Tuesday, 3 November 2009

what's cookin - ayam percik

hai hai hai...!

bertemu kembali kita dan kali ini entry pertama saya utk segmen - masak apa tuu? hehe..tiba2 cam teringin nk makan ayam percik so terjumpa la resepi ayam percik simple dalam MyResepi, sila klik sini. tengok macam sedap kan? kan? kan? just the way i like ayam percik to be...saya prefer yang stail putih2 kuah santan...yummmy..!

saya tak ikut sukatan pun, sebab stok ayam yang tinggal pun kecik comey aje so main campak2 aje la kan...
so here we goes...


mya yang teruja dgn blender

looking good haa...perap dgn kunyit sekali sbb cili blend tinggal sikit...kasi kaler sket..


masak kejap atas api dgn santan..santan tin jenama Chaokoh ...
haha gelak gile masa dgr nama santan ni tapi ni la santan tin yang rasa dia paling original...


burn baby burn...


taa daa! ayam percik ku disamping lauk ikan goreng dan sayur campur for dinner yesterday

rasanya ok sedap tapi macam ada yang kureng la...maybe tak cukup cili blend and santan ..
takpe next time bole try lagi and make sure ikut sukatan betul2 haha..thats lesson learned for today ye kawan kawan ku...

baiklah puan2 itu sahaja untuk kali ini, bertemu kita lagi dalam episod yang akan datang ya..tata~

4 comments:

swit@kon said...

erm. lucky you! best tau sekali sekala memasak kat umah. tapi masak memang best. cuma malas je. hehe. entry masak2 aku tak settle lagi.

rindu kau. rindu mya!

mila said...

cam sedap je lin :)

suhana azlin said...

hollaaa..!

suhana azlin said...

hehe..masak mmg best, puas hati sebab lepas kamal pegi aku jrang gile masak sbb dok smban kan, tau2 je lah...ma masak sedap giller pastu balik keje sume dah siap hahaha bertuah punyer menantu =P