Thursday, 26 May 2011

Milan - So, this is Milan ey?


Saturday, 21st May 2011
Location: Milan, Italy

First day in Milan, the three of us woke up quite late...lazily lying on the bed berebut bantal dan selimut atas katil and somehow finally managed to dragged our butt to mandi dan bersiap...penat wooo dengan perjalanan yang panjang semalam...

at this time, perasaan sedikit hampa sebab bandar Milan tidak lah se-gah yang di war-warkan semua orang...what i have in mind is a modern yet full of magnificent reserved ancient buildings and cathedrals, ada ciri2 gothic maybe...tapi setakat yang nampak masa dalam train from airport semalam is rumah2 flat and apartment...little that i know Milan is the 'modern part of Italy', dah balik baru tau bila research2...rupanya bandar Milan ni masa zaman perang dunia dulu teruk kena bom, sebab tu bangunan semua moden2...you should go to Rome if you want to see the 'ancient part of Italy' they said....

so, we kick off our day by deciding to walk from our hotel straight to the nearest metro station, which is err....rasanya perkataan 'nearest' macam tak berapa sesuai je sebab it took us nearly 30 minutes to get there..setengah jam berjalan kaki adalah sangat jauh ok, ditambah lagi dengan keadaan yang tak tahu jalan berbekalkan peta print dari googlemap, jalan pulak lalu depan belakang rumah2 orang dan kedai2, imagine korang berjalan kaki menyusuri kedai2 dan apartment nak ke stesen LRT Kerinchi, or berjalan dari park kereta tepi jalan kat Bangsar nak pergi lepak kt mamak best or Starbucks kat situ..haaa..sebijik macam tu y'all! hehe...

serius ni tau, memang rasa macam kat Malaysia ;P

30 minutes later, mata semakin silau sebab panas terik, kaki dah penat berjalan dan baju semakin berlengas bermandikan peluh, akhirnya jumpa pun stesen metro yang di cari..pheww..! serik okk..tu la ada tram tak nak naik konon nak explore sendiri...padan muka mama and papa mya nih, kesian mya dah panas berjemur atas stroller....our destination is this......

Duomo Cathedral

ok, i have a little confession to make.
untuk percutian kali ni macam biasa kena la buat research kan, lokasi makanan halal (CHECKED!), explore peta (CHECKED!), study map metro and tram(CHECKED!), hafal nama stesen metro yang berkaitan(CHECKED!), a bit about culture(CHECKED!), serba sikit jugak pasal Italian food contoh makna 'vegetarian' in Italian(CHECKED!)...semua tu memang dah set dalam kepala dan dah bersedia, fully prepared and memang semuanya macam yang dah dijangka, except THE WEATHER (TETTT!!)

panas terik, rasa macam balik kampung tanahair ku yang tercinta kuikuikui....ok adalah mengada nak komplen pasal panas2 ni kan ;P tapi tak kira nak jugak hehe...nasib baik i tak bawak baju knitted2 bagai, or duk pakai but ke hape kalau tak mau rentung kaki dalam kasut hehehe...

Duomo ni memang cantik...very massive consider it was built starting from 1386 and took six centuries to complete...sebelah Duomo is this galleria, which house of LaRinascente, famous shopping mall and other lavish boutiques like LV, Prada, Gucci, MassimoDutti, MaxMara, Furla to high-street store like H&M, Gap and Zara...jadi apa lagi kanda, ayuh! =D

Galleria Vittorio Emanuele II, tempat yang dituju selepas perut yang lapar dah diisi Fillet o' Fish dan dah minum air mineral sebotol sebab kehausan...mainly sebab nak cari tempat teduh and *ehem ehem* nak melilau cuci mata window shopping (^_^)

gelato sedap...sebab kedai cafe gelato ni sebelah LV, makanya mungkin sebab tu harga pun mahal...hehe...

mya yang terus baik dapat makan ice cream...senyap terus, makan sorang pulak tu..haih memang anak omak

Luini Panzerotti, Via Santa Radegonda...memang around Duomo je.. memang betul apa yang other travellers komen dalam TripAdvisor, beratur panjang nak membelinya! niat hati memang teringin jugak nak try tapi bila tengok queue panjang cam ni and dah boleh bayangkan orang yg jual tu dengan tak pandai speaking English utk explain which one is vegetarian so pendamkan je lah ye senah...snap gambar sudahh...


mya masa ni dah ngantuk dan penat nak tidur tapi dia tahannnn je mata tu tak nak lelap...aduhh geram tau! macam2 dah mama buat, from....

...layan baca buku main sticker bling2...

