Tuesday, 17 May 2011

what's cookin - Sotong Goreng Tepung


menu simple dinner semalam, sotong goreng tepung, ayam paprik dengan sambal lote (yg cili padi dengan ikan bilis tu nyums!)

pagi semalam pergi beli ikan dengan mya, rupanya isnin is not so good for buying fresh fish...baru den tau yo...hehe...orang tu cakap the best is Friday, kalau nak awal sikit pun datang hari Selasa or Wednesday onwards...Isnin memang tak banyak delivery...pulok...so ikan yang ada memang tak banyak...dapat la siakap seekor dengan sotong ni ha...selamat dah kena ngap buat goreng tepung =)

resepi ni simple je and sedap! salutan tepung agak crispy but more to the airy side...means that tak krup krap krup krap sangat la time makan tu hehe..rasanya nak dapatkan salutan yang betul2 rangup kena try and error combination a few jenis tepung, sebab sotong ni kan basah2 dan lagi pulak kita celup telur...ada resepi yang bancuh tepung dgn telur, ada yang celup telur then salut...dan ada jugak yang pakai tepung biasa dicampur sikit baking powder, dan ada jugak yang pakai campuran tepung gandum dengan tepung2 lain suc as tepung ubi, corn starch dan tepung beras...banyak sangat resepi sotong tepung ni kat internet, pilih aje mana berkenan di hati...

for now, i try resep simple ni...just celup telur then dip into campuran tepung gandum dan tepung beras =)


SOTONG GORENG TEPUNG
Source here

sotong yang dipotong bulat - ikut banyak mana nak
1 sudu besar lemon - i use 1/2 tablespoon vinegar sebab xde lemon
lada hitam - i use ground blackpepper
bawang putih - seulas (dikisar atau dicincang)
halia - 1-2 cm - i tak letak
secubit garam
***peraplah sotong dengan semua bahan di atas

telur - sebiji (dipukul sikit dgn garpu)

3 sudu besar tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam
2 sudu teh serbuk kari -yang ni i tambah sendiri ye...

Cara :
1. Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan serbuk kari.
2. Celupkan sotong yg diperap tadi pada telur, kemudian digolekkan pada tepung.
3. Gorenglah pada api sederhana sehingga warna bertukar keperangan.
4. Best serve hot, sedapp!

5 comments:

swit@kon said...

weh. ingat ikageso karaage?
ahahaha. sotong tepung, perah lemon, cicah mayonis.

yum!

btw : jadi kan nak pi penang bawak mya tu? ahaks. tak sabor!!!!

suhana azlin said...

musti la hengat cekkk...terbaek ah panas2 sibuk masuk mulut sambil gosip dgn rancaknya...almost 2 yrs kt sini ari tu kitorg lepak sushi, dapat edamame 2 mangkuk pun dah puas beb hehe...

penang ok je...tp taun depan la time lepa mama dah kena keje and duduk berjauhan dgn papa tercinta, harus la cuti2 msia mengubat hati yg lara nestapa bukan? ;P

swit@kon said...

waaaa banyak plan ni. skang aku tiap2 minggu layan sushi *nanges*. dah lah aku dah makin terer makan salmon. hari ni2 teringin. teruk!

yezza. pasti seronok. blk nanti kita wat plan. nanti suh uncle bawak mya walk2.

:D

It's Me IsMahoneY said...

mek..salah satu petua nk buat sotong tepung..sotong tu ko kena basuh dulu dengan tepung, utk elak dia beriar time menggoreng. kalau berair tu celup tepung kureng menjadi~~

suhana azlin said...

oh ye? ingat cuci ayam je dgn tepung nk buang lendir hehe...ok thanks for the petua, boleh try lain kali =)