Friday, 2 November 2012

our new chapter

hari ni dah 2 hari kembali bertugas, takde la bertugas mana pun, setakat duduk lepak dalam library aje uols sebab penempatan tak tau lagi ke mana diri ini dicampak huhu.

start Isnin dah hantar Mya sekolah, 1st day ok la walaupun cembeng tapi towards the end dah dekat mama nak pick up ada sikit nangis juga itu adik manis. sebab ada 1 boy terlanggar dia. adoiii...biasala kan dia tu kan manja terlebih, kalau dia terbuat orang or terlanggar anak orang takpe pulak. masa ambik tu sangat la comot, dengan berbintat2 tangan kena gigit nyamuk bagai. aduh tabah la hati.

so 2nd day dah mengaruk tak nak pergi, elok je dah siap mandi sume sampai masa mama capai kunci kereta nak start enjin start meraung, sedih dan sayu sangat sangat la dia tu hai menangis sepenuh perasaan.

untuk tidak mengeruhkan keadaan laluan bertukar ke gerai roti canai dekat pasar, eh ok la pulak. sambil tu dalam kereta and masa makan mama bersyarah and explain why you must go to school tomorrow, and for tomorrow a new school bag jadi taruhan. dan dia pun janji tomorrow i WILL go to school mama. well, we'll see apa lagi idea dia esok, kata nenek. hihi.

esoknya on Wednesday, again lepas dah siap ikat rambut, nak sarung kasut and start enjin macam biasa dah start drama. but because she knows that she made the promised earlier so dalam keterpaksaan dengan juraian air mata terpaksa la ikut je.

dalma perjalanan tu (10 minit naik kereta je pung bukan jauh nau) i told her about other people she knows and loved; abang adam, abang imran, aunty iza, acu, uncle and even nenek and nek mun pun go to their school everyday. ok la kejap melayan cerita mama. but when the engine stops start merengek, 'eh alaaa dah sampai ke....mamaaaa...mya tak nak laaaa...'

oh i'm sorry sayang you have to keep your promises remember? buat muka tak tau je, bagi kat cikgu, kiss kiss then cepat2 cabut.

like mother like daughter, the first thing she said once she got in the car is i want my new school bag.

hehe, ok sayang mama happy la today mya go to school. hari ni barula nampak terurus sikit, dah mandi, ikat tocang, pakai klip rambut dengan smocking sleeveless dress kembang warna light green, rasa cair and luluh kejap hati mama tengok. kasihannya anakku terpaksa ditinggalkan bagi orang lain jaga.

pengsan papa macam ni, kata nenek. sehari belanja seratus nak pujuk engko jek mya oiii.... ;P

hari ni second day mama kerja, dah macam dedar badan pulak. haih. drama air mata lagi, tak bagi mama go to work, suruh stay at home aje teman mya yang demam ni mama pleaseee....

biasala kan, tukar tempat baru so badan tu baru nak kenal2 dengan virus baru, plus dia yang sangat letih dan tak nak makan makanan kat sekolah.

sempat pujuk sikit, suapkan nasi sikit, bagi ubat and mandi. haih, baru 2nd day punch card dah red karer.

apa la nasib nenek jaga mya kat rumah tu kan? entah faham ke tak perangai dia. tawakal je la, doa yang baik2, kentalkan hati dan tak nak fikir2 sangat la. redah jer, come on mama you can do it!



4 comments:

DeLancrettLurpak said...

aku rasa aku pun akan dpt perasaan yg sama nanti.. aduhhhh

suhana azlin said...

watch out laling! sure ko berparti sakan kan dah selesai semuanya. ;)

nuruleyda said...

Mek Lin,
welcome home! :)
kesiannya Mya. But I'm sure nanti dia akn biasa.
Masa mula-mula aku nk tinggalkan budak-budak kat maid pun, macam-macam aku pikir. Sampai siap termimpi-mimpi.
Tapi berbalik pd penyerahan kita pada Allah swt. Semoga yang baik-baik saja semasa ketiadaan kita. Amin.

suhana azlin said...

alhamdulillah dia dah makin okey skang, budak2 ni kan surprisingly cepat je dpt adapt, as long as mama got jelly and ice cream in hands..oopss! ;P

mudah mudahan macam tu la kan, semoga semua di bawah lindungan-Nya. we have no choice. kerna terpaksa untuk masa depan.