Friday, 12 November 2010

I am stupid - sebuah kisah dan teladan masa depan - Part II

Recap: Me and Mya were officially stranded outside of our house with absolutely nothing, not even a cellphone, not even her pacifier. We only have 10 pounds and a used plastic bag to save the planet (for my dear tomatoes, remember?)

Without thinking (hmm, when that I ever was? =P ) I just grabbed Mya and walk as fast as I can to the only place I can think of – papa’s office.

Great. And it was one of his busiest week ever, what with the deadlines and stuff, sampai tak balik lunch tau, kalau sempat lari gi beli sandwich tuna Subway je, and sampai rumah pun dah pukul 6-7 gitu dalam keadaan kelaparan yang amat. Banyak-banyak hari, hari ni pulak nak jadi benda macam ni kan…man, I feel like I’m a baddddd baaaaddd wife, sangat tak membantu keadaan encik suami yang sedang sibuk T_T now if all of us can stand up and give me a big applause for that, clap clap clap clap!

Perjalanan ke ofis papa yang suppose takes about 10-15 minutes rasanya hanya mengambil masa 5 minit je kut, and I was carrying Mya ALL the way through. Mengingatkan daku kepada kenangan manis aktiviti jalan lasak dahulu (as berat Mya pun dah dekat 10kgs kan and my arms are still sore until today) . Oh my god…membayangkan reaksi suami adalah super berdebar. Wondering what will he do after I told him what happen.. Am I getting a good ol’ slap for my stupidity? Nah, that was too exaggerate. Memang la dia takkan sampai nak sepak, but I know the probability that I’ll cry it out loud just after seeing his face is there, tanpa menunggu reaksi dari suami pun huhu…damn it, I hate feeling guilty.

And I know there is no way, NO WAY that we can go inside without the keys. We have no spare keys, there is no people in the building as it was only 2pm, they were still working of course, service button were just being disabled last week (due to kes orang luar pecah masuk and jadikan tangga rumah sebagai port lepak, entah budak liar ke homeless ke drug addict Tuhan je yang tau) which means we can’t even go through the main door…apakah? Nak tunggu beku kat luar sampai jiran balik keje ke? Then try pecah pintu rumah sendiri. What if nobody coming home? What if we have nowhere to go? Sleep in the hotel? What about Mya’s stuffs, like diapers, bottles, pacifier, her star blanket, her bantal busuk…

Man, I’m screwed. Hancur berderai bertaburan menjadi debu…

So here we are, in front of his office with my most unflattering dark brown slacks and smell like fried onion (I was just finished cooking and didn’t even changed my clothes kan). I can’t fell my legs anymore, my cheeks are numb, with a puzzled toddler who happily sang all the way through while I was carrying her and I was still gasping for air while talking to the reception at the same time.

I close my eyes as I heard papa’s footsteps coming down the stairs, and practicing how the hell am I going to explain to him.

Option 1: crying out loud and asking for forgiveness like a million times first, then blame it to the door.

Option 2: asking calmly ‘hi papa, surprise! Sibuk ke? Saje je kitorg singgah ni. By the way, ada kunci spare tak baru perasan mama tertinggal kunci kat dalam rumah la…hehehe…’

Option 3:..maybe..maybe I’ll try…

No, there is no option number three, tak sempat nak fikir sebab he’s here,and I just manage to say

‘huk, papa…sorry….’

Dengan muka sedih with my eyes were halfly open, waiting for the expected slap on my face…and he just say

‘haiii....ni mesti kunci tinggal ni…mama dah try tolak? Dah dah jom balik tunggu jap papa amik jaket’ – dengan sangat cool dan takde perasaan amarah okey.

Suddenly i feel like the time has stop and my brain just froze. Apakah benar apa yang ku dengar ini? Wait a minute, where is my deserved slap in the face? Or maybe just scold me right away with his highest pitch of voice just like the way he used to yelling people at celcom call center that keep telling him his bill were overdue from unwanted incoming stupid messages.

