Wednesday, 4 November 2009

what's cookin - choc chunk scones

semalam adalah hari masak sedunia, having nasi ayam hainan for lunch, mee hoon goreng ala siam for dinner dan tekak ni mcm teringin nak mkn freshly cooked desserts...

saya mmg suka makan pencuci mulut...bak kata org kampung saya 'sweet tooth' gitu...lebih2 lagi yang berasaskan coklat (ada ke org x suka choc eh?) hmmm...dan semalam juga mcm terbau2 je bau oven yg menusuk hidung membakar kuih dan mendapat idea utk mencuba resepi scone...

and after a few research here and there, i found this recipe is the most simplest way on how to do it..dan yg penting chek ada bahan2 nya hehe..resepi mahvelous ni adalah dari www.bbc.co.uk (sila klik sini ya)

ayuh, kita semak bahan2 nya..

INGREDIENTS:

225g/8oz self-raising flour - got it, checked!
1 tsp baking powder - got it, checked!
pinch salt - melampau kalau xde..
25g/1oz caster sugar - got it, checked!
50g/2oz unsalted butter, slightly softened -got it, checked!
150ml / ¼ pint milk - nan ado, xpe bancuh susu mya je =P
1 egg, beaten, or plain flour, for brushing or dusting - got it, checked!

simple kan? dan utk lebih ummph saya tambahkan about a handful of chopped chocolate...kalau ada choc chips pun lagi cantek... (kalau x ubah resepi tak sah hehe.. =P )

and now the prob is saya tidak ada penyukat bahan dan juga rolling pin utk mencanai...inspired by my dear sis in law, saya pun sukat guna botol susu mya utk dpt sukatan dlm ounce (oz) hehe..teringat kenangan main masak2 kt seremban and she just measure the ingredients using adam's bottle..haha...utk mencanai pulak saya guna mya's flusk...duduk rumah baru di perantauan ni kena kreatif beb....byk alat2 dan bahan masak yg x complete... =)

ok then, here we goes...(sori xde gamba dari mula, kene concentrate dan tgn tgh messy main tepung hehe..)

METHOD:

1. First, make sure butter tu dah lembut. Nak senang, potong2 jadik kiub kecik.

2. In other bowl, mix together dry ingredients - self raising flour, baking powder, salt, and caster sugar. Masukkan butter dalam mangkuk tepung tadi dan gaul2 picit2 sampai jadi macam habuk2 breadcrumb gitu...lepas tu bolehlah dimasukkan chopped chocolate...

3. Masukkan susu sedikit demi sedikit (haha dah lama x guna perkataan 'demi' ) sambil gaul-gaul tepung hingga menjadi doh lembut. Saya tak guna habis pun susu tu sebab tengok doh tu jadi cantik je. At this point doh tu maybe a bit sticky.

4. Biarkan doh tu rehat seketika dalam 5-10 minit.

sedang direhatkan...looking good...berdebar2 ni jadi ke tak scone i.. =)


5. Lepas rehat seketika, doh tu akan jadi lembut dan dah tak lekit2 or sticky lagi. Uli kejap dalam 2-3 kali perlahan2 jangan ganas2...after that, roll sampai jadik tebal dalam 2cm. at this stage, kalau ikut instruction asal dia suruh pakai cookie cutter besi bentuk bulat dan make sure tajam. saya xde benda alah tu so potong pakai pisau je la labu...

dah potong...sebelah tu la flusk air panas mya yg jadi rolling pin saya...
sgt multitasking, syabas!


6. dah potong, saya masukkan dalam bekas cupcake kertas utk elakkan melekat, lagipun ada choc kan sure bila masak melekat punyer...then saya masukkan dalam freezer dan simpan utk stok mya bfast esok pagi (oh, at this time tgh pukul 9.00 mlm) and of course saya bakar sikit utk rasa...the result? tunggu...

my scrumptious babies after kuarkan dari freezer the next morning...
tunggu nak bakar dan di ngap oleh mya dan mamanya..


7. Sebelum bakar, sapukan telur yang dah dipukul atas skon tu utk kasi glaze cantik. Susun dalam baking tray dan bakar dalam pre-heated oven 220C / 425F untuk 10-12 minit.
tadaaa..!! siap utk di makan....

mya yg teruja dgn menu bfast baru lepas tunggu dgn sabar depan oven...

WHAT'S COOKIN? SAYS:
Wahh..!! saya sgt gembira, first time buat skon terus jadi dan surprisingly sangat senang...
and they're so tasty, rangup di luar, ringan lembut dan fluffy di dalam..emm emm...

ye la kan, dgn sesuka hati ubah2 resepi ikut taste sendiri dan pakai susu mya, kira ok la tu menjadi...
best served with jams or choc sauce, lagi terangkat..dan sangat mengenyangkan..
even after a while, skon ni still lembut dan luarnya tak keras..syabas! (^_^)v

saya sgt syorkan kawan2 mencuba resepi ni, then sesape yg dah cuba boleh share outcomenya disini..
misi seterusnya dalam rancangan What's cookin? - Molten Choc Cake dari kraftfoods.com.

wish me luck!



4 comments:

swit@kon said...

nak terai. yeay yeay.
gila best kau. masak2, amik gambar, masuk blog. serius banyak masa. haku? masih berpelukan dengaan PPA 1993. hampehs!

suhana azlin said...

hehe...sila sila cuba ye..

kalo ko pun dah duk umah je sure boring gile beb...

tp aku try sume yg simple, senang gile nk buat dan x buang masa..yg penting mya bole makan =)

princess~syeena said...

lin,

baru ade kesempatan nak baca blog lin...namti syeena link blog lin dekat blog syeena eh!

suhana azlin said...

hehe, baru je stat syeena saja isi masa lapang dgn si cinonet sambil2 post resepi yg lin dah cuba.. =)