Friday, 14 May 2010

what's cookin - Pandan Muffin

eheh. cam kiut suci muci je kan 3 beradik si hijau kat atas tu beratur...ni sempat buat semalam sebelum pergi english class...siap bawak bekal kau...nasib baik jadi =) so abes kelas masa minum-minum dapat la jamu cikgu dan kawan-kawan i semalam...semua cam excited tengok kaler hijau...diorang tanya:

'lin, what is this?' (pelik warna hijua perisa green tea kah?)
'emm..its pandan, lets just say pandan is like vanilla essence for asian...use widely in our cooking especially desserts and blah blah blah...'

nak explain nama pandan in english tu sorry la ye...i tak tau..hehe..korang ada idea nama english dia ape? sebab kalau tengok resepi Thai food yang guna pandan memang dia tulis pandan, tak pun nak lagi da boom siap ada yang tulis nama santifik lagi..haha amik! =P

resepi ni dapat dari rinnchan fotopages, one of my favourite food journal bila terasa nak cuba masak-masak ala tradisi..hehe...masa bakar tu wahh nala satu rumah bau pandan...harummm je rasa, kalau tak tu hari-hari bau bawang dengan sambal tumis hehe...this is my second time, so kali ni gula tu lebihkan sikit sebab last time buat cam agak tawar and hubby tak suka...pandan essence pun pakai dlm 1 sudu teh penuh sebab last time dah la cam tawar (takde pandan paste so rasanya memang kena lebihkan essence kut), kaler hijau and bau kepandanan pun kurang...nak resepi ni i copy kat bawah, cuba jangan tak cuba okay =)

MUFFIN PANDAN
Sumber :
rinnchan.fotopages

Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.

oh ye, cikgu saya bagi homework menarik semalam..nanti kite story okeh! =D

5 comments:

swit@kon said...

meletop hijau pandan cupcake ko babe. aku merindui baking session. tengah kemalasan ni tau.

huhu. meroyan dah!

suhana azlin said...

tu la, dulu buat cam rasa bland and pucat yg ni hamik ko...hehe...

sedap gak beb rasa dia,bau wangi santan dgn pandan tu yg menggoda... light2 je seswai dibuat minum ptg bersama teh o kosong...indahh....

penahatiku83 said...

lin... fiza teringin lak nengok rupenya, memang ikut sebijik ek recipe tu... weekend depan nak cuba la... ehehehe... klu rajin lah =)

suhana azlin said...

hehe cuba jgn x cuba...mcm yg kita citer la, gula tu lebih kan dlm 1-2 TBS then pakai pandan essence 1 tsp..okeh? =)

Maisya said...

pandan = screwpine leaves

singgah mencari resepi pandan muffin sebenarnya...he..he..