Uwaaa…tolongla marah…denda pukul kat tangan ke jentik ke jelling buat muka garang ke hape ke…saya rasa sangat bersalah sekarang ni T_T. his cool reaction just make feel worst, even more guilty. paling tak tahan dia boleh cakap sambil dukung Mya

'abis tu mama jalan kaki dukung mya sampai sini ke tadi?' - dengan nada simpati lagi ye... T_____T

Now we were in front of our house, trying to press every buzzer to every level available, just as I thought, sape yang ada kat rumah time2 macam ni? Semua orang keje la..uwaaa…hari makin gelap, gelap nak hujan plus memang dah nak maghrib (the sun set around 4.15 pm)

Serius tak tahu nak cakap apa pada encik suami, as he was busy calling to other people I don’t know, entah call jiran ke, call office ke…tak berani nak berkata-kata beb…takut pelempang yang ku nantikan jadi kenyataan..take ke haru…drama sebabak pulak kat tepi jalan…

We waited around 20 minutes outside, my cheek were getting number, dah sejuk keras macam pau terbantat. Mya’s hingus dah start meleleh, dah bermisai pun pipi tuh.

At last he decided to call the landlord and luckily she has the spare keys, means that we have to go to her house (God knows where and how far) to get the keys, which also means that we have to call for a taxi.

I think I’m almost faint when I heard the landlord postcode, AB52. Ours were AB11. ELEVEN – FIFTY TWO. Now, can anybody tells me how much different is that? 52-11=41. God, is she live in another continent or what? Tak boleh ke duduk dekat dengan bandar? Even the taxi driver frown a little bit when hubby told him the destination, tengok muka driver yang konfius pun dah seram lebih2 lagi bila dia siap kuarkan map (can you believe it? Not some fancy GPS gadget or anything tapi peta ya kawan-kawan) to show hubby where the destination was, apatah lagi nak menjeling ke meter taxi tu kan?

Off we go...hari dah mula gelap. dalam hati hanya mampu berdoa cepatla sampaiiiii...jangan la jauh benor wehhh...but yet almost an hour later we still in the car in the middle of nowhere...entah rural area mana entah...lepas sekawan kambing biri-biri ke sekawan lembu...nampak biri-biri lagi..then kuda pulak...then local small farm jual fresh milk pulak...then kincir angin besar di kejauhan pulak...adussss....suasana dalam kereta pun senyapppp je..yelah, ada hati lagi ke nak tanya jauh lagi ke tak pada hubby tu makcik? =P cuma kedengaran suara Mya je dari mood ok nyanyi lagu versi sendiri ke mood tensen keletihan dan kelaparan bising mintak milk dan fries..

hasil googlemap: tengok ni...jauhhhhhhh sangat si tuan rumah ni duduk....perjalanan 5 minit utk kedai membeli tomato menjadi 2 jam pergi dan balik

and my mind were wondering how much its gonna cost us for this back and forth journey…I’ve tried as hard as I can not to look at the metre…whoaaa…its going to reach 70 pounds any moment now…uwaaaa…perjalanan yang super panjang juga membuatkan fikiran ku kusut berfikir, here’s are among the things that I’ve think of:

  • it is the end of the month for us as gaji hubby is on every 15th, plus we’ve transfer most of it to msia and I know exactly how much money left in his bank account… rasanya kalau nak cucuk debit card memang tak cukup beb (teksi kat sini semua ada mesin kredit/debit card)…and we all jenis yang credit card hanya untuk emergency sahaja since most shops accept debit kan so kalau sampai kena guna CC memang sangat berterima kasih kepada diri sendiri
  • pray that the metre machine somehow suddenly broke…gile ko ingat ada kuasa telepati ke hape? Tenung kat meter tu kuat2 mana la tau kut tetibe dia makin menurun ke kan…Kuasa telepati juga turut di gunakan kepada si taxi driver, berdoa dan berdoa supaya dia bagi diskaun…hoping that he’ll say ‘ok takpe I bagi diskaun sikit ah kesian kat uols’
  • mengimbau kenangan sesi shopping kecil-kecilan minggu lepas, what if tak cukup cash sampai next payday, adakah perlu memulangkan kembali hasil pembelian tersebut? (kat sini kita boleh return purchased goods in 27 days with receipt and dpt duit balik)
  • berikrar akan menghadkan pembelian bahan baking dan control myself dari belanja perkara tidak perlu, niat nak mintak kasut baru juga dibatalkan, and compact powder, and baking equipment comel…and new perfume...uwaaa.....
  • thinking…is it possible that one day we will looking back and laugh about what happen today…adakah possibility itu sebab rasa memang konfem tak boleh masuk kategori kenangan manis bersama wuwuwu (>_<)

