tu jatuh menitik-nitik hehe...

masih sibuk dengan kek beliau T_T

most important, Mya reallly reallly loves her cake..yeayy!! dalam cuaca panas kering begini, siapa pun tidak menolak diberi sepotong ais kerim bukan? memang puas hati setelah bersusah payah membuat dan berkejar-kejar potong laju-laju, kek tersebut pun lajuuu je habis =D

err..ni je la gamba kek yang telah di slice yang ado hehe...

sesi membuka hadiah...ala susah susah aje bagi hadiah segala..hik hik...masa ni dah pengantin tukar persalinan...panas woo buat seksa budak je nak suruh pakai baju cantik kain kilat kembang berlapis-lapis tu..tengok muka dia pun dah celemuih habis hehe

orang kuat ... meh sini nak cium sikit meh hehe

gitula ghopenya party mya hari tu...simple but nice...yang penting dikelilingi keluarga tersayang =) alhamdulillah..walaupun cuaca panas tapi Mya tak mengamuk, tu yang penting kan? kalau tak mau hancur majlis =P

dah habis majlis baru teringat takde gamba up close the superlicious food (laksa by MIL, roti jala ditempah emak, lasagne yang very the cheesilicious by yours truly, nuggets, karipaps and kuih kocis ), gamba slice kek sedap sejuk lagi berkrim and most importantly gambar kami bertiga..uwaaa...tu la kalau cik atie datang kan sonang...tak payah laki den susah payah jadi runner cum cameraman cum pembantu nanny cum pelayan tetamu bagai hehehe...serius lupa sangat-sangat nak ambik gamba bertiga huhu...

after all...di sini saya nak mengucapkan jutaan terima kasih kepada MIL yang bersusah payah membuat laksa, Mama Adam, Tiyin and Uncle Yus (ehem) yang bersusah payah membeli goodies, meniup belon dan menghias party area menjadi glam, kepada emak saya yang menaja roti jala, kepada tetamu yang sudi hadir dan juga susah susah bawak hadiah...oh ye, kepada bibik yang tolong siang ikan buang tulang satu persatu for the laksa, mengemas dapur ditambah dengan sepahan yang i buat hasil memasak lasagne dan kek hehe..pada semua lah ye..tahun depan kita plan baekkk punyer, combine semua orang punya besday terus - Adam, Baban, Atuk and Mya sekali...which means i can make a REALLY BIG CAKE for everyone! ye ye! (oh, harus study dari sekarang kek spesel apakah yang boleh dibuat next year *wink wink)

5 comments:

swit@kon said...

tumelnye.
sorry. atie kat atas hiway masa mya celebrate birthday tu. huhuhu. nanti aa mya. atie bagi adiah besar punya!!!!!

baju mya melets ok. pandai kamal pilih. serius ni. :)

suhana azlin said...

ala atie ni...rugi tau x dtg ari tuh kita maen beyon ada toys and mama wat kek shedap lagiii...

weh, tahun depan WAJIB datang eh...plus hadiah pun kena double qada yg taun ni punyer haha...

swit@kon said...

suhana azlin,

wah. mama mya over. :P
tahun depan ada rezeki aku jadi party planner eh!!!!
DIY Birthday. Woot!

didi said...

Ye lin,Ye.

Aku betul2 percaya yang Malaysia ni panas. Kau ni over tau, 6 kali kau sebut pasal Malaysia ini panas!!!!!

:p

suhana azlin said...

eh bukan bukan ps dont get me wrong plsss...

sbb hari tu mmg hangat beb, aku tensen tgk kek tu lajuuu je cair..hehe...