Wednesday, 15 February 2012

canne mama?



mama, macam mana mama? kan mama?

tu la ayat feveret mya. E-V-E-R-Y-T-H-I-N-G semua ada kena explaination.

mya, don't climb on that sofa jatuh nanti kan sakit. mama sad nanti tauuu...
aish apa mya screaming aje ni? i told you got uncle upstairs nak sleep kan?
mya jangan la disturb mama nak cook ni, kan got hot oil here...its very dangerous you know?
laaa...why mya draw on the wall ni? papa marah nanti tau....
come mya say bye bye to the cat, dia nak go back home tu mama dia miss nanti.

canne nanti mama cry?
canne nanti uncle get downstairs mama?
canne nanti mya terkena hot oil tu?
canne papa marah? alaaaa...meeyaaaa kan nakkkkkk...
canne mama mama cat tu miss dia? catttt ohhh cat, mama miss u..macam tu mama dia miss dia kan mama?

tak pun ada je akal dia nak pusing2 kita balik. contoh tak bagi makan ice cream sebab batuk. tiba2 out of blue tanya;

mama, mya dah baik cough ke? mya nak eat ubat la...
eh, mya dah takde cough tak boleh eat ubat sayang, that one kalau mya cough aje..
allaaaa...meeyaaa kan nakkkk...
ehhhh stomach pain nanti macam mana?
mama, mama, macam mana nanti mya siad bila mya stomach pain?
huhuhu..mammmmaaaaa helllpppp helllppppp so painfulll (sila abaikan lakonan mama yg over, siap dgn mimik muka lagi tu -_-')
mya dah boleh eat ice cream? (muka mengharap mama say yes)

sekarang pulak dah jadi habit, asal kita dah siap nak tidur, dah baca bedtime tinggal nak baring je tiba2 cakap hungryy la hunggryyyyy...haih. saje je kan? tadi bila kita nak bagi dinner pandai komplen; 


'i want chicken only don't want rice..tak sed-dapp rice tu. tak, tak sed-dapp.'


kat sekolah ada party valentine ko. kemain lagi. dress code red or pink. kecik2 sila rasain semua ye mya dah besar sok mama kutil2 kalau tau dok main2 valentine ni.

oh i feel so princessy today....



bila mama start berhujah 'see? kan mama dah cakap when its dinner time mya finish up la your food...when its bedtime you have to sleep..bla..blaa...mama dah bagi tadi....bla bla...put at the corner...kan mama dah tanya mya nak oat tak tadi....bla bla...'

pandai je buat kita cair; 'mama. mama ask la mya, mya do you want oat? mama ask la mee-yaaa.....uhuk uhuk'

like mother like daughter. sounds cliche, but so so true. ;P

betapa pandai pun kita yang mak ni rasa berhujah, membebel, menegakkan peraturan disiplin pandai lagi si kecik ni nak putar belit. hihi. sejak genap umur 3 tahun ni memang nampak sangat perkembangan perangai, sikap dgn kepandaian dia cepat sangat berkembang sekarang ni. time2 macam ni la kalau tersilap cakap sikit dia yang betul kan kita. oopss! i'm sorry mya, mama won't say that again ok? =)

nak anak cakap elok2, kita kena cakap elok2. nak anak pandai cakap 'please', 'thank you', 'excuse me', 'alhamdulillah', nyanyi2 happy2 kita pun kena buat benda yang sama. nak anak tak malu mintak maaf kita pun kena la tak berat mulut nak mengaku and say sorry bila buat salah.


 tengah cari akal camne ye nak mintak mama makain eskrem..hmmm...eskrem..oh eskremm cedappnyerr...slurpp!


susah wooo nak jadi mak, kita ni bukan la bagus mana jauh sekali ibu mithali so untuk tunjukkan perfection untuk anak dari diri yg tak perfect dan banyak kelemahan bukan la mudah ye. lagi2 la anak sulung, faham2 je la kan jadi bahan eksperimen mak bapak. bak kata chandler and monica masa dapat anak angkat 'we can screw them up to whatever we wants'. betul apa? kan?

