Monday, 19 November 2012

My Kasih Mya is 4!


16.11.2012


last minit tuntut kek besday, mula tu janji tunggu papa balik uwaaa mama keje la sayang camno nak bake the cake? elok on the way ke kedai baking nak beli bahan nampak bakery so beli je la huhu...


selamat hari jadi sayang! dah 4 tahun dah...huhuuu....how time flies. kadang-kadang ada jugak rasa tak percaya pegang jawatan 'mama' ni.

Mya sayang,
You know, as the eldest kamu sememangnya selalu jadi bahan eksperimen, sama macam mama menjadi bahan eksperimen nenek as a first time mother.

Sebab tu kadang-kadang ada 'tersasul' here and there. Pernah dulu masa umur 7 ke 8 bulan sebab silap dan cuai mama Mya kena viral infection dalam perut sampai admitted, Tuhan je la yang tahu how stupid i felt masa dengar Mya meraung nak kena cucuk utk drip.

Dulu zaman Mya baby mama mana ada duit sangat nak beli dress fancy2 atau toys power, sekarang bila dah besar baru la mama dengan papa bole beli baju yang elok sikit, gaun kembang lacey lacey, set kasut macam macam bentuk dan kaler etc etc

Kesimpulannya disini, as anak sulung secara tak langsung Mya melalui zaman membangun dan merudum ekonomi keluarga kita, macam masa mula mula sampai aberdeen mana la kita ada duit sangat kan? And mya pun kecik lagi so maybe mya pun tak ingat semua toys mya mama beli carboot je. Shopping baju baju or kasut cantik pun tak sebab kita kena saving and cut off bajet merapu. Masa tu memang sedih bila tengok budak kecik lain pakai baju cantik cantik sob sob, tengok balik gambar kita jalan2masa tu pun sodih sebab mya punya baju biasa biasa je. But looking back, mama bersyukur sangat kita dah lalui zaman 'susah' tu, duduk pulak merantau ke tempat orang, sakit pening semua kita lalui sendiri, pernah kita sama2 sekali harung demam, berganti ganti hari ni mya, then papa then mama pulak. Fuhhh...TUhan je la yang tau betapa harunya nak uruskan makan minum takde sapa nak tolong, mya demam,mama jaga, lepas mya elok papa pulak demam teruk satu malam tak tidur, lepas tu mama pulak tak boleh bangun. Dah macam pass baton pulak tukar2tugas lapkan badan masing masing. Sampai dah jadi baham lawak je sebab mama mamai2 cakap merapu pastu papa yg ala ala tak larat masak jugak kari resepi alapapamya hihi...

Mya sayang,
Awak tu dah besar tau, dah boleh sangat jadi kakak. Mama bangga sangat dengan mya sebab dalam proses transition kita kena balik msia ni memang mya good girl sangat. Alhamdulillah Tuhan permudahkan semua urusan kita; berpisah dengan papa, hilangkan jet lagged, atur balik waktu tido sebab nak sekolah, kena sesuaikan diri dengan cuaca, settlekan urusan beli kereta, dan paling susah selain dari rindu papa is nak kena terima realiti kehidupan mama have to work, i have to la sayang. Mama tau pada mya all those things, perubahan besar dalam hidup mya. syukur semuanya dipermudahkan....million thanks to atuk nekmun, nenek, acu, uncle, tiyin, anty iza all uncles, aunties, cousins and our lovely friends....betapa beratnya hati papa nak lepaskan kita jaga diri sendiri kat sini Tuhan je yang tahu. 

 armed and ready menghadap 'common' traffic jam atas highway seremban-bangi


Mama doakan mya jadi anak yang baik, sentiasa sihat dan happy duduk sini ok? Semoga kita semua sentiasa dalam lindunganNya, mama dengan mya kat sini dan papa yang jauh di mata tapi sentiasa dekat di hati. Thanks so much sebab permudahkan urusan mama. Sayang mya sangat!

7 comments:

Nursuhana said...

happy birthday mya sayang..semoga menjadi peneman setia dan penguat semangat mama yer sayang...lin oii..tak tau la kenapa..nanges aku baca entry ni..hormon..hormon

zulaikha mz said...

happy birthday checky girl. semoga menjadi pelindung, peneman dan penghibur hati mama di saat papa jauh di sana.

i pray all the best for you. =)

sakinah zaini said...

salam..
kak lin..
happy birthday utk mya..moga jadi anak yg solehah..
harap dapat jumpa mya dgn kak lin nanti.. n_n

suhana azlin said...

Su: alololo...hormon hormon...take care ok, thanks for the doa, aminnn...

mamamya said...

ika: thanks babe! dah jadi mak budak cam ni la kan, budak2 biasa la macam2 ragam tapi kena la pandai tackle bagi dia happy(which is mengeringkan poketku huhu)

bila la kakak mya nak jumpa huda ni?

mamamya said...

kinah: thank you kinah, kem slm kt akak awk ye dengan baby baru dia, sure excited dapat anak sedara :)

Anonymous said...

[p]identified by way of [url=http://cheap-mbtshoes.webstarts.com]cheap mbt shoes[/url] fames as well large choice . Always remember to drink a lot of water that will help minimize the stress of running . More abs Bloaters Legumes have a complex structure of starch and protein as a consequence can cause bloating and gas MBT Shoes . All are suitably-Known if you are a real genuinely for the money . The MBT Women Boots Benefits Of Kids Soccer Drills


Some great boys and girls sports soccer drills for kids Basketball soccer pratice tools are major factor in training kid how to have fun playing the game of . The best baby sock dimension is as sizable as runner baby [url=http://mbtshoes-sale.webstarts.com]mbt shoes sale[/url] size . Masai Barefoot Technology [url=http://mbtshoesuksale.webstarts.com]mbt shoes uk sale[/url] footwear can be purchased in fits and styles to suit any occasion . For most of our time on the earth, [url=http://cheapmbtshoesuk.webstarts.com]cheap mbt shoes uk[/url] we ate uncooked foods, foraged for what was local and scavenged everything we could find.[/p]