Saturday, 27 October 2012

running here there and everywhere

sibuk sangat le tew.

but it is true tau, there's too much going on in one time.

touch down, stay seremban.
gi pjaya mintak surat utk car loan. submit.
melawat office kak iza, then sempat shopping tudung and kurung hewhewhew
bake rvc for tiyin the mak buyung menunggu hari.

balik bangi menumpang kak iza.
pinjam keta acu settlekan sekolah mya; cari,lawat kawasan, fikir2 mana location yg convenience, decide, then bayar deposit sekolah (mahal boleh tahan woh)
lari kejap singgah kedai cermin mata. (which happens located next to tuttifrutti)
dapat tau pasal hal rumah pertukaran nama strata or whatever, lari kejap pergi developer office.
shopping barang baking for raya cake. (oh how i miss the shop's smell!)
bro in law admitted because of high blood in senawang.
atuk admitted ijn for endiogram. call yanti for the quickest route to ijn, lupo dah den jalan nak ke kl haha.

balik seremban dengan menumpang tiyin.
dapat the eagerly-awaited-car at last! alhamdulillah... :)
(oh and i actually cried for teeny weeny bit when driving the new car back home from the car shop, sebab happy ta[i tak pt berkongsi kegembiraan terkenang mi amor yg jauh di mata, deymm..blame it to the radio yg tetibe keluar lagu rock kapak kumpulan may ke wow lagu  engkau yang satu i think. tanpa mu, aku lah yg rindu..tanpa dirimu...uwaaaaaaa....meleleh ayaq mata cheq, siap lap2 tisu bagai)
bake blackforest(s) for raya and kek sarang semut for atuk.
(turn out he actually went out looking for that cake earlier that day, ahah! kantoi disitu ontah bilo maso yo keluar merayau, doktor suruh rehat duk rumah. pastu bentan rasa nak domam bagai. haiyoh. so when i suddenly served the cake for tea he's a happy bunny but in a  macho way of course ;) )
raya haji @seremban. the one thing i remember that day is the super hot weather,melekit!

balik bangi, for the first time just the two of us dengan kereta baru.
nervous ok sebab mya ni pelik sket, asal tayar bergolek je merengek cakap headache. luckily there's kfc.
kenduri tahlil @sg besi, time for quick mingle with everybody that you haven't met for a year.
and sempat membaking project with wani before the kenduri. hehe.

to cut it short, i've spent quite big amount of money to bribe make mya happy. seminggu tuttifrutti sampai dua kali, asal nangis dalam kereta 'ok jom its ice cream time!' so that i can drive properly.
have to meh, what to do. dia pun dah pandai cakap 'mama..sugar rush dah mya ni...'
err, maybe she thought sugar rush is some kind of condition like stomach pain or headache, i suspect.

still in shock with the price tag for everything here.
terbayang bayang tercampak sabun mandi dove botol besar sebab terkejut beruk mat yeh tengok harga rm27. whattt?????

eventually one bottle of fresh milk, 10 eggs, and a pack of chicken cube might cost you more than 10 ringgit.
spending around 50 to 60 ringgit for a  trip to wet market is a must.

dah terbiasa masa kat aberdeen dulu kan nak beli brg dapur semuanya berharga nombor yg kecik je, sayur 1pound, susu botol besar gaban tak sampai 2pounds, telur 2 pounds, ayam saiz sederhana 3 pounds sampai sini ambik, ayam seekor dah dekat rm18 kut. mak aiiii....besarnya dah dekat nombor 20 tuuuu...hehe...

tinggi betul cost of living kat sini kan?  contoh gaji 3 ribu pounds beli ayam seekor baru 4pounds paling mahal, sini gaji 3 ribu ringgit ayam seekor rm20.

masa ni la teringat camne la org yg susah dan tak mampu tu kan? insaf sangat. at least kita masih mampu bagi anak makan yang sedap2, boleh lagi layan kan dia nak tuttifrutti and baskin every other day.

adoi. entah apa apa je merapu tetibe datang keinsafan pasal harga barang. ;P

raya haji? to be honest dah lupa after 3 years not celebrating raya korban dah lupa camne sambutannya.
dengar takbir je macam, eh raya haji pun ada takbir ke? alamak baru la tersedih teringat cik abang sayang.
dalam kereta terkeluar lagu raya pun pelik, dendang perantau my a**! woh tukar cepat tukar cepat...
takut ada drama air mata lagi kang kehkehkeh

i miss mi amor so so so soooo muchhh lah. please december come faster.

6 comments:

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

Hiya!
Eid mubarak to you and Mya. Hope you're settling well.
Are you from Seremban? Both my parents and in-laws are in Seremban... small world :)
xoxo

DeLancrettLurpak said...

Aku pun akan join club terkezut beruk mat yeh tak lama lagi.. confirm sekali shopping akan lebih dari RM50..

oh sedih hatiku nak meninggalkan Hengland weyyy, sedey bangettt

suhana azlin said...

really kak muna? my mum stay in bangi, in laws from ampangan seremban.

nasib baik dekat je,imagine those people having to travel from south to north every balik kampung season. pheww!

suhana azlin said...

cik lurpak: kan kan?nanti tau lah kamu ye. bukak the great british bake off finale pun dah sedih sedih haha

mahal beb sumo2 eh, sekali keluar jalan2 konfem 100 or more akan habis.

AJ said...

welcome back lin..so posting mana now?

suhana azlin said...

aj: thanks!tengah tunggu posting la ni, kelemasan 'berenang' but try to enjoy every minutes of it ;)