Wednesday, 15 February 2012

We are FOUR! (plus exaggerating ramblings bout the celebration cake. haih)

 

15 Februari 2012 - genap 4 tahun usia perkahwinan kami...cewah! ayat tak ingat hihi...

kejap betul masa berlalu, sedar tak sedar je dah 4 tahun....looking back, rasa diri dah bertambah matang dalam hidup berkeluarga, sekarang dah tau pace and how to handle daily chores, dah mampu la nak masak sendiri setakat buat makan2 untuk close friends and family, dah rasa betapa susahnya juggling life as a working mum and the sweet life as fulltime housewife etc etc....

4 tahun lepas pada tarikh yang sama dalam kepala masih zero, tak tau what to expect....rasanya semua orang yang dah kahwin pun setuju kut kalau nak cakap the first 2-3 month are the 'hardest'...ye la kan masa tu baru nak adapt hidup berdua, selama ni dating jumpa2 dah cantik siap mekap wangi pulak tu ni tiba2 bangun pagi muka 'seksi' au naturel gitu...sangat natural termasuk la bau bauan ahahaha....

masa tu baru la tau erti perkongsian sebenar ;P

honestly, weols ni jenis yang jarang bergaduh...paling teruk pun merajuk bodoh2 je...tu pun sebab siapa lagi kalau bukan si mama diva ni *cough*cough*...bukan la nak cakap besar sebab relationship mana la yang tak de angin katrina or tsunami datang melanda kan...tapi memang daripada couple2 dulu memang jarang gaduh....tu pasal le kita pelik sangat time student dulu ada yang bergaduh bf/gf sampai nak tampar, campak helmet, tengking2 depan asrama....pastu bila dah baik boleh lak sambung i love you miss you sume...erk, hello? feliks okey. 

rasanya dugaan paling berat yang membuatkan terfikir; 'ok, this is it, this is going to be the first time in million years kau nak kena marah dgn laki kaw kaw...rasain!' ,is masa tragedi kunci tertinggal......sekali tengok2 eh asal x marah ni? wuuwuwuwuuu.....begitulah suami saya puan puan, begitu cool sekali. tsk.

semoga Tuhan terus memberkati kehidupan kami sekeluarga, bahagia selalu hendaknya sampai hujung nyawa...aminn....

hadiah? hehe...sampai 3 kali mi amor tanya nak adiah apa ni? muka blur je...hadiah? emm hadiah eh..hadiah hadiah...pikior punya pikior (ceh macam nak jawab soklan exam) cakap nak shopping je boleh? plus penerangan shopping  disini bermaksud several trips of shopping...shopping barang holiday, shopping piggan mangkuk, shopping loyang kek....haha bijak tak saya? 

bukan apa, kang bitau barang idaman hati yang tentu2 mahal pastu kalau rasa macam tak mampu and kena reject sedih lak haaa kan dah susah tu...

sebab kita bukan jenis yg sambut2 yo yo bonar bab anni ni kan so takde la plan nak mintak apa pun...lagipun bulan depan nak jalan so kira celebrate lah tu (oh so can't wait for the trip, nak makan macaroons Laduree!)

eh dah la tu...karut sugguh, jom bukak the exaggerating stories about the cake.

just to celebrate suka suka ada la kita menggodek kek sikit2 kan...sekarang ni ketagihan baking makin teruk. huhu. paling tak boleh dikawal bila pegang debit kad mi amor...wahhhh bersinar2 muka merembat bahan baking....kali ni saje nak main2 kek ni, dapat ilham dari masam manis, suka sangat dgn hasil tangan Kak Ita ni...subhanallah halus betul! dah patut bukak bakeri ni tau...tak caye tengok Chocolate Blueberry Roulade Torte ni, syiok kan?


simple deco; nasib baik ada leftover ganache boleh la main carik2 picit2 sikit buat penyeri..oh, tak lupa si kuning daisy mya, daisy ni memang pet mya, hari2 si daisy la buat umpan mya masuk bilik air nak suruh mandi....mya dah bagi daisy bfast? jom jom sian dia hungry tu...haha...menipu je la kejenye dah jadi mak ni uols...kalau tidakkkk haremmm....sejuk weyh, kita nak amik wuduk pun bercinta apetah lagi nak suruh mya mandi...

tarraaaa!! papa! papa! tengok la kek mama...haha tinggi tak tinggi tak? semalam leper je kan? magic you know...sexcited je nak tunggu time potong kek ni, tak sabar nak tengok dalam dia macam mana ;P


garisan menegak yang senget benget kena tiup angin...haha...enjoy tau buat roulade ni, next time harus try jenis kek sponge ringan macam genoise sponge...


