Thursday, 26 May 2011

Milan - The Journey Begins


Friday, 20th May 2011.
Destination: Edinburgh Airport - Milan Malpensa - Centrale FS Milano - Ibis Hotel Ca Granda

Perjalanan percutian kali ni bermula awal pagi, kena naik train Aberdeen - Edinburgh pukul 7.50am...so tau2 je la kan bila kena bangun pagi ni cik tuan puteri i tu macam mana kan? hehe...kelam kabut jugak la nak mandikan dan nak siapkan dia...tu la, malam tadi sampai bergaduh2 dgn mama suruh tidur awal tak nak..haa kan dah liat mata tu nak bukak pagi ni...hehe..mak budak ni membebel macam la budak tu faham kan?

fuhhh...lega dah sampai edin dengan selamat...ni dalam airlink bus nak ke airport..dekat je, keluar train station terus naik airport shuttle...very convenient =)
(sila abaikan terjahan lemaks peruts yang mengganggu gugat penglihatan anda disitu, i lupa nak tarik nafas you!)


bye bye edin


seperti kebiasaan bila travel ni bab makan memang kelam kelibut sikit....almaklumlah, apa je makanan yang kita boleh makan kan? balik2 melantak fries, crisps, keropok, biskut, coklat, muffin, roti, sandwich tuna...tu je la...hari ni dah pack bekal, nasi ayam lebih semalam hehe..memang saje buat extra and simpan dalam fridge, bangun pagi panaskan dalam microwave and pack terus....just nasi dengan ayam je, tak payah la kan nak letak salad dan timun bagai nanti tak tahan pulak...alhamdulillah tak basi...kitorang cari port lepak costa coffee and terus bukak bekal..sampai mat salleh sebelah tu pun cakap 'eh sedap bau' hehe...tak tau la kut dia perli ke apa =P lantak la kan, janji Mya dapat makan nasik..sebab lepas ni tak tau bila lagi dapat jumpa nasik kan?

dalam flight makan kerepek kentang...mahey woh beli dalam flight, nyesal tak borong jajan sebelum naik kapal...sorry la ye sayang asyik makan junk aje =( dah itu je yg kita boleh makan, takpe la kali ni je mama kasi can hehe...


sebelum terbang awal2 kita kena buat persiapan bahan entertaining cik Mya kita ni ye kawan-kawan...kena la bawak crayon,beli magazine in the night garden, sticker2 gitu...nasib baik bawak siap2, sebab dia memang cepat boring...tapi kita la pulak mabuk2 dalam flight tu nak melayan dia main kaler2, lekat2 sticker...adoiii...nak take off dengan landing tu mama yang pegang2 tangan mya and papa sebab kecut perut, mya relax je golek2 atas seat..chis!! takut jugak time take off tu, goyang dia lain macam sikit la sebab angin terlampau kuat..cam senget2 sebelah dah rasa kapal tu uols...

beli magazine dapat free toy, cermin muka mainan yang err, dah jadi handphone hehe...gelihati dengar mya main handphone, konon2 tengah call atuk 'hello? atuk? emm...mya naik airoplane ni...haa...ok babai...mama, mya call atuk tadi mama...'

dah boring main phone, bertukar jadi laptop pulak...konon sibuk la tu tekan keyboard ;-)

almost there, melintas Swiss, banjaran Alps...subhanallah, cantik sangat...memang panjang banjaran gunung2 Alps ni uols...teruja i kejap =P


sampai Milan Malpensa Airport around pukul 4.30pm gitu...terus terkejut, bukan terkejut apa, cuaca sangat panas! huhu....Mya dah start muka merah2, dan berpeluh dan tak selesa...touch down je tengah beratur kat kastam dia dah terjelepok tertidur...punya la tahan ngantuk dari dalam train membawak ke dalam flight hanyut jugak akhirnya..pheww! =P

from Malpensa nak ke Centrale Station pulak, Centrale or Centrale FS ni main station untuk transport la, mainly for trains - local, suburban, Metro, Tram, international train...so from Malpensa kitorang naik train Malpensa Express ke Centrale...masa nak beli tiket ni dah terasa 'susah' nak berkomunikasi, sebab diorang sangat tak pandai English! aduh..tak tau la kut dia memang sombong ke apa kan, sebab senyap je dengan muka keras masa beli tiket tu..huhu...dalam train tengok2 kat luar rasa macam naik komuter dari Seremban nak pergi MidValley je....cakap kat husband, aikk..papa kita dah sampai malaysia ke ni? hehe..serius tau uols, bangunan sebijik macam kat malaysia, penuh dengan flat and apartment, cuaca pun sama, panas! hehe..cuma flat and apartment dia tak setinggi cam flat kita, and still bercirikan bangunan mediterranean - mostly orange color, banyak gantung pokok bunga hiasan dalam pasu and tingkap kayu...sepanjang perjalanan kat tembok tu penuh dengan contengan graffiti, haish...dalam hati dah macam tak seronok, tempat apa la yang kitorang pergi melancog ni ye..gulp..