...to nyanyi lullaby sebagai jampi tapi hasilnya?

tetap segar gagahkan diri kacau mama shopping...aduhhh...i surrender you, tak larat nak tidurkan budak kecik ni lagi dah =P


kalau uols tengok dalam TripAdvisor tu what to do in Milan memang nothing much la sebenarnya...other than Duomo, going into the Galleria (even if not for shopping, just marvel its architecture is so much worth it!), browsing along the shopping street (yang sangattt panjang tak larat nak jalan habis) tempat yang lain boleh melawat is museums and art galleries, which is wayyy out of my husbands league! hahaha...kalau i setakat nak tengok2 bangunan cantik ok la sebab suka dengan architecture kan, tapi galeri seni tu memang la kalau masuk pun tak faham dan tak dapat nak appreciate the art kan so baik la tak payah =P

hari pertama memang nothing much, takde hasil pun yang dapatnya penat bukan main dan nasib baik jumpa jugak satu kedai halal yang dekat dengan area Duomo ni...mainly sebab banyak tenaga dah dihabiskan masa berjalan kaki dari hotel nak ke metro pagi tadi kan huhu....

for tomorrow, we all akan check out iBIS Ca Granda and check in iBIS Centro, haha apa jadah la main check-in-check-out ni kan? saje je nak tukar2, konon our plan is 2 malam tidur hotel ekonomi and 2 malam lagi nak tidur hotel yang best sikit tp sebab hotel yang best sikit tu harga2 dia semua macam tak berapa nak best with our pocket so stay dengan iBIS Hotels je la jawabnya kehkehkeh....

iBIS Centro is much more closer with city center, more convenient sebab metro dekat and ada kedai halal, just what we need after 2 days tak dapat nasi ;)

11 comments:

Cahatomic said...

pehh.. sakan berjalan! hehe. macam baru 2 minggu duk europe pulak :p

siap ada entri mari memasak u ols! wow.

suhana azlin said...

hehe..biasa la caha, lama kumpul duit baru boleh jalan2, sementara anak sorg ni kena la jalan2 kan, kalau dah ramai2 nnt x mampu pulak beli tiket flight ;P

segmen mari memasak tu mmg hobi hehe almaklumlah orgnya suka makan pastu bising badan demok tembam haha

Anonymous said...

good girl nya lil Mya!!!
Kalau dgn kid kan... mmg takdak maknanya nak travel light. diorg punya toys saja dah 1 bag... hehehee

cepat update lagi pasal trip Milan! :)




~coffeeaddicts~

Mursapap said...

Weh, kelakar ok bila imagine jalan kaki pegi LRT Kerinchi nak bandingkan dengan kat milan. What a cute observation!

suhana azlin said...

puanketagihkopi: hehe tu la kan? but somehow we did manage tu travel light,1 light travel stroller, 2 bagpack and 1 small hand luggage..senang sbb x yah nk tunggu luggage and berat2..

tp tu pun jenuh nak mengangkat, sbb ada 'luggage' paling berat, mya. hehe...

suhana azlin said...

pinat: iye betul cayo lah ckp den. mmg cm tu suasana kat sana...selalu je konpius, eh aku ni dah smpi kl ke? haha...

kew_chop said...

bestnya mek tempat2 tu, lawa2 jek. tak sempat lagi aku nak kumpul syiling pegi sana, hang stay sampai bila kat sinunnn?

suhana azlin said...

mek murni: biasa je la mek, pada aku x berapa nk best la sbb bandar dia moden, a lot like kl u know hehe...

we all stay 4 malam, next entry nak cerita pasal pergi lugano n pengalaman terpaksa beli tiket flight baru sbb volcano ashes ari tu huhu..

DeLancrettLurpak said...

ada hasil rembatan di Milan? Gucci kaa? heheheh

suhana azlin said...

gucci? mano nak ado...cuci mata ado la hehe...

ada hikmah jgk x buang tebiat beli gucci ke hape sbb kena beli tiket flight baru balk uk, then sewa keta pulak drive from london to aberdeen, smpi rumah dah lunyai...time tu dpt lv ke gucci ke pucci pun dah x bermakna dah haha..

Anonymous said...

It??s really a great and helpful piece of information [url=http://www.longchampsacpliage-fr.com/sac-%C3%A0-%C3%A9paule-pliage-longchamp-c-5.html]Sac à épaule Pliage Longchamp[/url] . I??m glad that you simply shared this helpful info with us. Sac En Bandoulière Pliage Longchamp [url=http://www.longchampsacpliage-fr.com/bagages-sac-double-portable-pliage-longchamp-c-11_12.html]Sac Double Portable Pliage Longchamp[/url] , Please stay us informed like this. Thank you for sharing.