Wednesday, 23 November 2011

the one with the new baby, a party and a birthday cake disaster




last monday alhamdulillah selesai party kecil-kecilan hari jadi my princess...terima kasih pada aunties2 yg sudi datang memeriahkan majlis and get together, yg ramainya semua kawan2 mama je...kawan sebaya mya just ada sorang dua, batrisyia x dapat datang so tinggal la berdua dengan kakak anisah..

sebelum tu mari berkenalan dengan baby baru saya =)
Combination Microwave Oven jenama Goodmans, beli kt Comet; fungsi microwave dan fan assisted convection oven dalam satu, baguih naa sebab bawak balik msia nanti tak payah makan ruang dapur sebelah microwave sebelah oven.

oven ni kecik je, mula2 tengok macam skeptikal eh boleh ke buat kek ni dalam dia nampak cam microwave je kecik pulak tu...ada banyak choice yang besar sket, yg stylo, yg ada 3 fungsi dalam satu -microwave+oven+grill pun ada tapi sebab dalam hati ni macam tak caye je boleh buat kek so pilih yang paling murah dan basic...ye la, kek msia nun mano nak jumpo microwave sekali dengan oven ye tak? awal2 dah tanya kedai kalau tak suka boleh tak nak pulangkan....choii!! ;P

last weekend mmg busy, hancur plan mama nak eksperimen buat kek mya...beli oven hari sabtu, then balik buat dessert utk bawak ke rumah Kak Suni yg baru balik haji...malam pergi get together @Kak Suni's house minum air zam2 and kurma mekah...ahad awal2 kul 6 pagi dah bangun buat kek..terkial2 baca manual dah la digital..kejap2 terkagum whoa...fuyyoo...pandai dia beep beep bitau kita ek..kejap2 kang tertakut pulak...adoii apesal pulak ko beep beep beep non stop nih? last2 sebab takut tutup suis hah mati terus pastu start balik haha....padahal nak preheat oven jek

first batch kek yg buat di pagi buta ahad tu hancus; sebab tak pandai setting suhu...kita dengan tulus nya set la suhu 160C, macam biasa...kek tu jadi macam bingka telur uols, keras and macam getah pastu tengah tak masak...deymmm....lupakan hati yang lara kek tak jadi kena sambung masak pulak sebab ada tetamu nak datang....dalam kepala penuh dengan schedule task - first goreng papadom, dulu baru goreng ayam kalau tak nnt minyak kotor nak goreng papadom, maasak nasi tomato, then kari, then ayam masak merah,eh jap cili blend ada ke tak? bla bla....... nasib baik 2 orang je but still ketung tang jugak la kan....guest balik dah malam, tidokan mya then sambung balik eksperimen buat kek...turn out kena set suhu 140C baru kek tu ok..mano la den tau....

cubaan untuk stay cool, saya imagine poster keep calm ni
*image source

sambil tunggu kek masak panjat sana sini gantung belon and birthday streamers...kek kuar oven sejukkan kejap then sapu frosting yang tak sedap tuh (huh, damn you cheap hand mixer!), kelam kabut tabur sprinkles, tabur smarties sana sini...

so there you have it, benda paling tak nakkkk lah terjadi adalah masih membuat kek dengan lantai dapur yang melekit penuh gula di tengah malam...its almost midnight, my house is nowhere but chaotic, hubby's already so sedap snoring bergulung dlm duvet kepenatan tiup belon konon and i am soooo damn tired with a rumbling tummy....plus esok kena bangun awal nak masak lagi sebab party start @10 am....dan saya sangat stress dengan kejadian kek mya yang...err, not at all look like castle i would say...more like a tank ada la T___T

sickingly sweet icing dan keadaan kek yang belum diketahui di dalamnya...jeng jeng jeng...nasib baik rasa kek tu not bad, sedap jugak ada la rasa butter cake yg normal hihi


masa belum letak tower tu serius macam kereta kebal koo....sedih mak wuwuuwuuu....saya super stress...knowing me, when it comes to making cakes selalu buat in extra advance so that kalau kek tak jadi ada masa nak bake a new one....and bila tengok hasil yg langsung tak jadi macam yg di bayangkan lagi lah sodih....a castle with no big door, or windows...apetah lagi dengan bunga menjalar....dah la kita nak biru yang jadinya ijo chet!!