sekarang misi menconvert mi amor kepada RVC dah tercapai...haha...selalu tu kalau buat dia bo layan je uols, stress ahkak. pastu bila kita bawak buat buah tangan pi rumah orang lain baru la dia teringin nak rasa sebab tengok orang lain cam excited2 nak makan....hah, baru tau kan? 

paling best ari tu kuar beli grocery shopping dgn mya ada dapat sms arahan; 'mama, malam ni buat red velbet. beli bahan' ewah. sonang boto ati eh, nak ordar saja. nasib baik la cinta ati den.

walawey! rasa nak joget joget! muahahaha(gelak jahat )...balik kedai godek kek laju2 then by 8pm dah selamat dapat red velbet dia, dgn icing cair sbb tak sempat sejuk ;)

that's why la buat roulade ni pakai red velvet...patutnya kena pakai kek jenis ringan, kek yang jenis 'dense' and berat memang pecah lah ye cik kak mama mya yang bijak bistari. sebab tu senget benget lapisan vertical dia tu. satu adunan RVC di bakar dua kali dalam loyang brownies, dapat 2 lapis, 1 lapis potong 2 bahagia untuk gulungan, 1 lapis lagi potong bentuk bulat untuk lapisan atas dan bawah kek pakai tupperware...miahahaha....tu sebab kek ni comel je, ikut saiz tupperware bentuk bulat tu ha....spesel ni tau, tak yah beli loyang kek baru, bila ukur pun diameter kek dalam 4 cm. apakah? ;P

apa? tak tau roulade? torte? takpe takpe...bunyi je macam hebat sebab dalam bahasa lain, in other words kek gulung menegak senang citer heheheh.

roulade is suppose just kek gulung macam swiss roll tu, (roulade is French for 'roll') kalau 'roulade torte' is dalam bentuk sebiji kek (as torte means 'cake' in German) and ada sweet pastry sebagai base, but ada je yang omit the sweet pastry case tu. another yummy roulade torte exampe refer live well, eat often, snack much and aunty yochana. there's no recipe provided but you can adapt the idea really. pakai aje resepi kek span or swiss roll feveret then play with the filling flavours; blueberry, nuttella, cream cheese....oh my, my mouth is full of saliva already! pendek kata, sky is the limit lah! =)

next time harus ikut full recipe macam Kak Ita kita tu, tapi kena ada excuse la pulak party ke gathering or farewell ke baru berbaloi...

adeh...cepat la buat summer party korang...or...welcoming spring party anyone? 

6 comments:

DeLancrettLurpak said...

happy anni woot woot!

masa aku baca title post ko, aku ingat ko dah pregnant, baru nak congratulate, hehe

Anyway, den tak dayo nak buek kek mcm ko ni yang oi, mcm mencabar sgt, tak kuaso den do, delivery buleh?

swit@kon said...

happy anni!!!
sedap nampaknya kek itu.
rindu la nak baking :(

so, amacam kitchen aid?
wakakakaka

suhana azlin said...

lurpak: hehe tentiu tentiu...ketapi aku baru di awal persinggahan beb, kau lagi otai kut ;)

haha aku x terpikir lak org ingat pregnant, tu selalu ckp bun la bukan kek hihi

ni kes xde keje and curious, boleh ek jadi lapis2 gini? buat tgh malam gelap maka ni lah kejadiannye kome.

suhana azlin said...

switakon: thanks pengapit!! haha...now not so hot anymore lorrr..lemak sana sini sob sob aku dah stress ni next month nk jalan amik gambo sure nampak.. tsk..demokk!!

kitchen aid insya Allah dapat, tp nak balik esok kut baru beli :)

kau dpt deal dari mana? sini GBP400, so convert dlm 2k.

Suraya Aida :) said...

NAK KEK TU!ARGHH! tp nk kalin wat kn,xnk masak sdr haha

oh happy anniversary,
make more babies (like mya) :p

eh rhyme la! haha

suhana azlin said...

dedot, mahu kah? muleh muleh..masuk list kek raya, kali ni kut tersalah bancuh pastu melimpah satu oven ko dah ada pengalaman canne nak cuci kan? kekekeke ;P

babies? erk. nanti dulu kut. kita kan bakal cinta antara benua,adalah tidak adil sekiranya sorg2 berjaga malam menjaga bayi. oops! hihi.