Tuesday, 13 December 2011

amalan kecantikan yang telah lama saya tinggalkan. tsk tsk. T___T



kalau dah namanya perempuan. lumrah perempuan suka nak bercantik cantik, bersiap siap comel lote dan sanggup berhabis kalau masuk bab cantik dan melawa ni, tak gitu?

yours truly tak ketinggalan. masa zaman anak dara muda jelita dulu memang rajin la bab2 menjaga kecantikan ni, zaman sekolah tu lebur je krim apa yang mak pakai tapi bila dah masuk uni memang teeheehee duit habis sebab mengkayakan guardian dgn watson je la..dulu muda2 kadang2 ada jerawat2 comel seketul dua, condition kulit tak la teruk mana tapi dah namanya student hari2 berjalan kaki tengah panas dengan mata panda sebab stay-up (kononnya study padahal bergayut) jadi memang pantang kalau ada produk whitening baru keluar sure nak beli.

balik cuti sem sure mak layan belanja facial, hehe kenangan betul katil2 facial sebelah2 pastu tau2 je la facial ni kan lama, urut la mask la steaming la...tengah sedap relax2 tunggu mask kering and tahan mata yang dah layu tetiba terkejut dengar bunyi dengkuran mak tertido..haha LOL! =P

even lepas kahwin pun time hubby buat financial planning perbelanjaan sebulan siap propose, harus ya ada bajetnya untuk kecantikan gue dong. tapi haremmm tak buat pun sebab terus mengandung and bajet lebih terarah kepada melempiaskan nafsu makan. muahahaha. weekend2 tu drpd dok kat salun 2-3 jam baik la kita merayau jalan2 cari makan, betul tak? =P

tapi kan lepas ada baby tiba2 macam dah malas sangattttttt nak buat benda2 tu sume. bukan malas apa, penat. masa tu rasa nak marah2, miserable, tak terurus sume ada sebab tak cukup tido. nak adjust lifestyle bila ada baby ni bukan senang wooo....ada anak kecik tau2 je la kan, nak2 kalau tinggal berdua je dengan dia mana la ada masa nak berscrub muka pakai mask bagai. dapat mandi 5 minit tanpa gangguan pun dah cukup baik. bye bye lulur mandi puteri binari susu kambingku. kadang2 tu dia ok je tidur tapi telinga ni cam terdengar2 je baby nangis tengah2 sedap bershower tuh.

boleh je kut kalau nak maintain, patutnya bila tension and letih memanjakan diri is one of the thing yang kita boleh buat untuk release tension. tapi bila badan dah penat dengan kerja ofis, dinner pun ala kadar tapau seadanya, settle anak dari nursery, tidurkan dia and prepare baju kerja dengan barang utk nursery dia esoknya, ruji pakai mask and urut2 muka dah tak masuk dalam list penting.

sekarang bila dia dah besar ni baru la merasa balik pakai mask muka and mandi lama sikit memanjakan rambut. baru la rambut ni rupa rambut, lawa sikit la dari penyapu. kalau tidak....haish.

rindu pulak nak gedik2 belek muka weh. antara amalan kecantikan yang pernah dan wajib di hidupkan semula dalam kahidupan seharian as part of azam tahun baru is:

1. sapu EVO sebelum tidur : yang ni serius lama gilerrr kut tak buat, rasa cam zaman sekolah dengan uni dulu rajin la, massage a few drops minyak zaitun kat muka dan leher sampai la minyak tu merata cam ala2 kering sikit kat muka. best wooo...antioksidan semulajadi =)

2. tekap timun/cold used teabags atas mata: yg ni rasa memang semua orang at least mesti pernah buat sekali kan?

3. pakai bedak sejuk : orang yg selalu berjemur harus amalkan, saya ada satu favourite bedak sejuk gamat untuk resdung, all the way from langkawi. the bery first time pakai macam sejuk2 pedih, tak tau la sebab memang hidung ni beresdung ke apa =P tapi memang best gile la bedak sejuk ni, parut cepat hilang and elok untuk sunburn. make sure lepas pakai cuci bersih then sapu krim sebab bedak sejuk ni tend to make your skin feels dry after wards.

4. facial at least once a month and face mask once a week: facial oh facial. last sekali buat tahun lepas kut, tinggal mya dengan mak kejap, that was the first time after 2 tahun dia lahir. tapi macam tak best sebab dalam hati tak tenang ingatkan mya pastu sibuk berdoa eh cepat la amoi cuci muka gua, nak cepat2 habis je. pastu saya ni suka face mask yang jenis face-cloth tu, dulu feveret jenama from japan apa tu yang ada perisa lemon dengan orange. best sangat...tapi sekarang dah melambak2 kut skin care from japan/korea sampai cam takut pulak nak pakai.