sampai Centrale, orang sangat lah ramai...macam semua berkumpul kat satu tempat...kita yang baru turun ni nak melawan arus pulak dengan yang berebut nak naik train..pening pening....dalam hati dah cakap 'haish, takda sistem ke apa depa ni...kelam kabut semacam'

makanya, terbangak2 la 2 orang pelancong buta Italian ni mencari arah kaunter pertanyaan...dah jumpa kaunter, tutup lah pulak..hampeh tak? kitorang sebenarnya nak mencari kaunter tiket, sebab nak beli siap2 tiket ke Lugano untuk hari ketiga nanti...nak harapkan signage? memang tak ada uols! rupanya kaunter tiket tu tingkat bawah...jenuh mencari...tanya orang pun tak faham English, buat sakit kepala je...Centrale FS ni agak besar, bangunan typical bercirikan Roman architecture (which i like,sebab for me kalau melancong haruslah bandarnya banyak bangunan bercirikan zaman2 renaissance dulu2) and still baru lagi...tapi gambar kat Centrale ni memang tak ada la ye...sampai ke sudah takde amik gambar kat sini hehe...

settle beli tiket Lugano, beli dinner (apa lagi kalau bukan piza margherita dengan croissant) terus amik teksi ke hotel...dah tak larat nak naik turun tram beb, letih! hehe...check in hotel dah dekat pukul 10 malam...we all plan tidur 2 malam kat Ibis Hotel Ca Granda, and lagi 2 malam Ibis Hotel Centro, saje je nak tukar2 hehe...Ibis Centro lagi dekat dengan city center...kalau korang try cari hotel, i gerenti takkan jumpa yang semurah dan se-establish dengan Ibis Hotel..serius! kalau book awal boleh dapat dalam 50-60/ night...murah tau..kalau compare hotel lain semua 100++...tapi dah rate murah kan, bilik selesa but very basic, no kettle and iron...hmmm...


mya yang kelaparan dan kelegaan akhirnya dapat jumpa air-cond kehkehkeh....mya, mya...macam mana nak balik kampung jumpa atuk ni? ;P


what a journey huh? malam tu 3 beranak tidur dengan lena sebab kepenatan, kumpul tenaga nak berjalan esok =)


18 comments:

rennylesa said...

wah bestnya holiday.

duduk kat benua eropah ni, banyak tempat boleh pergi kan..serupa kat semenanjung...banyak negeri boleh pergi..hehehehe.

harap2 mya ingat kenangan duduk kat obersea ni..lyn ajar dia speaking berabis...supaya bila duduk kat M'sia dah takde problem dah...

swit@kon said...

diva ok budak tecik tu.
hahaha. balik malaysia, duk dalam umah je la nampaknya.
eh tak. kita bawak dia g genting ke, cameron ke.
sebab atie tak penah g lagi. hahahaha

;)

pizza dalam gambar laast itu nampak sedap!

just azura! said...

wah bestnye pergi berjalan jalan! selamat jalan-jalan!

suhana azlin said...

renny: sbb dah duk uk ni la kena pergi jln2, tp utk tahun ni dah habis la bajet...nak kena simpan utk blk raya nnt pulak hehe...x sabarnye nak balik!!

lgpun serik la pergi tmpt yg x pandai english ni..seksa sgt rasanya! =P

suhana azlin said...

ahkon: hehe mya pun x pernah pergi genting dgn cameron, dulu time dalam perut ada la mama bwk gi cameron pastu muntah sbb byk sgt makan cendawan goreng dgn ratah salad haha..

margehrita je la yg boleh makan beb...tu pun cam ayam dgn itik nak order sbb kita ckp english dia balas italian..erkk...nasib x terbagi piza ada ham hehe...

suhana azlin said...

zura: thanks! byk lagi cerita2 pengalaman masa hari2 seterusnya...dgn takut stranded flight cancel lagi..haih....

sgt mencabar mental, fizikal, dan financial! hehe...

azura said...

bestt nyee...cik cuaca kt sana panas ke? brp suhu agak2..mknan kt sana sng tak nak cari halal? kelakar la mia hehe cumil je..

suhana azlin said...

azura: panas giler hokeh,dekt 30 kut cair mak! haha...makanan halal susah nk cari, byk benda kena research habis habisan sebelum pergi travel..xpe nnt i story mory lagi ek =)

Anonymous said...

Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too great. I actually like what you've acquired here, certainly like what you are stating and the way in which
you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise.
I can't wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

my page :: clearpores facial acne treatment

Anonymous said...

I used to be suggested this blog by means of my
cousin. I am now not certain whether or not this post is written
by means of him as nobody else understand such detailed about my trouble.

You're incredible! Thanks!

Here is my site ... total curve review

Anonymous said...

Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.
I will always bookmark your blog and will eventually come back from now on.
I want to encourage one to continue your great job,
have a nice morning!

Also visit my site: penis enlargement device

Anonymous said...

Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other
websites? I have a blog centered on the same topics you discuss and would really like to have
you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.



my web blog - Sex industry

Anonymous said...

This paragraph is actually a pleasant one it helps new internet visitors, who are
wishing for blogging.

My web blog ... revitol stretch mark remover

Anonymous said...

Thanks for your personal marvelous posting!
I definitely enjoyed reading it, you might be a great author.
I will remember to bookmark your blog and will often come back sometime soon.
I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice day!


Look into my website - ha86.com

Anonymous said...

Great post. I was checking constantly this blog
and I'm impressed! Extremely useful info specially the last part :) I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

Also visit my homepage; profollica

Anonymous said...

Paragraph writing is also a fun, if you know then
you can write or else it is complex to write.

my weblog; http://buyprovacyl.beep.com

Anonymous said...

This site was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me. Kudos!

Feel free to visit my web-site venapro reviews

Anonymous said...

I do believe all the ideas you have presented to
your post. They are very convincing and can definitely
work. Still, the posts are too quick for starters.
May just you please prolong them a little from next time?

Thanks for the post.

My page ... http://meratol.beep.com