Friday, 9 November 2012

my first humble, home made wedding cake

two blocks of three-layer 8" square cake, more than 4 kilos Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting.

i must say its going to be the first and the last lor. haha. dah masuk proper class nanti baru la berani nak buat untuk orang lagi. very the comot this cake!

my sil lah yang beria suruh buatkan untuk her sister's wedding. reason being, nak yang home made dan sedap dimakan, boleh dinikmati oleh semua orang. yes, fondant cakes looks far more elegant, all weddingy and million times better in terms of appearance, but truth is not many people going to eat that fondant layer right? bukannya sedap pun manis je,sickingly sweet and selalunya tak habis dan buang je lepas potong sebab the cake itself pun normally not taste nice, all dry and crumbly. harga boleh tahan mahal tapi tak makan, buat apa kan?

itu kata beliau lah. si tukang order aka kakak pengantin pun memang crazy dengan rvc, and i did tell her sure ke ni? you do realize it got cream cheese kan? sure meleleh punye nak bawa balik kampung ke Maran nun.

dan yang paling takut sekali, dengan confidentnya diorang takde order kek official lain, i mean, order la kek fondant kecik sebijik yang cantik kan? kan? aduh, buatnya kek aku bantat ke, terpeleot dalam kereta ke pengsan ahkak!

lapor diri hari Khamis, so i got 3 days to cari bahan, kotak polisterine jual ikan, soem fresh flowers to cover it up, beli dry ice, bake and frost the cake. the wedding is on Saturday. secretly ada gak rasa excited bila ada 'project' nak buat. weeeee....

cream cheese je 2 kg, kau bayangkan la senah! mau berasap hand mixer...haha seriously! tengah beat cheese tu mak cakap eh apa bau asap ni? ha'ah la kan entah2 si mixer ni kut? alamak shian ko kan mixer sabar eh.

sekali tengok ada orang bakar sampah kat luar. cis! sabar je ada background asap rupanya. -_-'

my plan is nak guna chocolate cigarellos, you know yang chocolate cigars tu made from chocolate ye not biscuit thank you. punya la susahhhh sangat nak survey barang kt msia ni kan? semua info dalam web site pun tak update. sheeshh. konon berangan la nak kek yang elegan, plus tak yah pening nak cantikkan pahagian kek tu kalau comot ye tak?


 *pics taken from here 
ni dia white chocolate cigars cake, very elegant, vintage and simple sangat. suka suka suka. nak beli kat msia ada tapi cam mahal sangat, sekotak ada 100++ pieces about rm100++ jugak. mana cukup sekotak. lupakan saja, bukankah motif asal nak jimat kos tapi kek sedap?


and i forgot all the important factor; malaysia ni kan negara panas cik kak oii...

dah siap buat frosting, eh time to pick up mya la pulak. siap cover the frosting bowl then letak dalam bilik bukak air cond.

balik ambik mya, bawak gi beli beg sekolah baru then sambung main krim. alamak krim cam dah kembang la not so smooth anymore. gulppp.roses kat bahagian sisi tu mencair sikit, tak melekat langsung dekat kek tapi ku tenyeh juga. uwaaaa...comotnyerrr...sob sob...

kek oh kek, dah comot gini mintak-mintak la kau sedap.

masuk dalam kotak kek, then lapik dengan hugeeee black plastic bag, put inside the kotak polisterine jual ikan tu, letak dry ice and fingers cross it will stay like that until tomorrow, the pick up day.


sangat risau bila kek tu dalam perjalanan balik kampung,  the whole box is super heavy and sooo big! imagine la cream cheese je 2 kg, malam tu agak-agak depa dah sampai i texted my sil, asking for the cake, selamat ke tak. phew! haha bukan tanya eh korang ok ke driving malam? ;P

on the day it self (Saturday) dah rasa tak senang duduk, kejap-kejap tengok jam. oh majlis dah start la ni; hujan ke panas terik eh?; entah-entah krim dah menitik-nitik meleleh uwaaa; camne kalau ada budak terlanggar meja kek then jatuh tergolek?; ish, ada masa ke diorag nak letak bunga2 tu sume?; oh no! what if kek tu basi? or berkulat sebab terkena ais yang mencair? ohemgee ohemgee ohemgeeee!!

mak pun tak membantu langsung, 'eh kak, ape citer la kek ko ek?'