we reached home at around 4.30pm..and hubby went back to his office to finish his interrupted work…its just..i am so amaze at how he handling things like this, I mean, come on man at least you gotta be yelling at me or something..right? serius memang cooollllll je…takde pun terasa angin-angin ‘panas’, you know what I mean right? Like kalau tengah gaduh silent treatment tu rasa suasana tensed aje..no, not at all…goshhh…memang taubat tak nak buat lagi….sampai sekarang fobia 10 kali check kunci dalam handbag before keluar…make sure bawak the whole bundle, ingat tu Lin…

and to my surprise, somehow we only (still wondering whether the words ‘only’ is appropriate or not) have to pay 80pounds despite 110pounds as shown by the machine…hey, maybe my telepathy power works! Hehe..nahh…actually taxi driver tu dah pakat dengan hubby entah macam mana ntah I pun tak paham, just bayar 80pounds je but only we pay by cash…ada la tu dia untung kat mana-mana lantak la kan tu pun dah bersyukur…I suspect dia rasa kesian selepas mendengar me berdodoi lagu nursery rhymes non stop utk pujuk Mya yang dah start mengamuk sepanjang perjalanan pulang…

great, that was like MYR400 thrown in the drain just like that…what an expensive lesson for me eh….

And amazingly we did laugh about it that night…even though deep in my heart i can feel a little pain...gosh, I have to give my husband and award for this…THE MOST COOLEST AND CALMEST HUSBAND IN THE WORLD…yeah he truly deserved that.


13 comments:

swit@kon said...

clap clap clap for Kamal.

bad Lin...bad! Hahaha kidding babe. No worries. Everything happened for reason eh? Takpe. Lesson learned kan?

Aku paling kesian time kau dukung Mya. Paling nak gelak time mya nyanyi2. hahaha chumelness!!!

80pound? leh belikan aku memacam tu! *tetibe*

suhana azlin said...

huhu memang baaadddddd sesangat beb..

aku ni suka je kelam kabut pastu susahkan org, rasanya kes ni dah naik jadi top ranking, before this time kt london,ari tu nak gi jln2 knightsbridge amik gamba n nk beli tin cantik kat harrods, aku tertinggal kamera kt dlm bilik uncle aku.kamal kena patah balik hotel gi amik kamera memandangkan itu je la satu2 nye kamera yg ada kan...wpun cikai nak je org rembat..huhu...

tak kena marah pun tp aku je menitis air mata sket sbb malu..uwaa... =P

80pounds kalau simpan byk giler boleh shopping time boxing day tau..skang ni nak berangan shopping boxing day pun dah tak tergamak huhu (>_<)

didi said...

aisey lin!!!
sungguh dramatis kisah kau ni.
and for the sake of a few damn tomatoes!!!!!!!!

hihi!!! mesti kalau kena marah dgn kamal, rasa ok sikit. bila dia cool and rileks je, mesti kau rasa bersalah kan.

ke kau bersalah sekejap je hence come boxing day, buat muka kesian, batting eyelash kat kamal mintak duit shopping??

Hehe :)

Mursapap said...

Typical wise man to act like that. Bravo encik suami.

Kepada Lin, weh dramatic sungguh site nih..
Hahahha.. i think i will 'pengsan' if i am in ur place. Takpe, jadikan teladan yg pahit lagi berguna.

rennylesa said...

rasanya kalau sy di tempat Lin, akan dramatis begitu juga kot..hahahah..itu normal untuk wanita yang terlalu 'banyak fikir'...

sy rasa mr Kamal punya temperamen stabil. Just an info, ada 4 jenis temperamen di dunia ni 1.Dominan 2. Intim (Influencer) 3. Stabil 4. Cermat. So biasanya orang stabil ni, lebih suka tenang, tidak suka konflik, dan biasanya keadaan ribut macam mana pun tetap cool.. hihihihi.

Panjang pula...yg penting everything selesai.

