Wednesday, 27 October 2010

tasty salty egg - in the making

sangat excited bila terjumpa ada blog yang tunjuk how to make your homemade telur masin, lagi la tuan punya blog tu pun jauh di perantauan sanun..hehe...agak kagum la dengan blog ni. sebab dah la student medic kat russia, then suka baking (wink*wink) and siap amik order jual kek kat sana lagi tauuu.....fuhhh...to have that energy...salute lah!

by the way, rasa cam teringin nak try buat telur masin - permulaan kepada merealisasikan impian makan nasi kerabu di perantauan..sob..sob... -__-'

kalau nak tengok cara-cara yang detail korang klik je la sini ok, kalau tunjuk pun korang bukannya heran pun nak buat kan..dah tentu2 kat kedai runcit ah seng tu bersepah telur masin hehe...


first thing first, kena carik telur yang kulit putih...telur itik memang nan ado la kan...satu-satunya tempat yang pernah ternampak telur ayam kulit putih ni adalah kat markandspencer..hambik ko kalau kat msia ada ke ko gi m&s ni beli telur? haha nak beli biskut dengan coklat dia pun cam fikir 18 kali, kali ke-19 fikir decide tak jadi beli =P

telur ayam kulit putih, checked!

comel kan terapung-apung gitu =)
try 3 biji dulu...sebab takde botol besar bertutup yang sesuai


apakah kesudahan proses membuat telur masin homemade ni? nantikan keputusannya in err..another 2 weeks! tungguuuuuu....and wish me luck! =)

2 comments:

swit@kon said...

ihiks.
best gak dok obersea.
kau try benda yang kau tak penah try.

suhana azlin said...

hehe tu la kan?

dulu tak terpk satu hari aku teragak buat telur masin sendiri =P