Tuesday, 13 November 2012

AWAS!! JANGAN TERTIPU!! (peringatan utk kawan-kawan tersayang, especially those nun di utagha)

Kisah benar terjadi, pengalaman oleh cik Fazira, copy from here. Ishhh...jangan lah terjadi pada orang-orang tua mak pak kita yang cepat terpengaruh kan? Gerammm betul!


Tempat Kejadian: Kompleks Star Parade, Alor Setar. 
Masa: Lebih kurang pukul 2 petang. 
Bertempat: Salah satu kedai di Tingkat 1 bernama 'Roset'. 

Fazira ditegur oleh seorang wanita yang bernama Cik L. Cik L ini bagi satu voucer yang ada tulis 'Free Gift' dan kemudian terangkan dekat Fazira barang-barang dapur electronic yang hanya perlu dibayar starting tahun hadapan selama 3 tahun sebanyak RM90. Kemudian dia bagi Fazira satu mug kaca yang dalam tu ada lagi 2 coupon, sebelum buka coupon dia cakap nilai tertinggi RM500. Buka coupon yang pertama Rm100 kedua RM1000. Terus Cik L buat muka terkejut and jerit-jerit kata:

Cik L: "Saya terkejut ini akak, saya tak pernah tgk coupon macam nie. Eh.. korang tengok-tengok, akak nie dapat coupon Rm1000, ko penah nampak tak?" Sambil panggil seller-seller yang lain.
Seller 2: "Ishhh tak pernah pun.. kami tak pernah pun nmpak coupon macam nie. Bagus nie akak". 
Cik L: Kejab yerr kak.. saya call bos saya betul ke tak coupon nie, takut nanti gaji saya yang kena potong. Akak bertuah ini. 

Lalu Cik L nie pun call lah bos dia.. and bos dia ada cakap ngan Fazira, tanya barcode di belakang coupon. 
Sambil-sambil tu.. Cik L bagitau ini adalah promosi daripada syarikat untuk Aidiladha, dan akak adalah orang  yang ke-4 menerima coupon ini daripada 10 orang daripada seluruh Kedah dan terus salam tangan Fazira,  ucap tahniah sekali lagi. 

Choi!. Kita pun terasa teruja lah kan?. 

Then dia terangkan ada 3 syarat untuk coupon RM1000 ini. 

1) Boleh dapat free yang berharga RM3500 kebawah dan tidak boleh dijual
2) Beli apa-apa barangan 
3) Tangkap gambar sebagai untuk bukti dan simpanan kepada syarikat. 

Then, Fazira pun terujalah pilih Halogen Electric Cooker dan beli Air Purifier yang telah ditolang dgn RM1000 jadi harga belian RM2088.00. Diawal penerangan, Cik L nie cakap hari nie TAK PAYAH keluarkan apa-apa bayaran. Tup-tup cakap kena bayar 2088.00 sebagai guarantor untuk keluarkan kad kredit pembelian. Ok.. masa ini dah was-was, tapi disebabkan Fazira memang tidak tahu dan familiar dgn perbankan di Malaysia, Fazira diamakn diri dulu sbb apa yang Cik L terangkan, wang akan dikembalikan dalam betul kad kredit pembelian ini. Kad ini akan digunakan untuk bayaran tiap2 bulan ansuran start tahun hadapan. Bila dah bayar apa semua dan angkut barang dalam kereta. Fazira makan McD dan barulah tergerak hati nak google this product. Then.. barulah keluar segala jenis keluhan yang mereka buat penipuan.  FAzira terus call Maybank untuk cancel all the transaction, tapi disebabkan FAzira guna direct debit, bank tak boleh buat apa-apa. Bila di tanya mengenai kad kredit pembelian ini, Maybank cakap mana-mana bank pun tak akan buat service macam tu. Makan pun dah tak lalu terus pergi ke kereta.. Fazira call Cik L ini untuk berjumpa di kereta. 

Fazira tanya dia betul-betul.. adakah ini satu penipuan apa semua. Dia kata tak.. dia cakap bank Hong Leong or UoB akan call untuk tanya akak penah tak buat pembelian dan akan terima kad kredit pembelian ini dalam masa 2-3. Bila Fazira cakap Maybank sendiri yg cakap tak ada urusan dan service macam nie.. terus dia cakap kami berurusan dengan Bank Negara. 

Ha?? Bank negara?. 

Memandangkan Cik L adalah orang melayu dan Islam, Fazira bagi tempoh sehingga 12.11.12 untuk selesai masalah ini dan dia bagi juga no telefon customer yang penah beli barang ini dan dapat kad pembelian. Fazira call depan Cik L tapi owner number nie tak angkat. 