i siap provide a few bunch of fresh flowers for them to err, you know...deco and touch up cover kecacatan kerim the cake. shocking pink daisies, purple roses, some baby's breath and the cute green kekwa yang kecik tu. and it ended up looking like this:

*pics taken from fb
 adoiii...totally not what i have in mind lah, how the cake is going to look like. kasihan pada kakak ku itew, maklumlah kesibukan pastikan majlis berjalan lancar mana la ada masa nak membega-bega kek tu lelama kan. ah bunga tu i tepek je la dekat krim yang dah crack tu you ;)



alhamdulillah...semua orang dapat merasa kek pengantin, keluarga belah lelaki suka, kaum kerabat diorang from all over msia pun enjoy sangat the cake tu. harus la enjoy sebab i tepek krim tu tebal-tebal ikut selera anak tokak den ni ha. and dah siap renjis sugar syrup for each cake layer, konon nak maintain moist gitew.

my sil said nasib baik kek tu besar gile sebab semua berebut sampaikan diorg have to 'sorok' a bit for tuan rumah merasa. oops pecah rahsia ;P yang penting semua cakap sedap dan habis licin di jamah.

kiranya objektif tukang order untuk jamu semua tetamu dengan kek pengantin-boleh-di-makan dan berbaloi membeli tercapai juga. feedback semua kata shedappppp...alhamdulillah :)

as for me, oh no please don't ask me to do it again. kerja gila je order kek kat i tahu? kek kahwin lak tu. i'm only a very novice baker you know, fondant pun tak pandai let alone nak buat italian buttercream, steam buttercream and what not. 

kalau nak jugak, sila bear in mind yang kek tu akan comot ye. order can only be accept from risktaker sahaja. boleh? hahaha. ;)






5 comments:

rennylesa said...

salute dengan lin lah...

hebat!

huhuhu..maybe nak order time birthday anak sy yg pertama...hihihi

DeLancrettLurpak said...

mcmana ko buat roses tu eh? Pastu berapa batter ko buat utk mendapatkan 2 kg?

Itu adalah persoalan dari seorang amateur mcm aku.. kehkehkeh

suhana azlin said...

renny: alamak renny, baik jangan..haha boleh pulak cakap macam tu ya?

i takut nak buat untuk org, ada je yg x puas hati nanti, even kalau my hubby tengok then dia x puas hati pun he'll told just to give it away, sedekah je la mama macam tak best je nak mintak duit ;)

byk ruang yang perlu dibaiki, byk ilmu kena belajar lagi

suhana azlin said...

cik lurpak: 2 kg tu just cream cheese je, utk kek i pakai 3x8" square cake, each cake cut into 3 layers so dapat 9 keping lapisan kek. sebab nak buat 4 tingkat kek.

satu kek consists of 2 adunan rvc resepi dr blog rima bisousatoi,resepi tu mmg sikit sbb tu kena doublekan.

untuk roses pakai wilton tip 1M, paling besar. start pipe dari tengah then pusing keliling, try tengok tutorial ni okey?

http://www.youtube.com/watch?v=W6_0ZkJ19_k&feature=fvwrel

haha nak citer baper adunan punya la kompleks, dah macam formula apa je kan? ;P

Anonymous said...

[p]identified by way of [url=http://cheap-mbtshoes.webstarts.com]cheap mbt shoes[/url] fames as well large choice . Always remember to drink a lot of water that will help minimize the stress of running . More abs Bloaters Legumes have a complex structure of starch and protein as a consequence can cause bloating and gas MBT Shoes . All are suitably-Known if you are a real genuinely for the money . The MBT Women Boots Benefits Of Kids Soccer Drills


Some great boys and girls sports soccer drills for kids Basketball soccer pratice tools are major factor in training kid how to have fun playing the game of . The best baby sock dimension is as sizable as runner baby [url=http://mbtshoes-sale.webstarts.com]mbt shoes sale[/url] size . Masai Barefoot Technology [url=http://mbtshoesuksale.webstarts.com]mbt shoes uk sale[/url] footwear can be purchased in fits and styles to suit any occasion . For most of our time on the earth, [url=http://cheapmbtshoesuk.webstarts.com]cheap mbt shoes uk[/url] we ate uncooked foods, foraged for what was local and scavenged everything we could find.[/p]