Tuesday, 18 May 2010

screw you yummy cheesecakes! T_T

semalam adalah pergi bawak mya amik gamba untuk visa...berdua je ok naik bas pulak tu, fortunately semalam dia adalah mood baik =)

ni last kopek untuk extra before nak buat visa next week, hehe...which end up mya ada 6 set gamba passport =P

then on the way balik (balik jalan kaki sebab 1. nak menyimpang masuk kedai, 2.exercise bon-bon) tetibe tergerak hati untuk timbang...masuk farmasi terus menuju ke mesin timbang, masuk 50p then..diri tegak-tegak, take a deep breath...hmmmpphhh...fokus, cuba utk tidak distracted dengan jeritan mya and ka ching! keluar resit...

the result is...

what?

what?

WHATTTTT? NOOOOO.....!

apakah maknanya semua ini?

YA, SAYA ADALAH NAIK 1.1 KILOGRAM KAWAN-KAWAN...

mari kita recap kembali sesi timbangan bulan lepas, di mana hasil timbangan 53KG TEPAT adalah sangat menggembirakan..sebab since duduk sini that was the first time sedar diri nak timbang berat sendiri..dan happy adalah sebab dah set dalam kepala 'heh, mesti dekat 60kg nih huhu...nak nanges lahT_T' then bila tgk tak sampai 55 bukankah rasa macam nak lompat-lompat dancing-dancing kan? kan? (to think of it, maybe pertambahan berat berlaku lepas timbang, gembira then lupa diri and terus beli baskin robbin sedap...huhu...)

oh my! what did i do wrong? why? why? satu bulan naik 1kg adalah a big NO-NO uols...it should be vice versa should it? memandangkan sekarang dah kurang makan nasi dan banyak makan buah, yogurt and err..honey nut cornflakes sebagai ganti keropok kentang sedap Walkers itu (at leastt...kannnn.... =P)

rasa cam berpinar kejap...apa ni wey...makan dah kurang, almost everyday akan keluar rumah jalan-jalan untuk mantapkan bon-bon (sebab kat sini memang jalan kaki dan banyak jalan berbukit..i likeee!)tapi makin chubby why why why....

and then; TING! it must've been because of my cheesecakes craving the other weeks...yes, that must be it...my oh my...patut bersyukur sebab tak layan cravings nak buat brownies...kalau buat sah-sah 99% of that whole loyang of brownies selamat masuk mulut i sorang....uwaaa...ni semua sebab cheesecakes la ni..kalau nak ingat-ingat balik kan, time tu memang almost everyday asyik nak cheesecakes je...buat sendri 2x, then beli 2x, so total up jadi..err..wah beribu-ribu kalori uolss...hellpppp...

baiklah. jadi sekarang adalah insaf. dan sedar diri. dan selalu ingatkan diri dengan pepatah cliche yang dulu kalau terbaca mesti cam, ok i tau nak sihat kena makan sihat tapi buat2 lupa diri iaitu; 'you are what you eat'

i guess kata-kata tu dah terkena kat batang hidungku yang tak berapa manchung nih...toing! toing! hamik ko..betul la kan, apa yang kita makan adalah terkesan pada diri sendiri...

diet. diet. diet. i know it kind of lame, or a bit shallow to talk about it but dengar cam senang kan? but to kick your butt out of your comfort zone full of pampered foods and yummy stuff is soooo the most deadliest hard thngs to do okayyyy...nak disiplinkan diri tu masya Allah...huhu...

dan sekarang saya penat. sebab dah buat aerobik (yeay! clap clap clap!), sebab tetibe ternampak ada recorded rancangan aerobik yang tak pernah bukak lagi , terselit kat tengah-tengah program masak-masak and citer kartun mya....

dan lapar juga. sebab lunch dengan epal dan nescafe sahaja, and 3 biscuits, oh yes and a few papadoms...sebab kena reserved perut untuk Lasagne for dinner nanti....ngeh ngeh ngeh....

apakah niat murni untuk diet hanya angan-angan sahaja? =P


5 comments:

Lady said...

sama lah kita~ berat ai naik 2kg sebulan. also a big no-no!

anyway, nescafe tu high calories jugak kan~ :D

swit@kon said...

hahahaha. puan suhana, sila lah makan macam biasa. no diet. healthy eating saje ye. anda ada mya, kalau diet nanti sakit. hehehe. babe, berat kau macam sploh kelo extra dari aku. biar betul.....

tapi takpe. kau chomel dan cun. (dan ada suami dan mya yang kiut!)

thesweetlittlecat said...

1.1kg jerk.. still in d normal range kn???

p.s: gi bersukan sana! jogging keliling umah.. :)

shazlinda said...

lin..relax arr...baru naik 1.1kg..cam aku dr 38 naik tu 43kg...5 kg u after married...lg haru...bob bon pun lg emlebarkan sayapnyer....yg penting laki & mya syg & happy..hehehehe...opss...june ade summer sale kan...eppy shopping tau....

suhana azlin said...

lady:haip! lepuk kang...awk tu hot mama mmg la patut naik beratnye..hehe..kalau nescafe kosong xpe tp ni dgn coffeemate lagi la haru kehkehkeh....=P

yanti:hehe, ko x tgk aku mkn dulu cmne...skang ni dah insaf n try to eat more fuits and veg and cheese for calcium sbb i hate milk..yuck!

sikucingmaniskecil: tu la...skang ni weather kurang sejok so hari2 mmg bwk mya keluar pergi taman or window shopping hehe..tu kira exercise gak kan?kamal je la pening sket sbb bagi duit habis bagi duot habis...x kira la dia bagi byk ke sikit..muahahaha...

linda: anda adalah memang patut naik sikit okeh..sbb ko tu dulu kurus sehingga mencemburukan rumate mu ini hehehe...tu la beb..nak summer ni bj dia cantik2 la i gerammm beb hehe...