kan kita ada oven baru kan.
baru tak baru dah 2 months old la jugak
so sekarang masih dalam fasa mengujikaji perangai cik oven. first time buat kek besday mya sangat tak puas hati.suppose nak basic kek victoria sponge tu, kek masak tapi tekstur cam berat semacam. but still edible la.
tapi kalau buat cupcake ok la pulak.
then try buat cookies pun cam bantat, but that one maybe its the recipe sebab ratio butter dengan tepung cam tak balance, ke diri sendiri yang salah bancuh tak tau la. tapi pernah dengar orang cakap kalau cuaca sejuk baking2 ni susah nak menjadi, sebab tepung jadi satu macam. betul tak betul tu tak tau lah kan.
rasa cam seminggu 3-4 kali membaking, sebab nak dapatkan setting yang betul. mostly kalau kek yang loyang besar luar nampak macam dah ok tapi bila potong lapisan bawah tu tak masak. macam bingka. sangat frust tahu??
so far cookies dah ok, masak memang cantik sebab memang piring dia berpusing ala2 microwave tu kan, and oh yes i try resepi cookies yang lain hehe...sodap rangup, pueh ati den dapat benda nak mengunyap malam2. amik resepi kt curlybabes.
only god knows berapa kilo tepung ku habiskan and how many trips i made to the shop just to buy eggs and flour. agak2 cam tak jadi je cepat2 hambun and hapuskan bukti, kang kut terdengar usik usikan manja cik hubby ada yang akak meroyan bedah. hahaha.
jadi ujikaji hari ini adalah: Moist Chocolate Chiffon Cake.
yang ni kalau tak jadi memang nak kena sumpah. sebab di buat dengan penuh kasih sayang you know, spend exactly 35 minit untuk beat meringued BY HAND.
yes you read me, penat berdiri duduk, sakit pinggang duduk berdiri pulak. siap ada coffee break once a while lagi. haha. sekarang nak menaip sikit pun tangan cam dah kebas haha. lenguh gile. tapi takpe, me beloved 'chicken wings' deserved it. LOL.
No comments:
Post a Comment