Lady said...

berdebar seyh baca kesah ko nih lin.. kalau aku, mau nanges tunggu suami balik kat depan rumah. sebab tatau nak buat apa dah..huhuhu~

cayalah husband ko! susah nak cari ni.. harus la ko "berpuasa" dari shopping eh for some time. kihkihkih

suhana azlin said...

didi: tu la kalau dia jeling je pun aku tau la dia marah kan tapi haremmm..coollll jek huhu...and yes, rasanya by boxing day rasa bersalah dah ilang kut muahaha =P

pinat: i agree...memang typical wise man kan? believe me, kalau u tgk meter teksi konfem pengsan, bgn balik tgk meter bertambah then pengsan semula!

renny: iya sila dramatis juga ya...huhu...sangat menyesali diri T_T..even semalam dok shopping groceries online pun nak terasa tak tentu hala bila tgk total 80pounds..terus mengimbau kenangan pahit, lin dan pengajaran 80pounds nye..hehe...boleh cover belanja groceries + stok diapers mya + other misc for a month okeh! haiyoh.

lady: jantung aku pun dum dam dum dam beb masa tu...bila nak kena sepak ni, tak rasa cam nak marah i ke..haha dramatik sungguh! tu la byk sgt tgk drama melayu cm ni la fikiran jadinye =P. err..puasa shopping eh? cam susah jek...hehe..

ummphs.. said...

cool gile kamal.kalau laki aku mmg dh at least kene silent treatment! :)
sesungguhnya anda mmg sgt dramatis! :P

suhana azlin said...

dia mmg sgt cool beb, smpi skang aku kagum dgn tahap kesejukannya itu hehe...

dramatis itu mmg aku =P

Anonymous said...

Ya Allah mek lin!
firstly boleh tak aku baru je nak khatam baca entries ko yg dah lama nih.
secondly, jgn la kata kau stupid. everyone made mistake. my ex-housemates & i pun penah buat mistake sama macam nih. lagilah, pegi rumah landlord pun still tak bole bukak pintu rumah. cumanya kat sini takde la freezing mcm kat sana kan kalau tunggu lelama kat luar. nasib baik la ada tukang kunci yg nk layan kerenah 3 anak dara mlm2 buta. kalau tak mmg nyaya je kena tidok kat hotel. hihi.

so lesson learn; kiteorg simpan spare keys almost everywhere - in the office, dalam bag, bagi kat neighbor.

thirdly, laki aku pun sama... sgt cool tatkala aku drama emo gila. ke mmg lelaki akan berlagak cool dpn kita sbb laki kena la tunjuk macho hahaha... dalam hati sapa tahu. hikhikhik. but, i gotta admit klu aku jadi ko pun mesti akan ingtlah sampai mati kisah ni.



~coffeeaddicts~

suhana azlin said...

hi penagihkopi hehe...

memang beb, rasa bersalah ni masih berbekas sampai skang tau..tak pasal2 melayang duit 400 cis! nasib baik tak effect tabung shopping i kekeke...

skang kalau nak keluar tu mmg ingat kunci dulu, dok main2 tunjuk bundle kunci tu depan mata sebelum tutup pintu baru percaya dah bawak kunci dlm beg haha..trauma beb..trauma...

nasib baikla dpt laki yg cool...kalau yang hot temper ish ish ish tak taula beb =P

kaseh.alphalipid said...

lin...this is the best entry ever!!! sgt2 dramattic and i even patiently waiting smpai ke sudah cerita u.hahahahaha:)) and u are such a good story teller:))
well clap clap for yr dear hubby and baby too!
i myself pon pernah mcm ni jugak..kiasu kan?deep down inside i believe, kalau kte think bad thing will happen awal2 (as if mcm nk prepare la) insyaallah it will not happen sbnrnya.it's true babe...sbb i few times gakk jadi mcm ni.ble pk bukan2...hubby nak marah..yell ke...apa ke...suddenly jadi lain plak.kuasa dalam kott:)
tkecare darling!

suhana azlin said...

mama kaseh: tu la kan...bila fikir mcm tu yg kita jd lagi dramatik, belum ape2 dah nak nangis heheeee...

i rasa mmg husband ni very the opposite dgn kita kan? tu la jodoh namanye..sorg dramatik,kelamkabut, byk main, suka joget..sorg cool, fikir pjg, fikir future,rajin study..hehe...masa tu mmg takut tau, dlm cab senyappppp jek...kejap2 jeling meter teksi tu sambil berdoa for miracle meter rosak ke apa ke haha..mmg pengajaran aling berharga dan 'mahal' for me ;P

u take care too laling! =)