oh sod it, apa2 je lah kan...badan dah penat dan no time to stress sana sini...woke up at 6 the next morning tergelak gila bila tengok kek yg kalerful tuh. ha-ha-ha. just what i need eh.

menu party - tidbits, spaghetti olio, mushroom bruschetta, and last minute decide buat nasi carrot dengan ayam goreng sebab being typical me takut makanan tak cukup.

sorry dengan gamba yang seadanya, so busy kamera bergantung di tangan dan nak kejar mya yang mengamuk tak bagi baby muhammad kutip her toys. kedokut!

sepanjang hari ni je yg sempat grab, so setengah pinggan yang habis ni memang saya mengaku tuan rumah yang dok makan, lapo!

rambut mengerbang sebab anisah bought her hair glitter, no tie up hair today mama!

at least the girls having fun eating the cake and the 'tower'


pressies - princess book, red satin monsoon shoes (kelas kau mya mama pun takde nak beli kasut kat monsoon), checked dress, money box, pink teddy, lunch box comel and princess watch.


alhamdulillah the princess herself is having a blast! senang jugak bila tak ramai budak2 ni elok je main berdua...suka hati lah nak buat sepah ke apa janji ko senyap dan happy sudahhh...and so far mama masih stick to the idea of making her birthday cake myself despite all the drama and the poorly looking cake *sigh* but hey, that's what home made all about right? baik korang setuju cepat! ;P

next year kita buat proper ok mya, with atuk, both neneks, cousins, uncles and aunties...time2 macam ni sedih jugak berjauhan huhu...

ah sudah. sudah. dont start melankolik terkenang kampung halaman.

by 4pm i hardly open my eyes, mengantuk tersangat sangat dan keletihan 2 hari memasak tak cukup tidur....tak tau pulak buat party simple macam ni pun boleh sleep deprivation...haih. that time baru sedar i might be bite off more than i can chew, baru sedar kau! =P

and i think i deserved this lah hehe...


come on everybody, keep calm and do what you want! =D

8 comments:

ami wafa said...

hehehe..despite all the drama, akhirnya sukses jugak ye party nye :D
kalau aku mau lps tu tergolek xleh bangun pinggang rasa nak patah. selalu hoskan dinner party pon lps tu tido sapu minyak panas segala hahahah!!!

btw, betul lin, bila dah huru hara plan ala2 nak masuk longkang, just take a minute, take a deep breath n start over. esok2 dah naik keja balik kena selalu amalkan. tp seround 2 shopping pon wouldn't harm :P

suhana azlin said...

alhamdulillah...its not about kepuasan mama nk kek cantik, tp yg penting mya hepi =)

keje? uwaaa....kembalilah kpd rutin bgn subuh2, mkn dinner tapau kedai dan bj anta dobi...weekend shopping seround dua =P

Eny Yusof said...

Kat M'sia pun dah ada la microwave oven. Hehehe..... Aritu tgk dalam RM700 kot. Sana berapa? Kalo ada rumah besor nnt blh la invest sebijik. Harapannya lah kan... Hehehe.....

suhana azlin said...

oh ye? sbb kt cni kalau micro-oven still x leh bake kek, kena yg tulis combination means that ada fan-convection oven baru boleh...

aku amik yg paling murah ni eny, dalam rm300 je..byk lain yg lagi besar and kelas =)

Anonymous said...

Lin,
kat rumah aku ada convention oven ni. tapi still tak pro nak set suhu bake cake. aku penah bake 2 kali je kot. first time hangus! kah kah kah. 2nd time, dalam kek macam tak masak. lepas tu aku dah malas nak membakar lagi. lepas ni boleh la aku refer kat kau utk setting suhu bakar kek keh keh kehhh.




~coffeeaddicts~

suhana azlin said...

penagihkopi: until now masih dlm mode bereksperimen dgn oven ni babe, so far utk kek still x puas hati sbb mostly dalam x masak or bantat...

convection tend to be slightly on the drier side la sbb panas semacam, kena trial and error kurangkan suhu dan bergantung pada size baking tin jugak..huhu..

xpe practice makes perfect =)

Lidasarrah said...

the cake is so cantek!

suhana azlin said...

lidasarrah: ya ampunn!! cantik ke? malu nak tunjuk tp mengenangkan dah bersusah payah bersengkang mata what the heck, janji homemade =P