Monday, 10 May 2010

weekend hunting (plus a confession)



hi y'all! see all those scattered passport size photo? haaa..itulah pemburuan kita weekend lepas...kenapa ia dipanggil pemburuan? sebab sangat susah nak dapat passport photo yang puas hati and kualiti elok...well, utk i and mi amor ok la kan sebab: 1. memang muka saya dah golap sbb malas scrub 2. terima hakikat muka tak senyum akan nampak garang (senyum tidak dibenarkan ok dlm gambar passport UK,nyampah!)

tapi nak dapat gambar passport yang betul-betul ok and fulfill requirement piawaian UKHomeOffice adalah susah ya...dah la kat sini bandar kecik je, kedai gamba tu terhad and certain kedai je boleh ambik gamba baby...apakah??? ini macam kalu msiaku terchenta lagi bagus..nak apa sume ada je kan? kedai gamba tahap international melambak-lambak....sebut je nak amik gamba passport negara mana suma ada..haih. -_-

ok..cerita pemburuan gamba passport ni dah bermula since weekend minggu lepas lepas lagi...rujuk gambar mya di atas okeh?

1. buat weekend 2 minggu lepas...kualiti ok tapi tengok tu toncet chomel anak i di potongnya...ish ish ish...ni la akibatnya kalau sebelum print tak tunjuk kat customer...yg customer tu pulak konfiden je tak mintak tengok soft copy before printing konon sebab nampak kedai yg memang cantik, studio and kamera panjang ala profesional so ingat ok la kan...my hubby kalau tak puas hati sori la ye...means that pemburuan kedai gambar memang akan diteruskan la jawabnya...kat sini dah habis 25 pounds utk 3 orang ye...

2. buat sabtu baru ni, kedai gambar hampeh. pakai digi cam kokak mcm kitorang punyer jek. kualiti gambar pun kelabu logam semacam. dah la terlupa nak amik gamba so mya dah ikat toncet awal-awal jadinya terpaksa la bukak toncet dan nah rasakan, mya now your hair like lion...huhu...sangat tak profesional, skrin digi cam dia pun pecah so nak tengok gamba yang dah snap tu tak clear..ntah hape-hape jek...rugi another 20 pounds, misi adalah gagal..pemburuan diteruskan..

3. ye my hubby memang tak mengenal putus asa so balik rumah try amik gamba sendiri...ek ele..tengok tu kitorang amik sendiri lagi lawa dari kedai hampeh tadi kan? amik je la banyak-banyak buat spare kang nak isi borang senang...haa..yang ni bagus sebab takde kos, print je kena bayar 40 pence hikhikhik =P

4. cubaan terakhir -amik gamba passport dalam booth gambar je...yang automatik masukkan syiling tuh...surprisingly gamba ni yang paling boleh pakai..fuhh...nasib baik boleh try 3 kali and the third attempt tu fortunately mesin tu snap time mya tgh duduk diam...mencabar jugak la...kitorang gamble je la sebab kalau dia tak nak duk diam jugak memang mari kita posing beramai-ramai then boleh bagi atuk simpan gamba buat kenangan lekat kat cermin meja solek...hehe...at last, gambar kat pondok jugak yang boleh pakai...sorang baru 5 pounds, cis! kalau ku tahu dari awal lagi dah buat kat sini... T_T

ini paling chomel, feveret mama and papa...hasil dari pondok gambar...hehe...bangun pagi mya siap syampu rambut elok-elok sebab nak nampak chomel, kan mya kan? tak sia-sia mya tahan sejuk pagi-pagi =)

eh eh...kenapa kitorang sibuk buat gamba passport ni ek? hehe..tu la y'all...i nak story mory ni...actually we all nak kena apply visa baru...nak sambung current visa yang akan expired bulan 8 ni...sebabnya we all akan duduk sini lagi for at least another 2-3 years...gitu...nah, terjawab sudah persoalan dalam entry lepas =)

nak cerita kronologi adalah sangat panjang dan mendebarkan okeh (haha tak boleh belah ayat 'mendebarkan') mest la berdebar kalau melibatkan future..kan? karier i lagi..ye tak? to cut it short..kitorang memang dah sebulat suara hati dan perasaan dah nak balik msia taww...sebab dah ada offer dari comp kt msia...tup tup comp sini bagi better offer la pulak...memang yang sangat tempting tertarik kau memang da bomb punya y'all...dah la pagi tu col my mum citer2 sume cakap 'mak, org nak balik ni tumpang umah mak eh kitorang xde rumah sob sob...' then plan nak mintak kuarters bagai kan...tetibe hubby col dah jadi kisah lain la pulak...terus col my mum balik cakap 'eh mak tak jadi la nak balik comp kamal bagi better offer la pulak..hehe...'

reaksi mak saya? ' katun la korang nih!by the way, how much better agaknya offer tu?' hehe sori la mak rezeki jangan ditolak...bukan senang omputih ni nak bagi peluang macam ni kat orang asing lagi la asian cam kita kan?tegok pun nampak badan kecik je cam tak leh buat keje gitu...jadi perbualan dengan emak saya terus bertukar kepada sesi berangan bersama-sama utk dia datang jalan-jalan london lagi selepas pencen taun 2012..hehe...like mother like daugter like grandaughter =D

so the plan is, yes, saya akan sambung cuti to the max...which is in total 3 years...kalau gomen bagi 5 taun memang semaksimum 5 taun la i amik..wakakaka...atau pun kita buat macam ayat keji my hubby:

'ala..nak abes 3 taun ni mama pregnant la then sambung cuti beranak pulak nak? hehehe...'

haip! lepuk kang...nanti takde orang nak amik i keje lagi cmno tuh? hehe..untuk resign adalah NO NO NO okeh kawan-kawan..so jangan risau ye (ada ke korang kisah? entah2 lagi bagi support kut muahaha...) kalau nak tengok laki kena kejar dgn penyapu oleh mak anda haa.. silakanlah anda berhenti wahai puan suhana azlin kuikuikui...

sayang wooo nak resign..susah payah bergadai nyawa meredah hutan belantara melawan ngauman api dan kayak keliling pangkor bagai...hehe...

hmmm..gitula ceritanya kawan-kawan...banyak faktor kanan kiri atas bawah keliling telah dipertimbangkan...keputusannya ialah i kena la sacrifice kan...dah col my mum and his parents mintak restu and explain kena sambung duduk sini (atuk mya adalah happy tp sedih sebab satu-satunya cucu yg dia tak dpt tengok membesar bagai johan depan mata sob sob..) and so far sume kata ok...kita tak boleh nak dapat semua benda yang kita nak...betul tak? lagipun i tau macam mana bosannya duduk sini jadi untuk i balik kerja sekarang dan tinggalkan mi amor keseorangan adalah sangat tidak afdhal...

ao hujung bulan ni we all akan ke Glasgow untuk apply visa baru secara walk-in...which is boleh siap in one day so doa-doakan la semuanya settle okeh....pengalaman lepas nak mintak visa adalah sangat seksa korang...leceh nak mampos yang hamat tahap gaban suria baja hitam..amik ko..geram i..hehe...cerewet sangat requirement diorang tu yang we all perabih duit buat gambar sebab nak dapat gambar yang ok...kang kena reject sebab gamba tak betul sia-sia je kan...

lepas visa approve(aminn...) baru la i akan beli tiket balik raya wokeh...yeay yeay! rancangnya me and mya balik dulu a month earlier then my hubby around early august kut...nak raya nnt akhir ramadhan baru hubby pulak balik amik cuti sebulan raya kt msia makan banyak-banyak top up balik kolestrol yg banyak terhapus kehkehkeh...

yeah..so thats it uols...doa-doa kan la visa i approve okey, nanti kita sambung berangan keseronokan dapat balik msia makan sakan dan shopping raya beramai-ramai =D





9 comments:

Lady said...

seroiusly, yang the last one punya gambar yang amek kat pondok adalah lagi cun. mya tak senyum pon chumel je.. mesti cair orang yang buat visa korang tu nanti. :)

so sambung cuti lagi eh.. takpe.. ada chance i nak p jalan sana. kihkihkih~

swit@kon said...

wow. serius?

oke chup. komen gambar god-dotter duli. mya, mya. mak kau ni, jangan lah sampai rambut tu macam lion. tapi yang last sekali memang chomel banget la lin. super kiut tau. macam dah umur 4 tahun.

secondly. habiskan CTG kau max? aku bangga ngan kau. kau tetap tanak benti. (tak jadi la kedai cupcake kita?)mya akan jadi anak orang putih la. dan aku? sempat lah nak ke sana. woooowiiieeeeeeeee. suka. suka. yeay yeay. kamal, kau bagi kan aku tido umah kau sebulan? hahaha

cant wait to see u. balik cepat. nak ciyom (mya)

suhana azlin said...

hehe..bestnyer kalau korg dpt dtg sini..sebulan pun xpe yanti nnt ko boleh duk rumah jaga mya then aku kuar dating tgk muvie, dah 2 taun x tgk muvie nih kuikuikui...

ye, gambar amik kt pondok yg the best..muka suci pelik tgk kamera cermin pastu xde org tp ada suara berckp hehe...

kumpul duit korg jgn x kumpul...air asia murah je smpi london...london-aberdeen naik cheap flights baru rm300 kalau buk in extra advance..

kumpul tau tau tau...i tungguuuuu...hehe...

It's Me IsMahoneY said...

alhamdulillah murah rezeki korang laki bini anak beranak..hehe.

by the way,senang ke nk extend cuti lin?aku neh mintak transfer pon berdrama dh ni..

ami wafa said...

lama lagi la duduk sana ye? xpe la, rezeki tu, dah ada dpn mata jgn tolak. bak kata peribahasa omputih yg aku baru blaja pagi tadi "a bird in hand is worth two in the bush". maknanya? hang pikir la sendiri hahaha!!!

walaupun jarang jumpa ko nanti, tp ada la peluang tgk gambar lin & co. dlm salam perantau raya next 2-3 years. hehe.. (kalau nak lagi keji, thn ni anta gak walaupun possibility utk raya kat mesia adalah besar ;p)

suhana azlin said...

isma:thanks beb..oh, congrats for ur wedding okeh..nnt haplod gamba byk2 taw...ok mintak extend..hehe sedapkan hati sendiri..sbb aku x liase dgn jpa, direct kt bos besaq jek...

min:ye la min...glamer tuuuu satu msia tgk muka i..hmm..kalau cm ni perlu buat sesi amik gambar cun nak masuk paper nih kehkehkeh..by the way, nice quote! =D

didi said...

lin,

gambar mya yg rambut lion to mcm sesuai utk mugshot. kena tangkap DUI ke. hahaha.

wow, ti kira good news lah lin. if i was given the same opportunity, i would've even berhenti keje okaaaayyyyy.

congrats! kamal pun can more than support u guys so ok la kan.

ummphs.. said...

huhu.. jelesnya!
tapi betul.. better offer kan. kalau aku ditempat kau - kompem aku pun xbalik mesia dah. :P
paling lawak gambar mya no.2 tu. hehehe... mcm br bangun tido je. :P

suhana azlin said...

didi: hehe..bab resign2 ni lajuuuu je korg support aku kan? mmg la ikutkan ati sape x nak jd hwife yg boleh masak, surfing dan tgk tv sesuka hati kan...tapi...nanti la dulu,not now beb =)

um: rezeki mya beb, syukur =) rambut dia tu mmg problem sket, elok bila lepas shampoo je bgn tido jadi rimau balik hehe...