kadang-kadang ada je tertinggi suara, terlebih membebel, tercakap kasar sikit nak nak bila tengah penat kerja rumah tak habis rumah makin bersepah tapi cepat2 kena sedarkan diri, what do i expect a 4 year old would do? duduk diam saje memahami kelelahan emaknya yang tak habis mengemas? hai lah, baru terasa kebodohan diri sendiri ;P.


 muka yg mencairkan hati mama bila mama bising suruh kemas toys


from the moment she's out to this world, proses pembelajaran menjadi seorang mama tak pernah habis. every day is a new chapter to me. looking back, there's faults and silliness that i would not change otherwise, sebab dengan kelemahan tu la kita baiki diri sendiri.

when she's all grown up, selalu bayangkan apa anggapan and first impression yang kita nak anak kita ingat dalam memori dia masa kecik2 dulu. oh mak saya tiger mum, garang gila serius aje. mama saya lemah lembut dan sangat penyayang. mama saya kelakar dan lucu orangnya. 

korang yang dah jadi mak selalu tak terfikir benda ni? mesti la kalau boleh nak anak kita ingat memori yang baik2 aje kan...mama saya garang tapi baik, walaupun dia membebel dan saya nangis sebab mama marah tapi saya tetap cari mama mintak pujuk..mama saya the best cook in the world you know! pandai sangat dia cook...dulu mama saya selalu ajar saya main counting, play with flour and butter,and then when its raining mama said we can put on our boots and play in the rain, best sangat! mama saya suka joget2, selalu bila saya tak perasan tiba2 mama dancing2 dengan papa...selalunya diorang buat funny moves and silly faces. hehe. mama saya sayang papa, papa saya pun. diorang tu memang kadang2 pelik sikit, saya pun tak faham tapi best lah!

haha terdetail pulak angan2. kesimpulannya, marilah kita perbaiki diri untuk anak-anak sendiri. harap2 Tuhan dapat terus berikan kekuatan untuk jadi yang terbaik for my Mya  :)


akibat tak nak tidur siang, punya la beria refuse even masuk bilik pun last2 tertidur atas sofa...tengok si capik bukan main cantik lagi dia bertootoo..entah bila masa la dia sarung tutu kt capik ;P

5 comments:

swit@kon said...

hahaha.
mya tetap diva!
:P

btw, ur words make me wonder. am i gonna be a good mom to my future kids. i know my mom did.

oh. rasa nak nanges la lin. mintak tunjuk ajar. when the times come. :)

suhana azlin said...

kan kan kan? once dah berbaby there's no turning back okeh, takut macam mana pun kena face jugak.

macam aku, kenangan mak aku dulu garang gile, tp bila makin besar makin ok, jd membe la pulak hihi...rasanya masa zaman kita mak2 mmg garang kan? skang dah x relevan dah...budak2 skang cepat matang.

aku rasa kita patut tubuhkan young mummy support group. agenda; mengkopi sambil berdiskusi. oh super best! ;)

swit@kon said...

setuju!!!!!!!!!!!!!!
kopi pertama. kedua diskusi.

stuju!!

didi mana? didi?

didi said...

Saya di siniiiiiiii!!!!!!!!!
Maaf lambat baca...

Yes Lin. Aku selalu risau if I'm being a good enough mother to Adyan. Sometimes rasa malu bila tension jaga dia, or mengeluh bila rasa letih sangat but it is so, so, SO worth it when he smiles or when u watch him sleep. Seriusly, u feel so ashamed of urself for not being grateful. *sob*sob*

And at the same time, aku akan terkenangkan time2 aku buat mak aku marah, buat mak aku sedih. Penat dia besarkan aku, pastu kurang ajar pulak. It really makes u appriciate ur mom so,so,so much more.

Dan sejak aku jadi mak, aku lebih senang emo!!! Ye, Didi yang hati kering ni tgk baby kat tv pun boleh nanges!!!!

Hahaha :)

suhana azlin said...

aku rasa kalau anak sulung tu mmg suka je nak melawan2 dgn buat mak sedih kan? hihi

pastu bila ada anak ni baru la 'oh my, i AM turning into my mother!' sbb dulu cam suke je menjawab, ala mak ni org tau la, org dah besar laaa... ;P

sekarang rasain! padan muka aku. mya pulak sebijik perangai omak eh. tsk.