Tuesday, 25 January 2011

bubbly mumbling


bila terbau bauan pelik or bila mya dah pergi 'port' biasa untuk melabur....
mama: mya, smelly la mya poo poo ke?
mya: ennnoooo.. (sambil buat muka geleng2)

OR, if in another case:

mama: mya, what's with the face? poo poo eh?
mya: mama go away! go away! DON'T STURB MYA! GO AWAYYY! (sambil buat jari tunjuk2 warning jangan di ganggu urusan gue!)

bila nak bagi drinks....
mama: mya want fresh milk? or juice?
mya: nak kopi o! kopi oooooo! (buat muncung dan tergelak gelak macam la kelakar sangat)

lepas shower dan nak angkat mya masuk ke bilik...
mama: ayolahai mya...(semput nak angkat mya dan belum sempat habiskan ayat dia dah menyampuk)
mya: mya big gurl oredi mama!

join mama baca majalah and nampak gambar2 menarik
mya: ey? same like cat mya...same like motorbike mya! hehe...
mama: bila masa mya ada cat and motorbike ni? konpius...

ataupun nampak semua benda pun nak suruh mama beli...be it gambar makanan, buah, make up, lip gloss, bla bla...last2 mya pun dah pandai dah mama akan bagi alasan apa; mama don;t have moneyyy....tomoro mama buy, we go to the shop... kehkehkehkeh...tau xpe, hari2 nak buy new dress, new shirt kopak den... =P


another copy cat words and her hilarious sentence:
- eeee...tayik miyaaaa...eeee..poo poo... (cepat sgt terikut apa yang kita terlepas cakap huhu)
- nak walk walk...got frens...got kakakkkk...mya don't cry. (ulang pesanan mama di akhir ayat)
- oops! soyi bear2 or soyi mama.. (bila terlanggar bear2 or mama)
- not for papa for mya only (sambil ada action satu jari tunjuk2)
- tepi shikit, pi shikit... (time nak tido saje je ajak berebut tempat)

lain-lain perkembangan, dah hafal lagu abc and kenal first 3 letters a,b and c..hehe..paling senang kan? kalau dok kat komputer ni pun mata dok tengok mama tekan keyboard...agaknya dalam kepala dia 'macam ku kenal la tulisan kat atas ni' sebab after a while dia happy jumpa huruf B hehe....dah makin tunjuk minat bukak buku even kadang2 mama terleka berbual dgn papa or sibuk buat kerja lain sendiri2 je self service amik buku dan bukak...sekali tengok, alahai siannya anak mama baca buku cakap sorang2 je terbalik pulak tu...hehe...

kira one two three pun dah berkembang sket....dah sampai twenty hehe.. =) walaupun after ten tu tunggang terbalik lagi and dengar dia sebut 'teen..heteen...fiteen..' janji ada bunyi teen tu kan..

dah pandai tiru gaya mama nak tidokan dia, papa buat2 nak tido and mya pok pok papa sambil dodoi kan nursery ryhmes...haha memang sakit perut tahan gelak sebab dalam versi suara innocent and pelat =P

kalau tengok gambar kat buku abc dah boleh bersabar dan tunjuk satu2 gambar untuk di kira...dan yang penting dia kira betul, kalau ada 5 biji epal so hasil dia kira pun 5 jugak...dah kenal basic shapes; circle...taiangel...square...emm, yektangel! and basic color; byack, red,byue,pink,gyeen,byoun....kalau x tu masa mula2 ajar semua benda pun nak sebut red color jgk...malas nak layan mama kut =P

betul la kan, otak budak2 ni macam sponge..cepat je 'serap' apa yang kita ajar and tiru apa yang kita buat...even dialog iklan yg biasa tengok pun dia dah hafal dah....

adeh...tang tiru meniru copy cat mama tu yg parah sket tuu...huhu...

p/s: entry update mya tp x bergambar...sbb semua gambar dlm pc lama yg dah meletup huhu....

3 comments:

swit@kon said...

i'm impress from the moment she started to sing me 'twinkle,twinkle' ari tu. air mata gua yang macam nak jatuh.

ok, anak kau. aku emo.
ah pedulik.
but she's a big girl now.
aku rindu mya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

suhana azlin said...

nnt dah ada anak sendiri cmne tu babe? hari2 la ko sayu..hehe...

byk lagi x update, x teringat..dah pandai left hand right hand, hari2 demand nak main tepung, pandai main koyen (coins)...

nak ajar kenal betul2 abc dgn 123 tu je liat sket...kalau baca buku tu nak ikut cara dia je..hehe...

Ila Ramli said...

uhummm....cute je mya.. secute mamanya jua.. :D