Wednesday, 3 October 2012

last minute baking mad

dah hari-hari terakhir sebagai home maker (ayat sedap sket dari house wife, nak lagi glamer 'big spender' bukan panties besar eh tp handal memboli bolah) ni ligat pulak membaking...dalam masa less than 2 weeks ada 5 biji kek, kira hebak sangat ar tuh sebab consider tahap obes semasa ni kan, mana boleh baking selalu selalu.  
nasib baik untuk orang, weeeeee....suka suka...sebab dapat baking tapi orang lain yang habiskan.

meraung-raung hand mixer bunyi motobot argos i mintak rehat, jangan kata mixer mya pun amarah. mana tak nye dia sibuk nak tengok kartun pun tak senang, so noisy la mama stop that please! stop! sorry la mya almaklumlah mixer murahan, murah murah pun banyak jasa dia tau. elok je jadi kek kita hehe. walaupun kalau nak buat sponge cake yang required 10 minutes beating sampai adunan fluffy kena stop every 2-3 minutes sebab dah terbau asap. kehkehkeh...sayang ko motobot! muahs! ;P

 Red Velvet for my farewell @Nurul's...keep calm la sangat. kamera tertinggal so gamba cilok from tuan rumah punya fb. eh sendiri punya farewell sendiri buat kek ek kahkahkah...jangan tak tau, siap msg Nurul tanya eh jadi ke tak weekend ni i nak beli bahan ni hihi..terima kasih daun keladi darling ku, sure penat lelah memasak hilang tatkala melihat daku ulang alik top up kuah asam laksa 3,4, 18 kali..siap tapau kau! ah fedulik la kan, sedap gila wohh...sebijik yang macam dalam jusco midvalley tu, terbaekk!

Lemon Blueberry Cake; yes, terlebih rajin bawak 2 bijik kek...yg Oreo Cheesecake belakang tu tuan rumah punya ye...aduss...udah ku bilang di bawain kek kok iya buat juga ya...kan ke penat gituh. tekak ni memanggil2 teringin something lemony, and alhamdulillah cuaca hari tu sangat baik consider dah autumn kan, so memang syok sangat la halau wasp dok hurung kek ni, kek ni lapis dengan lemon curd Sainsburys and whipped cream. feeling summer habis uols. i likeee....

last final order, Blueberry Blackforest Cake order dari Kak Saniah our first lady hehe...katanya nak order untuk birthday anak tapi minggu tu mya chicken pox huhu...mula nak RVC tapi sebab dah rasa masa farewell so tukar order blackforest pulak hihi...cherry memang dah out of season la kan so tukar dgn blueberry je la, personally kita pun prefer blueberry kut. entah nape cherry tu rasa cam ubat batuk la. me don't like cherries. bagus la sebab dengar kabo mahei bebeno kt msia.

gambo dicilok dari fb Kak Saniah ;)


other than that, Chocolate Indulgence for Thirah yg the other day and Red Velvet for Aini, yg ni tak sempat nak snap gambo sebab selalu sangat buat maka tak heran.

betul cakap Cik Lurpak, nak buat kek itu mudah dan senang aje. but to make it looks pretty, inviting, tempting and looks special is very challenging. lagi la buat untuk orang, gigil tangan ni dek non.

balik esok berazam nak pergi kelas baking. si kenit pun bila tengok citer baking kek cantik-cantik kt food network pun dah pandai suruh mama gi belajar.

'wow! so pretty..wow wow! tengok mama look! look! mama can you do like that? mama go la learn...but mya want to follow ok? mama find yang mya boleh follow'

wah wah wah..harusla hilang fokus mama nak belajar sayang oi....kita main baking sendiri sendiri je la kalau gituh...tu pun kalau ada masa, entah-entah hujung minggu merayap je kan.

2 comments:

DeLancrettLurpak said...

nok, kalau kelas cake decorating tu ada level, aku rasa ko boleh terus masuk intermediate level. Kalau dah sampai expert level, bolehlah ko masuk Ace of Cake, hehehehhe

kalau aku, kena masuk "cake decorating for dummy dulu", hahahahhaa

suhana azlin said...

banyak la hang masuk ace of cakes bagai haha

aku nak yg biasa2 je pakai cream2 nih, yg fondant tak kosser okeh? ai dah serik, gile susah nak uli lenguh jari dempak2 ni tau!