Monday, 16 November 2009

what's cookin - mee hoon ala siam mengelat


hai hai hai!

episod masak ape tu? kali ini special dedicated to whoever yang sedang dalam mood nak masak tapi malas, or sape yang rindu nasi goreng tomyam di SS2, atau sesiapa yang dah bosan dgn masakan take-out dan rasa nak masak tapi penat dan sibuk...

resepi hari ini - mee hoon ala siam / mee hoon goreng tomyam
atau boleh juga tukar kpd nasi goreng tomyam ikut kpd selera masing2...

bahan2 macam nak goreng mee hoon or nasi goreng biasa, cuma yang buat dia jadi mengelat adalah ini...

lifesaverku di saat genting...

ahaks! pakai aja tom tam paste kegemaran anda sbg perencah asas...as for me being a cili padi kind of girl tak salah kalau masak tak letak cili padi..so here we goes...resepi basic :

1. mee hoon direndam
2. perencah tom yam
3. cili padi
4. bawang besar
5. serai (utk tambah kick)
6. ayam / daging / seafood (ikut selera dan ikut apa yang kt fridge anda)
7. your fav veggies

cara2 nak goreng tu rasanya sume org pandai nak goreng mee kan...(haha malas nk taip sbb nak kejar pergi mandi ckp je la lin..=P )

hasilnya, simple aje kan?

as for me, being a full time house wife doesn't mean that saya ada masa untuk masak best hari2.. there were times where saya bangun lambat or bahan masak dah nak habis or mya sedang berdrama or just being lazy and nak masak simple tapi sedap...hehe...nak masak ni tak semestinya kena berpulun kat dapur utk dapat result yang tip top kan? we just have to be creative atau dalam erti kata lainnya cari jalan utk masak masakan mengelat yang mudah dan jimat masa...hehe..

ok kawan kawan....selamat mencuba dan diharapkan berpuas hati dengan tip what's cookin kali ini ya...tata~


p/s: terfikir adakah puan chief didi tahu makna perkataan 'mengelat' ? haha..


5 comments:

swit@kon said...

aku rasa best babe tiap kali entry ko mesti ada perkataan yang tidak difahami oleh didi. sila buat lain kali juga.

chief - jangan marah. nanti kita makan cupcake chic k!

:P

mila said...

bp byk kotak adabi ko bwk kt sn?;p

ami wafa said...

haha, same here lin.
aku pun kalo dah malas + penat tapi nak mkn benda panas & sedap, ni la jadi penyelamat.
selalu aku buat nasi goreng je kalau ada belen2 nasi sejuk. malas nak rendam mihun. x pun, beli nasi putih kat kedai balik goreng dgn perencah segera.

didi said...

lin,
aku tau apa itu mengelat.

sila bagi perkataan yang lebih mencabar minda aku.

terima kasih :p

suhana azlin said...

switakon: haha tbe2 terpikir adakah aku perlu ada segmen khas mari tambah vocab melayu anda dlm blog ni =P

mila: a'ah la mila, baru aku ingat bekalan adabi aku dah nk abes..apa kate ko poskan hehe..

ami wafa: iye min, jgn risau aku pun selalu buat nasi goreng perencah jek..hehe..kdg2 tukar selera goreng dgn perencah tom yam, jadi menu pada hari malas masak =)

didi: bagus. byk peningkatan nampaknya.. (^_^)