Monday 19 December 2011

hasil eksperimen semalam yg masih membingka dan my 1st Chicken Pot Pie.


serpihan kek yang dapat diselamatkan, dah selamat pun masuk perut mya dan mama =)

ini lah hasil eksperimen Kek Coklat Chiffon semalam uols....
part tengah still tak berapa masak, slightly undone...tapi part tepi memang lembut gebus sedap....
resepi from Mat Gebu yang famous tuh...kurang manis sket maybe sebab kita convert sukatan from gram ke cups hehe...sonang kojo ;P

tapi lepas tu ada buat eksperimen ke-2, Chicken Pot Pie.

yang ini wallah! memang sedap nyum nyum nyum....shortcrust pastry guna resepi basic je amik dari buku masak den - The Great British Book of Baking, from The Great British Bake Off Series 1.

banyak resepi Chicken Pie yang nampak menarik, especially part pastry tu...ada yg suka flaky pastry, ada yang prefer puff pastry so guna shopbought puff pastry je dah ok kut...tak yah susah2. makcik nigella pun buat chicken pot pie guna shopbought pastry je. senang.


tapi ada jumpa satu resepi pastry yang nampak menarik, dekat bakingmum sebab ada guna yogurt. next time kalau craving nak  makan pie harus cobain. (co-ba-in bukan kurt cobain ye)


filling pulak main campak2 ikut suka...sonang je bedah, pakai je apa bahan yang ada kek dapur tu....semalam pakai isi ayam, carrot sket, kentang, button mushroom dengan edamame...hehe si mya ni peas dia tak suka tapi kalau edamame gemar sangat2...kuah pulak sebab malas nak buat basic white sauce pakai tepung gandun just guna cornflour je untuk pekatkan kuah...nyum nyum nyum....

oven oh oven.

cookies, tick!
pie, tick! 
cupcake, tick!
cake, tettttt!!

kesimpulan yang dapat kita buat setakat ni is; kalau nak buat kek tak boleh pakai loyang besar..kena bahagi bakar layer by layer...tu kalau memang nak buat kek lapis dengan frosting and cream ok la kan, kalau nk buat marble kek ke butter kek ke cmno tuh? haih.

tapi takpe, practice makes perfect.
lepas ni mari kita teruskan ujikaji dengan membuat roti pula. chaiyok chaiyok!!


No comments: