Monday, 9 May 2011

kids and their imagination




mya sekarang MAKIN banyak bercakap..celik mata pok pek pok pek sampai la malam nak tido pun dok mengomel lagi....jalan kaki dari rumah sampai ke kedai mengomel tak berhenti, adoii...penat nak layan keletah cik mya sorang ni..tapi kadang2 tu kelakar pun ada, kesian pun ada..hehe..kesian sebab selalu dia takde kawan nak main and kena eksploitasi imaginasi sendiri...kelakar pulak sebab banyak benda yang kita tak sangka dan tak terbayang pun tapi rupanya dia tahu dan otak tu selalu fikir how things works, or how the universe works actually =)

tengok mama pakai handbag, nak jugak handbag...orang pakai mascara, dia nak jugak...mama pakai perfume, mya nak jugak, pandai ok kalau kita tipu sembur deodarant aje kat dia, konfem membebel mintak tuuu tuuu perfume mama mya nakkkk....hehe...


she loves loves loves doing painting to bits! mama leka kejap je cat kat tangan then cap2 atas kertas...suka je main benda lekit2 nak kotorkan tangan =)

dah pandai tolak side table ke tepi kitchen counter, panjat naik atas sebab mya nak watch mama cooking....nak tengyok mama mashak nakkk nakk nakkkkk....sangat bahaya ok, bukan tau takut kena minyak panas ke, terpegang cili ke...haih. agak2 kalau nak masak kek sehari suntuk x habis hah jom la ajak mya baking sama, selagi tak habis butter tu jangan harap la dia nak stop ;P

dah pandai scribbling, entah apa 2yang di cakar tapi bila tanya mya lukis apa tu sayang? my bayoon (balloon) yang rupa langsung tak macam belon...kadang2 lukis rainbow, tv, heart shape..well, of course dalam rupa bentuk interpretasi dia la kan =)

my favourite; one of her mama-and-mya 'artwork' that screams colours of spring 2011 to me =)

yang ni memang wajib simpan dan frame gantung kat dinding kan?

others:

main dengan papa, kena geletek dekat leher and muka..punya la ketawa mengekek2 sebab geli then cakap; 'no papa! noo...nanti roshak muka mya nanti...'

tengok cerita favourite, Same Smile kakak Nisha berkayuh basikal roda tiga sambil bawak 3 ekor panda...dia pun bertenggek dekat bucu meja konon duduk atas basikal, support badan dengan tangan then both kaki berkayuh macam main basikal...tak boleh bayangkan? believe me, me neither!

pengaruh cerita kanak2 lagi, tengok member dalam tu pergi swimming dia pun nak jugak...pantang nampak bantal sepah2 atas tilam terus debushh! dan kuak lentang atas gumpalan bantal dan duvet... 'look mama mya swimming!'

ready untuk kuak lentang (-_-')

berangan drive kereta or bawak big motorbike; duduk bertenggek atas lutut mama or papa then 'vrooomm...vrooommm...teettt..pom pom, pom pom..ok dah shampai!' or kalau bawak basikal, buat2 action pakai helmet basikal tu. siap ikat tali helmet bawah dagu lagi hehe...or kadang2 bising 'mama my hat jatuh dahhh...' padahal helmet imaginasi jek ;P

makan karipap harusla mama bukak kulit pastry buang inti sebab dia suka semua yang crispy, tengok karipap dah terbukak cakap; 'mama look! like crocky!' (crocodile)

THE BEST - minum air milo sambil duduk atas pangku mama yang duduk bersila, tiba2 gelak and cakap; 'hehehe like sofa mama!' adoiii...nampak nau omak eh dah gomuk paha gobus dembam dembam...siap cakap 'so soft!'

even so, aktiviti baking masih berjalan seperti biasa...baru bake cookies semalam...ni tgh sibuk berkira2 nak buat whoopie pies pulak...cmno tuh? T__T

5 comments:

swit@kon said...

makin pandai budak ni. chumel sungguh! rasa nak pelok!

kau rekod la babe bebanyak. aku nak tengok. mesti chumel!

suhana azlin said...

balik sok aku pass mya kat ko je...kasi acik atie dia pulak pening layan mya ngomel...dua2 pun suka bercakap kan? elok sgt la tuh hahaha... ;P

rennylesa said...

lin, mya dah masuk 2 tahun erk?..semakin membesar dia...:)

swit@kon said...

ye. haruslah.
bawak sleep over kat umah.
nanti jalan pi penang eh!
yeay. sukanyaaaaaaaaaaaa

suhana azlin said...

renny: dai nak masuk 3 tahun dah..cepat betul masa berlalu, sedar2 nnt dah nak masuk sekolah =)

ahkon: nak jalan2 penang nnt tunggu aku back for good okey...naik flight 1/2 jam sampai kan? hehe...nak drive sorry la my kanda nak bagi,tau2 je la bini dia drive cmne =P

bestnye penang...dah lama ku pendam nak jalan2 cari makan pi penang tau