5. steam rambut: yang ni best. sebab suka pergi salun nyonya style retro zaman 80-an kat pekan sungai besi. teeheehee...best sebab murah. dulu kalau datang 'kegilaan' tengah lunch break hari jumaat pun boleh pi pecut steam rambut jap. lagi tengah banyak kerja and stress rasa nak bakar opis lagiiiii la gatal semacam nak steam rambut...haha...tak dapat pergi sungai besi pi cuci rambut kat salun area precint diplomatik pun jadik, dokek sket den nak berkojar balik opis, boto tak? ;P

6. urutan dan tekan muka lepas bangun pagi: pernah sekali terbaca dalam majalah, pasal petua cantik artis, tak ingat la artis mana msia ke indon, tapi dia cakap bangun pagi basahkan muka then urut2 muka tu 5-10 minit. pastu tekan2 kat a few area contoh; tolak tulang pipi ke arah atas a few seconds and ulang, picit2 dagu, urut sekitar mata, picit2 belakang telinga serta tengkuk and urut leher dari bawah ke atas. kalau air kt muka dah kering basahkan balik dan ulang. so what i did is sambil urut sambil selawat. awet muda tuuuu selawat banyak2 kan? sekarang nan ado lah ye. bangun pagi pun sebab mya dah kejut mintak breakfast. T__T

7. sapu ais ke muka sebelum mekap: ni pun best gak. lepas cuci muka amik seketui ais then sapu keliling muka sampai cair, biar kering then baru pakai toner/sunscreen/ moisturiser/ serum or apa jadah la base ke apa then baru pakai mekap. entah la, macam suka sebab nampak mekap tu lagi blend and 'melekat'.

8. lulur badan: all time favourite, lulur mandi susu kambing. dulu hangat di pasaran jenama puteri binari, macam2 version ada yang bunga-bungaan, buah-buahan or milky type. rajin jugak la 2-3 hari sekali melulur. lagi best kalau mandi denga st ives apricot bath then sental badan dengan lulur. terasa diriku begitu berharga gitu! eh, rasa macam nak lari gi boots je beli body scrub hari ni...hmmm ;)

ada la lagi a few things yang agak rajin jugak dibuat dulu2, macam homemade face mask letak putih telur or crushed strawberries atas muka malam2. kalau bab supplement ni selalu lupa nak makan, time beli tu ye ye sangat je membeli vitamin c, kalsium, EPO tapi lepas 2-3 hari sure lupa nak amalkan.

rasanya sekarang ni bila dah di ambang three-o kena la mulakan balik apa yang patut...especially bab supplement dengan pemakanan kan? kena banyak kan lagi makan buah dgn sayur (yg ni cliche but so true) dah la malas minum susu, hubby selalu bising mama tu hantu kopi tapi susu tak nak minum =P dulu lagi la suka nau buat nescafe dengan coffemate..e.v.e.r.y.d.a.y.o.k. pernah dengar tak coffeemate tu sangat bahaya untuk tulang dalam jangka masa panjang? seram wehh...tau2 lutut reput peroi terus. sekarang tidak lagi hehe...jauhkan minuman instant, kalau nak pun buat kopi susu letak fresh milk instead of condensed milk. kalau hari2 minum bersusu letak susu pekat memang boleh rasa badan cepat naik tau.

penjagaan kecantikan ni bukan luaran je, zat2 dalaman pun kena jaga jugak. peringatan untuk diri sendiri tu. dah tu ni sape nak handle serunding dengan stok keropok ikan yang baru sampai ni? adoi...sedap pulak tu keropok ni, makan sampai kenyang gile pastu baru perasan pisang tersadai kt atas fridge. nak breakfast dengan banana konon. choi! =P

motip?? haha gambar ni masa keje kt Frankfurt, time ni semasa masih lagi gemuk tapi dah berani la sikit2 nak bergambar walaupun lepas tu rasa depressed tgk gamba sendiri. time mya dah umur 6 bulan. sob sob. T___T



2 comments:

Eny Yusof said...

Ex-rumetku ini memang sangat gila menjaga kecantikan. Segala mak nenek krim ada dulu. Ingat tak kita main scrub2 badan? Pastu I tried all ur cream sampai terpengaruh la nak beli skinfood punya product dulu.

And u did gave a bottle of that bedak sejuk to me. Mana eh nak cari lagi bedak tu?

Syok duduk sekali dgn org yg suka jaga kecantikan ni sbbb kita pun sama terpengaruh. Which is a good thing la kan. Missed our time back then....

suhana azlin said...

haha best kan main spa2 pulak kat bilik...skinfood punya milk face wash mmg terbaek la..dgn my skin sgt sesuai, skang baru start pakai clinique tp still suka skinfood =)

maybe sbb winter kut tu yg kulit kering gatal semacam, hopefully abes winter nnt getting better

wohoho ada eh i bg bedak sejuk tu kt u? all time feveret tuh...tp skang dah xde nak belek2 muka cm dulu eny...ni baru nk start balik sikit2, at least scrub and pakai mask once a week.