Wednesday, 25 November 2009

what's cookin - vanilla muffin

hai hai hai! episod whats cookin kali ini adalah susulan dari misi mencari resepi vanilla muffin sedap ala Kenny Rogers tuh...and i came across this recipe from MyResepi.com
cupcake comelku kesengetan kerana tiada loyang utk muffin

membuat muffin vanilla yang sedap, moist, padat dan lemak2 gebu adalah perlu kerana Kenny Rogers's Vanilla Muffin adalah ultimate favourite husband saya....but for me, the taste come out nothing like the Kenny's version..huhu kechewa...adakah kerana penggunaan susu mya bagi menggantikan susu segar? hahaha..mungkin juga... inilah natijahnya terlampau semangat nak buat muffin pada hari itu juga walaupun belum beli susu segar...

but don't get me wrong...rasanya tetap sedap cuma untuk mencapai piawai kenny rogers tu masih jauh...tekstur fluffy, ringan dan very the vanilla-ish...paling suka sebab super easy nak buat, just combine semua bahan kacau sebati dan dah boleh bakar..haha...suka suka...

jadi pesanan penaja kpd pada rakan2 yang mungkin nak cuba resepi ni, sila pastikan anda guna bahan bermutu seperti butter yang mahal dan wangi serta susu segar yang mantap (full cream mungkin) ya...

have fun baking! v(^_^)v

5 comments:

didi said...

oy!
pakai susu mya buat apa? pastu, buat2 terkejut pulak tak rasa sama.

cheeetttt!

:p

ami wafa said...

baru smlm mkn kenny roger's vanilla muffin. hhmmmm....heaven!
walaupun saiz dia makin kecik tapi rasa n fluffiness dia tu memang x boleh lawan beb. sampai pejam2 mata menikmatinya ^_^

btw,
teruskan usaha anda utk buat muffin yg sedap utk suami.

suhana azlin said...

didi: ahaks! tu la.. x sabar nak buat jgk dan malas pegi kedai sbb xmo kuar..sejok!

ami wafa: terima kasih atas sokongan anda! =)

Mursapap said...

Weh, ce buat jual2 kuih/biscuits/cake kat sana.

Sure laku nye...

suhana azlin said...

pn mursapap: cam nak buat tapi takut home biz ni illegal la pulak..hehe..xpe buat utk mkn sendiri je la, balik msia nnt bole bisnes =)