Friday, 18 November 2011

buttercream meltdown

i was mixing butter for the second batch of the buttercream when my cheapy, unstable hand mixer's beaters go wild and stuck to each other.

sampai mya pun takut, elok2 berdiri atas meja kecik leka tengok mama membancuh sambil main2 gula ising terus terkejut and mintak mama put down and larikkkkk duduk jauh2 atas sofa ;P

actually tengah prepare frosting untuk birthday cake mya ni, official party insya Allah Isnin ni..saje buat waktu hari kerja just for us mummies....ala bukan ramai nau pun jemputannya, kawan2 yang sebaya dia pun Anisah sorang je and Isnin hari Kakak Anisah cuti pergi nursery...kakak2 and abang2 lain semua out of age-range and diorang pun pergi sekolah.

berbalik kepada buttercream yg hancus tadi, eh silap bukan frosting tapi hand mixer.

tu la, dasar cheapskate, beli hand mixer pun jenama Argos, 4pounds aje padan muko den.

first batch frosting agak manis...seriously, 250gm butter sampai dekat 8 cups of icing sugar..bahan lain just susu and vanilla essence...sickingly sweet! tengah pukul butter untuk second batch tu la dia buat hal tersangkut, nasib tak meletup teeheehee....terpaksa guna kuasa gajah by hand aje memukul...adoiii lenguh lemak2 di lengan ni berkibar-kibar senah...

nak try yang hot syrup and egg base icing tapi macam bukan masa yang sesuai pulak nak bereksperimen, jadual weekend penuh dengan jemputan orang kepada kita dan kita menjemput orang makan, sabtu esok baru nak pi beli oven, ahad ada tetamu bila nak buat kek entah. hahaha...ada yang tidur tepi oven kang ;P

mya sambil duduk atas sofa macam biasa sibuk tanya mama itu ini...

mya : mama dont use the mixer ok? mya takut..use hand aje ok?
mama: ok sayangg...mama use hand aje ni ok (sambil berkeluh kesah membebel marah mixer)
mya : rosak ke hand mixer mama? don't worry ok..nak mya and papa buy new one?
mama: nakkkkk..mama so sad ni...
mya : say 'please mya'. say.
mama: oh ok sorry, 'please mya...' (tahan gelak, adoi mak nenek sungguh)
mya : ok nanti mya and papa buy new one for you ok? what colour you want? black? white? green?

and the conversation goes on and on and on...mya nak heart shaped cupcake cases yang kat kedai tadi tu la...why mama dont have enough money...nanti dont forget ask papa to give you money bla bla bla...

iyo lah mya sayang...apa2 je la kan, janji esok papa kena beli oven mama...kalau takde oven kat kedai tu alamatnya cake m&s dengan buttercream biru je lah jawabnya.


3 comments:

DeLancrettLurpak said...

aku nye hand mixer argos elok lagi tau...dah tiga tahun umurnya, heheheh

suhana azlin said...

deymmmmm...

masa pukul butter tu macam chunky2 sket, tgh elok beat tetibe terkehel...sabor je la

online quran reading said...