Friday, 14 January 2011

what's cookin - Homemade Dadih

seronok tak terperi bila jumpa resepi dadih ni tau....bukan apa, alasan je konon nak buat untuk Mya tapi sebenarnya mama dia yang hantu dadih hehehe...

resepi sangat senang, and kebetulan serbuk agar-agar dah termasuk dalam senarai barang parcel from malaysia (thanks to my MIL, next posto from mak pulak hehe) apa lagi semangat la kan pergi kedai cari susu coklat...


hasilnya memang memuaskan hati tau, sebijik rasa cam dadih serbuk paket yang selalu beli kat kedai baking tu...so lepas ni pakai je resepi ni kalau nak jimat...at least kita tau takde bahan pengawet dalam makanan kan? bila dah siap tu apa lagi...2 bekas tipuware tu mak budak ni sorang je makan..hahaha..puas hati dapat makan dadih coklat faveret =D

Dadih

1 liter air
1 liter susu perisa strawberry/coklat
1 cawan gula (rasanya boleh dikurangkan sikit)
11 g serbuk agar2
secubit garam

1. Masak air dengan gula sampai gula hancur.
2. Masukkan susu strawberry/coklat, serbuk agar-agar dan secubit garam. Panaskan sehingga mendidih dan kacau hingga sebati.
3. Tutup api dan tapiskan ke dalam bekas-bekas kecil. Simpan di dalam peti ais sehingga dadih menjadi pepejal.

terima kasih banyak2 pada tuan blog sebab share resepi ni =)

2 comments:

erun said...

hye mek lin...huhuhu...take care...

suhana azlin said...

hye erun! wahhh..rindu la lama gile x ketemu...take care juge ye...nk kawen jgn lupa gebang2 =)