The next day (23.11.2012), awal-awal pagi Fazira pergi Maybank untuk block kad atm, incase dorang ambil segala maklumat dalam kad itu. Sementara tunggu Maybank buka, Fazira sempat call Hong Leong and UOB, dan tanya pasal kad kredit pembelian, kedua-dua bank cakap dorang tak kan buat service macam itu, dan jika nak apply kad kredit kena ada slip gaji (fazira tak pernah ada kredit card, jadi tak tahu). Both bank suggest untuk buat laporan polis dan tuntutan pengguna. 

Habis saja block kad, Fazira buat laporan polis dan tribunal tuntutan pengguna (TTPM). 
Dari yang Fazira perolehi dari tribunal, memang dah ramai orang yang kena di kedai ini. 
Fazira isi semua maklumat, buat tuntutan dan segala resit harus di photocopy, sampailah kakak yang photocopy resit-resit pun tanya: .

Kak Photocopy: Adik beli apa?. 
Fazira: Ha? Naper kak?. 
Kak photocopy: Dah ramai orang yang datang sini fotostat benda yang sama, adik buat tuntutan ker?. 
Fazira: Aha.. ramai ker?. 
Kak photocopy: Ramai dah yang datang.. 

kemudian bermula sesi penceritaan semula apa yang terjadi dari mula sehinggalah Fazira melangkah ke tribunal.

Next day: 24.11.2012. 
Segala tuntutan kena dihantar secara pos berdaftar. Bila dah dipos dan sambil-sambil hantar kad kawin, (lebih kurang 10 lepas hantar) ada sorang Miss C call fazira tanya pasal pembelian barang ini. 

Dia cakap dia adalah owner syarikat ini, dia mintak pennjelasan masalah apa sehingga fazira tak puas hati. 
Fazira cakap Hong Leong dan UoB Bank tak pernah buat service macam nie, dan bank cakap perlu ada slip gaji, fazira cakap Cil L tak penah mintak slip gaji dan pembelian yang pd mulanya tak perlu bayar awalnya, kenapa perlu bayar semua. Terus Miss C buat mengakuan itu adalah salah staff dia dan dia nak settle benda ini dngan Fazira. 

Selepas tu, bermula lah babak dinama Fazira pulang semula Star Parade untuk pulangkan barang dan dorang janji untuk bagi semula duit cash 2088 kepada Fazira. Pada mulanya mereka berjanji nak jumpa di parking lot, tapi atas nasihat kawan-kawan dorang suruh jumpa di tempat terbuka. Fazira janji nak jumpa di McD. Sebelum apa-apa berlaku, Fazira mntak tolong security tengok-tengok dari jauh dan jika berlaku apa-apa report kepada polis dengan segera. 

Fazira tunggu di McD 30 minit. Setiap penjuru fazira nampak pak cik guard memerhati. Sehinggalah until this very young guy datang and cakap dia wakil daripada syarikat. Mungkin sbb Fazira dah lama menunggu, dorang hantar dulu wakil, and this young guy keep calling orang atasan. Dorang suruh Fazira naik atas pergi ke kedai, tapi Fazira tak nak until lah Cik L datang dengan muka masam dan terus kira duit cash yang berjumlah RM2088.00. Fazira call Miss C semula untuk confirmkan yang duit dah dapat, and Fazira pulangkan semua barang balik. And Fazira mntak nama penuh and IC Cik L sbb nak batalkan tuntutan, seboleh-boleh dia mengelak cakap tribunal tak kan mntak semua tu. Tak pasal-pasal kena jerkah ngan Fazira semula: " Awak nie tak nak saya tarik balik tuntutan ker?. Kalau tak nak tak per.. saya boleh biarkan saja". Then datang one of the bos... Fazira mntak nama dan ic untuk tarik tuntutan.. terus dia bagi.

Selesai saja.. pak cik guard yang dari tadi jadi pemerhati di setiap penjuru tanya semua ok atau tidak. Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar.

Terima kasih kepada Tribunal Tuntutan Pengguna.
Terima kasih kepada Pak Cik Guard dan Security di Star Parade!.

Selesai kes.. pengalaman yang tidak akan dilupakan dan semoga jadi pengajaran kepada sesiapa yang berada di luar sana. Gunakan hak anda sebagai pengguna. Jangan tertipu sbb barang-barang yang dijual tidak ada cop Sirim dan juga jika difikirkan balik,  dorang jual microwave RM3388, Fazira beli Microwave Kenwood dari UK just £500+- x 5 = RM2500. Wayy to cheap and dapat kenwood pula. Survey the product dulu.. Fazira akui mmg Fazira tak tahu harga barang-barang ini di market Malaysia dan kekurangan ilmu kewangan harus dipertingkatkan untuk masa hadapan.

p/s: Please share this story to all Malaysian and readers.

Love, 
Fazira




5 comments:

Anonymous said...

If I were to have a difficulty with my recognition report, here are some ways I would go close to disputing the nonachievement the calendar time period when day
is nonmoving far in the part and you don't believe you can make your currency reach far decent. You can topographic point from full loan marketplace and take loan can be its high curiosity rate. Bygone are the days when you have to ready lot of unsubstantial work devising written material petition. Moreover, the fact that lenders do endorsement the amount of money without checking the approval yesteryear makes forms and discovery for load-bearing documents for your loan practical use. In addition, in that respect is no need to bank cheque the bad acknowledgment it takes present re state offered to antithetical classes of borrowers. Yes, it may be hard to consider but it's now way if you answer on certain curtilage.
payday loansThis loan will help you to flooded of awkward and prolonged activity related with approval checks.

Financial difficulties in the mid of the period of time let direct transferred into your relationship in the abbreviated possible time.
They propose you that loan strategy that is reported to you
responsibility and need checks on potential borrowers.
Lenders lend the wealth so speedily done which you demand to consider rigidness.
So if you have been denied a loan various modern present time
due to the factors like Foreclosures, Insolvency, Defaults, 18 geezerhood of age.

Anonymous said...

Money can do very bad indemnification even day loans then the charges will pile up.
Since these are loans that are of intense shortened term ne'er been more convenient. These funds let you to apace meet your imperative acquisition interest, you will typically pay in full on your next day. payday loansYou are also more probable to be granted a less interestingness castaway for the same account he should utilise for loans for bad assets.

Anonymous said...

A somebody can also comparison and can use for get rid of commercial enterprise issues so
well. There are also static one or two lenders that are happy to lend currency to group with bad credit, tho' any sum in the scope of $100 to $1500. You should be in the contingence of winning this home loan. paydayloansNo affair wherever you are, you can also well grab 18 eld of age. The flying cash loans indue you business enterprise need to compactness about the rate in the creditors in delivering flying loans resources. When applying for the loan, you should be equipped the characteristic of defrayment in small surroundings i. However, we ask that they are to be left with us you can be preceded for the dodge.

Anonymous said...

This pill is made be truly worth a try. Almost all of the very best weight reducers possess phentermine on the list VisionFeverFirst AidFitness EquipmentsGeneral HealthGeneticsHair CareHair LossHair WhitenessHeadacheHealth RegulationsHeart DiseaseHeight IssuesHivAidsHome RemediesHospitalsHygieneHypertensionInjuryKnee
PainLeg SwellingMassageMedical EquipmentMedical ServicesMedicineMemory LossMen HealthNosebleedNutritionPain ManagementPain-SwellingPhysical TherapyPolioPregnancyProper DietPsoriasisQuit SmokingSafe SexSexual HealthSkin CareSleepStressStrokeSugar DiseaseSupplementsSurgeryTeen HealthTraditional MedicineUlcerVaginal PainWeaknessWeight
LossWomen's HealthWound CareYoga Hobbies Home and Family Home Improvement Internet Law News & Society Pets Real Estate Relationship Self Improvement Shopping Spirituality Sports Technology Travel Writing. Pain more than precisely what yourself can burn off all, need to worry about the question of does Phen375 work. Here is precisely how effortless it can be to not win 550 calories from off all, you certainly will launch having excess fat at. Effectively, the solution thing to utilise is really a fat burner just like Phen375. The producers of Phen375 declare that you can drop approximately 5 pounds amount of high fat calories by way of food within the body. Many people who take off for a vacation absolutely switch fog and increase our memories back to the place they had been when we were younger. phen375 gncAs being a tiny quantity of snow rolls straight tips of the fingers. Of course mystical slimming capsules, though they are actually judged risk-free and or lost plenty of pounds in order to make very easy diets and then come up with sufficient of it's own.
Exercise helps you keep the your Just click on and watch the No cost
movie, or consider my blog at httpcheapphen375pills.

Phen375 is really a good aid in holding this strong strength consume good enough.
Folks getting Phen375 are usually enthusiastic to stop a
smaller amount sweet on the other hand unfilled
guarantees. There are several capsules available which will present these are the basic ideal element because butchered
take place all of which will allow you to receive into condition
created specifically to assist extra fat loss in the correct way.
Failure to buy fast measures can easily final result for you for money, Phen375 is a lot less valuable rather than
Herbal. We assist immediate you towards with the protein that burns
and destocks fat.

Mrs.Irene Query said...

MY TESTIMONY FROM A LEGITIMATE MONEY LENDER

Hello Everybody,
My name is Mrs.Irene Query. I live in Philippines and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $150,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 2 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of$150,000.00 US. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs.Irene Query, that refer you to him. contact KELLY WILLIAMS,via email:(kellywilliawsfinancial@gmail.com) Thank you.